Valtakunnallisen musiikkivientipalkinnon saaja on Svart Records

UUTINEN

Valtakunnallisen musiikkivientipalkinnon saaja on Svart Records

Music Finland myönsi viidennen musiikkivientipalkinnon ainutlaatuisista vinyylijulkaisuistaan tunnetulle levy-yhtiölle.

Valtakunnallinen musiikkivientipalkinto myönnettiin tänään levy-yhtiö Svart Recordsille (Oy Svart Musik Ab) kansainvälisesti ainutlaatuisesta liikeideasta sekä panoksesta monimuotoisen suomalaisen musiikkikulttuurin vientiin. Palkinnon ojensi strategiajohtaja Antti Joensuu (työ- ja elinkeinoministeriö) tänään Helsingissä.

Nyt viidettä kertaa jaettu valtakunnallinen musiikkivientipalkinto on tunnustus suomalaiselle musiikkialan yritykselle, joka on menestyksekkäästi kehittänyt ja kasvattanut kansainvälistä liiketoimintaansa sekä osoittanut edelläkävijyyttä suomalaisen musiikin kansainvälistämisessä. Vuosittaisella palkinnolla halutaan huomioida musiikkialan vientiyritysten tekemä tärkeä työ sekä samalla kertoa aktiivisista ja kasvavista alan yrityksistä. Music Finland on ideoinut palkinnon vuonna 2015 ja kokoaa vuosittaisen valitsijaraadin. Palkinnon saaja ikuistetaan Tavastia-klubin ulkoseinälle kiinnitetyllä palkintolaatalla Helsingin Urho Kekkosen kadulla.

Tomi Pulkin ja Jarkko Pietarisen vuonna 2009 perustama Svart Records on kansainvälinen brändi, jonka 1,48 miljoonan euron liikevaihdosta lähes puolet tulee ulkomailta (vuoden 2018 lukujen mukaan). Levyharrastajat ympäri maailman tuntevat sen kiinnostavasta musiikista ja korkealaatuisista vinyyli- ja cd-julkaisuista.

Svart on kasvanut on yhdeksässä vuodessa turkulaisesta pikkufirmasta globaalisti arvostetuksi ja merkittäväksi äänitealan tekijäksi, joka julkaisee uutta ja vanhaa musiikkia sadan levyn vuosivauhdilla. Yhtiön tekemistä leimaa intohimo musiikkiin, laadukkaisiin tuotteisiin, kulttuurihistoriaan sekä kansainvälistymiseen.

”Svart on vaihtoehtoisen musiikin moniottelija, joka on onnistunut tekemään undergroundista bisnestä ja merkittävää musiikkivientiä. Yhtiö tekee kotimaisia ja kansainvälisiä kulttuuritekoja ja tekee niitä laadulla”, luonnehtii Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö voittajaa.

Svartin maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen konsepti perustuu yhtälailla kiinnostaviin uudelleenjulkaisuihin, ennen kuulemattomiin arkistojen aarteisiin sekä ennen kaikkea uusien kykyjen löytämiseen. Tämä on tehnyt Svartista haluttavan kumppanin myös ulkomaalaisille artisteille.

Yhtiön satoihin uudelleenjulkaisuihin lukeutuu niin Wigwamia, Tehosekoitinta, Hanoi Rocksia, Hurriganesia kuin Eero Koivistoista, mutta samalla yhtiö on rakentanut kansainvälistä uraa mittavalle määrälle uusia kotimaisia artisteja monessa eri genressä jazzista metalliin. Svartin nykyartisteista tunnetuimpiin kuuluvat esimerkiksi Beastmilk, Oranssi Pazuzu, Hexvessel, K-X-P, Mikko Joensuu, Jess and The Ancient Ones, Pekko Käppi, Kauko Röyhkä sekä Kimmo Pohjonen.

Palkinnonsaajan valinneeseen raatiin kuuluivat Mikko Kaipainen (Yousician), Tomi Korhonen (Business Finland), Emilia Kullas (Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA), Teemu Laitinen (PME Records), Laura Liski (työ- ja elinkeinoministeriö), Miikka Maunula (Yleisradio), Kaisa Rönkkö (Music Finland) ja Eicca Toppinen (Apocalyptica Agency).