Uusi TelepART-kansainvälistymisohjelma esittäville taiteilijoille käynnistyy

Uusi TelepART-kansainvälistymisohjelma esittäville taiteilijoille käynnistyy

Suomen Benelux-instituutti tukee uudella tavalla esittävien taiteilijoiden kansainvälistä vaihtoa.  TelepART on jatkuvasti avoin ja nopea avustusmuoto taiteilijoiden esiintymismatkakulujen tukemiseen Suomen ja Benelux-maiden välillä.

– Benelux-alueella on potentiaalia toimia ponnahduslautana kiinnostavimmille suomalaistaiteilijoille heidän kansainvälisellä urallaan. Toisaalta Suomessa voitaisiin nähdä nykyistä enemmänkin kansainvälisiä vierailuesityksiä eri esittävien taiteiden aloilta, kertoo TelepART-ohjelmasta vastaava Suomen Benelux-instituutin johtaja Aleksi Malmberg.

TelepART on Suomen Benelux-instituutin uusi, kaksivuotinen pilottiohjelma, jonka puitteissa instituutti tukee erityisesti uransa alku- ja keskivaiheilla olevien tekijöiden esiintymismahdollisuuksia teatterin, tanssin, sirkuksen, esitystaiteen sekä musiikin saroilla. TelepART-tukea voivat hakea suomalaiset taiteilijat, taiteilijoita edustavat tahot ja tapahtumajärjestäjät Benelux-alueelle suuntautuvia esiintymismatkoja varten, ja päinvastoin.

– Maantieteellisen etäisyyden vuoksi suomalaistaiteilijat ovat kansainvälistymisessä lähtökohtaisesti heikommassa asemassa verrattuna keskieurooppalaisiin kollegoihinsa. Monet esiintymismahdollisuudet avautuvat nykyisin myös yhä lyhyemmällä varoitusajalla. Näihin molempiin ongelmiin TelepART pyrkii osaltaan vastaamaan, auttamaan kynnyksen yli, kommentoi Malmberg.

Verkkopohjainen TelepART-haku on jatkuvasti auki ja päätökset tehdään Suomen Benelux-instituutissa vaihtuvien esittävän taiteen ammattilaisten tuella nopeasti, jopa 2 viikon kuluessa. Edellytyksenä tuen saamiselle on taiteellisen laadun lisäksi järjestäjän ja esiintyjän molemminpuolinen sitoutuminen. Kyseessä on nopeasti reagoiva verkkopohjainen mikrotuki matkakuluihin, ja esiintymisen rahoituksesta valtaosan tulee järjestyä muuta kautta. TelepART-haku avautuu tänään 10.5.2016.

Matkatuen lisäksi TelepART-ohjelmassa toteutetaan taiteen kentän ammattilaiskentän vaikuttajien vierailuohjelma. TelepART toteutuu Suomen Kulttuurirahaston ja Opetus- ja Kulttuuriministeriön tuella, ja yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat TINFO, Tanssin tiedostuskeskus, Cirko – Uuden sirkuksen keskus, Sirkuksen tiedotuskeskus, Music Finland, Dutch Performing Arts, Kunstenpunt sekä WBD/T.

Suomen Benelux-instituutti toimii sillanrakentajana Suomen ja Benelux-maiden kulttuurivaihdossa. Brysselissä sijaitseva instituutti on osa Suomen ulkomailla toimivien kulttuuri- ja tiedeinstituuttien verkostoa.

Lue lisää täältä.