Vieno Kekkoselle ja Tuure Kilpeläiselle Kullervo Linnan Säätiön palkinnot

Vieno Kekkoselle ja Tuure Kilpeläiselle Kullervo Linnan Säätiön palkinnot

Kuva: Aku Toivonen

Kullervo Linnan Säätiön palkinnot jaettiin tänään laulaja Vieno Kekkoselle sekä laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläiselle. Vuosittain jaettavat palkinnot myönnetään tunnustuksena ansioista kotimaisessa viihdemusiikissa. Teostossa järjestetyssä tilaisuudessa jaettiin myös toimittaja Ilpo Hakasalon mukaan nimetty palkinto, joka myönnettiin populaarimusiikin edistämisestä toimittaja Pekka Laineelle.

 
Säätiön hallitus palkitsi Vieno Kekkosen pitkästä urasta suomalaisen iskelmämusiikin hyväksi. Kekkonen on yksi 1950-luvulla debytoineista laulajattarista, joiden sukupolvelle iskelmämusiikki ja tanssilavakulttuuri avasivat uuden maailman sota-aikojen niukkuuden jälkeen.
 
Edelleen samasta sävellajista ja sopraanoäänellä laulava Vieno Kekkonen on kertonut rakkauden musiikkiin lähteneen jo kotoa. Kotona laulettiin aina ja Yleisradiosta hän muistaa sotavuosilta Asemiesillat, joissa lauloivat kaunisääniset siskot Harmony Sisters.
 
Alun perin Toivo Kärjen kanssa levytyssopimuksen tehnyt Vieno Kekkonen on laulanut ikivihreiksi Kärjen sävellykset Suezista etelään (san. Rauni Kouta) ja Sakura no hanan (san.  Reino Helismaa). Myös monet muut tanssi- ja elokuvaiskelmät sekä jazzkappaleet ovat tulleet tutuiksi Kekkosen esittäminä ja levyttäminä.
 
Tänä päivänä Kekkonen jatkaa esiintymistä yhdessä Pirkko Mannolan ja Marjatta Leppäsen kanssa erilaisissa tilaisuuksissa Suomessa ja ulkomailla. Iskelmälaulajan työ on Kekkoselle elämänmuoto.
 
”Vieno Kekkonen on kuin Suomi itse, sellaisena kuin kaikki sitä kaipaavat”, totesi Säätiön puheenjohtaja Maarit Niiniluoto palkintojen jakotilaisuudessa.
 
Monipuolinen laulaja ja lauluntekijä Tuure Kilpeläinen on taustaltaan kuvaamataidon opettaja, vaikkei päivääkään ole tehnyt koulutustaan vastaavaa työtä. Musiikki vei mukanaan nuorukaisen, joka kuunteli Stray Catsia, sittemmin soul-musiikkia ja spirituaalista Delta Bluesia. Myös Suomi-rock kiinnosti.
 
Vähitellen Kilpeläinen alkoi myös kirjoittaa ja hänen kynästään on syntynyt muun muassa laulu Suljettu sydän (san. Jonna Tervomaa) Jonna Tervomaan debyyttialbumille ja Rakkauden sotilaat (säv. ja san. Tuure Kilpeläinen) Vesa-Matti Loirille sekä Musta sulhanen (säv. ja san. Tuure Kilpeläinen) Jani and the Jetsetterille.
 
Kilpeläinen on etsinyt kaiken aikaa hyvä tarinoita ja rytmejä suomalaisesta ja maailman musiikista. Välähdyksenomaisesti hän on tajunnut oman musiikillisen sanomansa – rytmin ja kaihon yhdistelmän. Hän on löytänyt myös oman yhtyeensä eli Kaihon karavaanin, jossa soittavat hanuristi, kosketinsoittaja Jiri Kuronen, kontrabassoa soittava Jarno T. Karjalainen, kitaristi Antero Rocca Merilahti, rumpali Sampo Haapaniemi ja perkussionisti Aarne Riikonen. Yhtye kulkee aina ja on ikuisella matkalla, jonnekin, kohti loputonta kaipausta ja ajattomuutta.
 
”Laulajana ja musiikintekijänä palkittu Tuure Kilpeläinen on romantikko ja idealisti, mutta toisaalta hyvin maanläheinen. Ilo ja riehakkuus vaihtuvat välillä suruun”, luonnehti Kilpeläisen musiikkimaailmaa Säätion puheenjohtaja Niiniluoto.
 
Kullervo Linnan Säätiön palkinnot olivat arvoltaan 4000 euroa. Vuonna 1987 kuollut säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Kullervo Linna säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina musiikin tekijöille ja muusikoille. Säätiön tarkoituksena on edistää iskelmä- ja tanssimusiikin luomista ja esittämistä Suomessa. Linnan omista menestyskappaleista esimerkiksi Kultainen nuoruus soi edelleenkin jatkuvasti suomalaisilla tanssipaikoilla.
 
Palkinto musiikkitoimittaja Pekka Laineelle
 
Samassa tilaisuudessa jaettiin joka toinen vuosi myönnettävä, toimittaja Ilpo Hakasalon mukaan nimetty Ilpo Hakasalo -palkinto. Palkinnon, 2000 euroa, sai tänä vuonna musiikkitoimittaja Pekka Laine. Palkinto on tunnustus populaarimusiikin aseman, arvostuksen ja tunnettavuuden edistämisestä, ja se rahoitetaan Kullervo Linnan Säätiön hallituksessa alusta asti vaikuttaneen, vuonna 2006 edesmenneen Hakasalon perintövaroista.
 
Myös itse soittajana ja säveltäjänä toimineen Pekka Tapani Laineen tunnetuimpia töitä ovat hänen Yleisradiolle tekemänsä dokumentit, kotimaiseen rock-kulttuuriin pureutuva Rock-Suomi (2010) sekä kotimaisen iskelmän tähdistä ja tekijöistä kertova henkilökuvasarja Iskelmä-Suomi (2013), jotka molemmat on palkittu Kultaisella Venlalla. Iskelmä-Suomesta Laine on saanut myös Suomen Muusikkojen Liiton tunnustuspalkinnon. Lisäksi Elvis ry myönsi ohjelmalle vuonna 2013 musiikintekijöiden Prix Elvis -tunnustuksen.
 
”Pekka Laine on yksi laaja-alaisimpia musiikkitoimittajia: tämä jazzin, rockin ja iskelmän kronikoitsija kolkuttelee jo klassisen musiikin portteja.”, kuvailee Niiniluoto.