Vastaa EU-kyselyyn - Creators for Europe

Vastaa EU-kyselyyn – Creators for Europe

Huom! Kyselysivu on nyt myös suomeksi!

Arvoisat elvisläiset!

 
Nyt tarvitaan kaikkien meidän musiikintekijöiden mielipidettä!
 
EU järjestää julkisen kuulemisen tekijänoikeuslainsäädännöstä ja sen kehittämistarpeista. Aiheina ovat mm. yksityinen kopiointi, tekijänoikeuksien kunnioittaminen, kohtuulliset korvaukset ja säädännön vaikutukset EU:n sisämarkkinoihin.
 
Pääpiirteissään tavoitteena on saada kartoitettua tekijöille tarpeelliset ja riittävät oikeudet, jotta teoksien yhä laajempi saatavuus mahdollistuu asianmukaisesti tekijänoikeutta kunnioittaen.
 
Mitä useampi yksittäinen tekijä osoittaa mielenkiintoa asiaa kohtaan, sitä varmemmin saamme oman näkemyksemme kuuluviin. 
 
Tekijänoikeudet kyseenalaistava taho on aktiivinen. Ollaan mekin ja näytetään, että MUSIIKILLA ON TEKIJÄNSÄ!
 
Terveisin, 
Kaija Kärkinen
Hallituksen puheenjohtaja
 

Lähetä vastauksesi keskiviikkoon 5.3. mennessä!

Vastausohjeet

  • Kyselyyn voi vastata halutessaan nimettömänä.
  • Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Tästä johtuen keskeisimpiä kysymyksiä on tuotu esiin tämän sivun alareunassa.
  • Kyselyssä on KYLLÄ tai EI -kysymyksiä sekä avoimia kysymyksiä.
  • Avoimiin kysymyksiin voi vastata suomeksi.
  • Kysely lähetetään suoraan sähköpostiliitteenä EU:hun. 
  • Kysely on laaja, mutta tärkeä. Siksi olemme laatineet Elvisissä sinulle valmiin mallivastauslomakkeen. Voit siis vastata lähettämällä ainoastaan tämän mallivastauksen sisältävän lomakkeen EU:lle. Luonnollisesti voit myös itse täyttää oman lomakkeen ja lähettää sen.
     

Vastausvaihtoehto 1. Elvisin mallivastauslomake

Mikäli valitset Elvisin mallilomakkeen, klikkaa alla olevaa linkkiä ja tallenna esitäytetty dokumentti koneellesi. Lisää halutessasi nimesi dokumenttiin, tallenna ja lähetä se osoitteeseen markt-copyright-consultation@ec.europa.euOn myös täysin sallittua täydentää itse Elvisin mallilomaketta haluamallaan tavoin. Huom! Lomake näyttää täyttämättömältä, koska siellä ei ole mm. vastattu avoimiin kysymyksiin. Tärkeimmissä kysymyksissä valmiit vastaukset ovat alleviivattu ja lihavoitu valmiiksi.
 
 

Vastausvaihtoehto 2. ECSA:n (European Composer and Songwriter Alliance) verkkolomake

Mikäli valitset ECSA:n verkkoversion, voit täyttää lomakkeen suoraan verkossa. Tällöin kyselyä ei ole esitäytetty. Tätäkään lomaketta ei voi myöskään lähettää suoraan verkosta, vaan se tulee lopuksi tallentaa omalle koneelle ja lähettää osoitteeseen markt-copyright-consultation@ec.europa.eu
Huom! Älä hämmenny tallennetun verkkolomakkeen vastausmerkinnöistä. Valittu vastausvaihtoehto näkyy dokumentissa alleviivattuna ja lihavoituna, eikä laatikoiden ruksi-merkinnöistä tarvitse siten välittää. 
 

Kaikkiin kysymyksiin ei siis tarvitse vastata. Tässä poimittuna 10 kysymystä, jotka sinulle tekijänä ovat tärkeitä:

 
Kohta 7. Kyllä. Musiikkialalla tämä on jo pitkään ollut toimiva käytäntö, emme näe tätä ongelmallisena.
 
Kohta 10. Ei. Kahden eri oikeuden olemassaolo on tärkeä, siten varmistetaan kohtuullinen korvaus, missä tahansa muodossa työtäsi käytetäänkään.yleensä näistä sovitaan samalla kertaa musiikkialalla.
 
Kohta 11. Kyllä. Termin tosin  voi käsittää niin laajasti, että yleisluontoista vastausta ei voi antaa. Ei ole yhtään hyvää perustetta sille, ettei tekjänoikeussuojattua materiaalia hyperlinkin kautta välittävä sivusto olisi velvollinen maksamaan sisällöstä sen tuottajalle.
 
Kohta 14. Kielteinen vaikutus sekä tekijän työn arvolle että koko musiikkialalle. Pahimmassa tapauksessa kaikki online-sisältö voitaisiin jälleenmyydä ilman korvauksia tekijöille.
 
Kohta 20. Tähän voit kertoa oman mielipiteesi suoja-ajan tämänhetkisestä pituudesta.
 
Kohta 27. Pitäisi hyödyntää ja kehittää nykyisiä ratkaisuja. 
 
Kohta 58. Käyttäjälähtöinen sisältö (UGC) voi kyllä hyödyttää suuryritysten toimintaa, mutta vähentää korvauksien palautumista tekijöille ilman, että kuluttajalle koituisi tästä hyötyä.
 
Kohta 64. Ei. EU- tuomioistuin käsittelee jo asiaa. Korostamme kuitenkin hyvitysmaksun tärkeyttä sekä tekijän toimeentulon että koko kulttuuri- ja luovan alan elinvoimaisuudelle
 
Kohta 72. Tekijänoikeuslaki turvaa tekijän oikeuden kohtuulliseen korvaukseen ja siten vapauden ja mahdollisuuden jatkaa luovaa työtä sekä tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden nauttia luovan työn tuloksista. Tekijät tarvitsevat vahvaa kollektiivihallintoa neuvottelemaan ja sopimaan niissä tilanteissa, jolloin se ei individuaalisti ole mahdollista. 
 
Kohta 80. Kaikkien mahdollisten muutosten taloudellinen ja laillinen vaikutus on tarkkaan arvioitava. Suuri haaste tällä hetkellä on saada kohtuullinen korvaus suurilta internettoimijoilta tekijöille ja koko luovalle alalle.
 

Elvisin toimisto vastaa mielellään mahdollisiin kysymyksiin.