Uusien lastenlaulujen sävellyskilpailun finalistit valittu

UUTINEN

Uusien lastenlaulujen sävellyskilpailun finalistit valittu

Salossa on tuotettu uutta lastenmusiikkia jo usean vuosikymmenen ajan. Salo - Lasten Laulukaupunki ry järjestää tänä vuonna Lastenlaulufestivaalit jo 32. kerran ja yhtenä tunnettuna osana tapahtumaa toteutetaan myös kaikille lauluntekijöille avoin uusien lastenlaulujen sävellyskilpailu. Kilpailun sadosta tuotetaan järjestyksessään 27. Salossa Soi -tallenne.

Sävellyskilpailuun saapui määräaikaan mennessä 66 uutta lastenlaulua. Lauluntekijöiden ikähaitari on laaja: nuorin lauluntekijä on 10-vuotias ja vanhin 83 -vuotias. Tämä on hieno osoitus siitä, että lastenlaulut ovat kaikkien sukupolvien yhteinen asia.

Lastenlauluissa on erityisen tärkeää kunnioittaa lapsuutta ja lapsia. Lasten maailmasta löytyy loputtoman paljon laulujen aiheita, joista lapset itse voivat innostua laulamaan tai pysähtyä kuuntelemaan. Laulaminen tuo hyvää mieltä, rauhoittaa tai aktivoi, auttaa oppimaan ja antaa mahdollisuuden kokea voimakasta yhteisöllisyyttä – kaikki lapset tarvitsevat musiikkia.

Finaaliin valittiin seuraavat laulut:

Mukava kana
säv. Mia Kavasto ja san. Mia ja Tara Kavasto, Helsinki

Koulutie
säv. ja san. Niko Liukkonen, Lahti

Hipsu Tipsu
säv. Mikko Koskela ja san. Päivi Tuulikki Koskela, Oulu

Jääprinsessoja
säv. Paula Riihimäki ja san. Pauli Leppänen, Oulu

Täti Atsa-Leean puutarhassa
säv. Marco Oey ja san. Jaakko Löytty, Tampere

Pahviraketti
säv. ja san. Ville Karttunen, Järvenpää

Mä rakastan tanssii
säv. ja san. Juha Mäki ja Sofia Mäki, Kerava

Ystävän odotus
säv. Mikko Olkinuora ja san. Juha Hujanen, Helsinki

Lähti laulu lapasesta
säv. Leena Salonen ja san. Yrjö Tiilikainen, Riihimäki

Haitarinoita
säv. ja san. Kyösti Salmijärvi ja san. Markus Lampela, Oulu

Sambakärpänen
säv. ja san. Sarianna Tammilehto, Tampere

Pikku pakko puijata
säv. Jussi Rasinkangas ja san. Rauli Nordberg, Kempele

Esiraadissa olivat mukana luokanopettaja, montessoriohjaaja ja kuorolaulaja Pirjo Sinervo, musiikkiopiston rehtori ja musiikin maisteri Annika Viitanen ja Lasten Laulukaupungin edustajana päiväkodin johtaja Siv Ilola.

Tämän vuoden sävellyskilpailun sadosta voi sanoa, että laulujen aihepiiri oli laaja ja yhteisenä nimittäjänä oli valoisuus ja positiivisuus. Raadin yhtenä arviointiperusteluna finalisteja valittaessa oli se, että tekstin ja melodian pitää selkeästi tukea toisiaan, jotta laulun koko ilmeestä tulee uskottava, ehjä ja yhtenäinen. Raadin mielestä melodian ei myöskään pidä olla liian yksinkertainen, vaikka kyse on lastenlaulusta. Lapset tarvitsevat kussakin ikävaiheessa omalta musiikiltaan sopivasti haasteita ja toisaalta laulujen melodioiden pitää olla erotettavissa toisistaan ja tunnistettavia myös pelkkinä melodioina. Laulujen tulevaan käyttöön ja käytettävyyteen liittyen raati lähettää kaikille vielä toiveen, että sallitaan lasten luontaisen äänialan kehittyä ja lasten laulujen helähtää kauniisti heille sopivassa sävellajissa.

Finaaliin valituista lauluista tehdään tallenne ”Salossa Soi 27”, jolle tulee lauluista myös karaoketaustat.

Voittajat selviävät värikkäässä finaalikonsertissa, Salossa 11.6.2022. Finaalikonsertissa tuomaristo valitsee voittajat ja yleisö saa äänestää oman suosikkinsa.