Teoston kulttuurisäätiön hallitus järjestäytyi: ”Olemme luomassa jotain uutta ja ainutlaatuista!”
Teoston kulttuurisäätiön hallitus kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa 30.1.2024. Vastaperustetun säätiön kevään ohjelmassa on peruspalikoiden kuten strategian, toimintatapojen ja rakenteiden kokoaminen. Hallituksen puheenjohtaja Anna Baijars näkee säätiön merkittävänä uutena avauksena koko suomalaisen kulttuurin kentällä.
Kuvassa vasemmalta: Veli Kujala, Jari Muikku, Pauliina Lerche, Tommi Tuomainen, Anna Baijars, Aku Toivonen, Vappu Verronen, Kyösti Salokorpi ja Risto Salminen.
Teoston kulttuurisäätiön perustamisesta päätettiin Teoston jäsenkokouksessa joulukuussa 2023. Samassa yhteydessä nimettiin säätiön ensimmäinen hallitus, joka aloitti työnsä tammikuussa 2024 perustamiskirjan allekirjoituksen jälkeen.
Säätiön tavoitteena on kotimaisen luovan säveltaiteen arvon ja arvostuksen merkittävä kasvu. Hallituksen tuore puheenjohtaja Anna Baijars näkee tehtävän merkittävänä koko suomalaiselle kulttuurikentälle.
”Katson suomalaista kulttuurielämää kokonaisuutena, jossa ei ole yhtä ilman toista. Vaikka oma työhistoriani on pitkälti kirjallisuudessa, vahvan musiikkitaustan ansiosta musiikki on elämässäni tärkeässä asemassa. On hienoa päästä vaikuttamaan kulttuuriin eri kulmilta.”
Baijars on kustannusyhtiö Gummeruksen toimitusjohtaja. Hän on toiminut useissa kulttuurialan merkittävissä tehtävissä kuten KAAPELIn ja Suomen Pariisin instituutin hallituksen puheenjohtajana sekä Suomen Lontoon instituutin hallituksen jäsenenä. Asemastaan hän on nähnyt kulttuurin merkityksen eri aikoina.
”Elämme jälleen aikaa, joissa kulttuurin arvostus ja asema tuntuvat olevan uhattuna. Teoston kulttuurisäätiön kaltaisilla säätiöillä on tietysti valtava merkitys ja vastuu alan monimuotoisuuden kannattelijana. Mutta myös valtion on tehtävä osansa suomalaisen kulttuurin elinvoimaisuuden edistämisessä”, Baijars muistuttaa.
Kuvassa Teoston kulttuurisäätiön puheenjohtaja Anna Baijars.
Kulttuurisäätiön pystyttäminen on vastuullinen tehtävä
Teoston kulttuurisäätiön tehtävä on edistää kotimaista luovaa säveltaidetta ja sen toimintaedellytyksiä. Toiminnan painopisteitä ovat muun muassa musiikin monimuotoisuuden sekä kansainvälisyyden tukeminen.
Baijarsin lisäksi Teoston kulttuurisäätiön hallitukseen kuuluu edustus kaikista Teoston oikeudenomistajaryhmistä. Muita hallituksen jäseniä ovat Suomen Musiikintekijöiden toiminnanjohtaja Aku Toivonen, musiikintekijät Pauliina Lerche ja Kyösti Salokorpi, Suomen Säveltäjien toiminnanjohtaja Vappu Verronen sekä säveltäjä Veli Kujala, Suomen Musiikkikustantajien toiminnanjohtaja Jari Muikku, Elements Music Oy:n toimitusjohtaja Tommi Tuomainen sekä Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.
Ensimmäisessä kokouksessa tunnelma oli jännittynyt ja odottava. Edessä on työntäyteinen vuosi ja musiikkikentän odotukset ovat korkealla. ”Olemme luomassa jotain uutta ja ainutlaatuista. Se on mielenkiintoinen mutta myös erittäin vastuullinen tehtävä”, totesi moni jäsenistä.
Tähtäimessä kotimaisen musiikin laaja vaikuttavuus
Teoston kulttuurisäätiön hallituksen ensimmäisen kokouksessa käsiteltiin säätiön toiminta- ja taloussuunnitelma sekä joukko käytännön asioita säätiön virallista rekisteröintiä varten. Säätiöllä ei ole vielä yhtään työntekijää, mutta toimitusjohtajan rekrytointi ja strategian työstö on tarkoitus käynnistää lähiviikkoina.
”Kevään aikana muodostamme vahvan näkemyksen säätiön strategiasta, suomalaisen säveltaiteen edistämisen keinoista ja sen tiellä olevista esteistä. Tärkeintä on tunnistaa ne keinot, joilla on suurin vaikuttavuus suomalaisen musiikin yhä kansainvälistyvässä kentässä”, sanoo Anna Baijars.
Teoston kulttuurisäätiön rahoitus tulee Teosto-rahastosta, josta varoja siirretään säätiön käyttöön asteittain. Teosto-rahasto on perustettu vuonna 2009 turvaamaan luovan säveltaiteen edistämisen jatkuvuutta ja sen varat ovat karttuneet vuosien varrella oikeudenomistajien kanssa solmittuun sopimukseen perustuvista kansallisista pidätyksistä sekä muun muassa Teoston omaisuuden myynnistä. Näiden varojen turvin säätiön on tarkoitus käynnistää tukitoimintansa loppuvuodesta 2024.