Teosto-palkinnon saajaksi ehdolla kuusi teosta

Teosto-palkinnon saajaksi ehdolla kuusi teosta

Kuva: Nina Lith

Tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajiksi on valittu kuusi esiraadin valitsemaa teosta tai teoskokonaisuutta. Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on arvostetuimpia kotimaisia musiikkialan palkintoja.  Jos palkinnon saa yksi teos tai teoskokonaisuus, palkintosumma on 25 000 euroa. Jos palkinto jaetaan useamman teoksen kesken, palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Vuonna 2014 Teosto-palkinnon sai Risto Ylihärsilä.

 
Voimakas visio ja vahva ilmaisu
 
Ehdokasteokset valinneen esiraadin puheenjohtajan Jutta Jaakkolan mukaan palkintoehdokkaiksi valittuja teoksia yhdistää vahva ilmaisu.
 
”Tämän vuoden Teosto-palkintoehdokkaita yhdistää tekijöidensä voimakas visio, joka on ohjannut teoksien muotoutumista ja on huipentunut lopputuloksesta kuuluvaan vahvaan ilmaisuun. Teokset ovat ilmiselvästi myös hyvin henkilökohtaisia, mikä on lisännyt niiden voimaa ja vaikuttavuutta.”
 
”Luovuuden, omaperäisyyden ja rohkeuden lisäksi teoksissa on erittäin tervetullut annos uhoa, omapäisyyttä sekä jopa uhkarohkeutta – ja siksi ne ovat erinomaisia Teosto-palkintoehdokkaita”, Jutta Jaakkola toteaa.
 
Esiraadin valitsemat Teosto-palkintoehdokkaat perusteluineen:
 
Perttu Haapanen: Compulsion Island
Perttu Haapasen (s. 1972) sävellys teoksella Compulsion Island.
 
Haapasen teos Compulsion Island antaa kuulijalle aikaa. Haapanen on onnistunut löytämään omintakeisen visuaalisen ilmaisun, joka kuuluu värikkäässä sointikosmoksessa ja sarjakuvamaisessa vaskien käytössä. Teos on matka: orgaaninen ja hallittu kaari.
 
Matti Mikkola: Pepe & Saimaa
Matti Mikkolan (s. 1976) sävellykset ja sovitukset levyllä Pepe & Saimaa.
 
Yhden miehen rohkea visio huipentaa Matti Mikkolan pitkän musiikillisen matkan. Pepe & Saimaa on täydellä suuttimella tarjoiltu vastaveto himmailulle. Enemmän on tässä tapauksessa todellakin enemmän. Kokonaisuus on hyvällä tavalla musiikkilähtöinen ylistys terveelle suuruudenhulluudelle. Teos vie aikaan, jolloin tähdet olivat tähtiä ja Chanel 5:n tuoksu sekoittui sikarin savuun. Se myös heittää haasteen: tehkää perässä.
 
Olavi Uusivirta: Ikuiset lapset
Olavi Uusivirran (s. 1983) sävellykset ja sanoitukset sekä Timo Kämäräisen, Jaakko Kämäräisen ja Olli Krogeruksen sovitukset levyllä Ikuiset lapset.
 
Uusivirta bändeineen valjastaa 1980-luvun rockin omiin tarkoituksiinsa, ja herättää henkiin jo kuolleeksi luullun suomirock-genren. Ikuiset lapset on taiten tehtyä ja ylimääräisestä riisuttua. Musiikin voima perustuu nokkamiehen karismaan yhdistettynä klassiseen rockbändin voimaan.
 
Mikko Hassinen: Elektro GT
Mikko Hassisen (s. 1971) teokset levyllä Elektro GT.
 
Levystä huokuu se, että Mikko Hassisella on painavaa sanottavaa. Teos on päällekäyvä, ja Hassisen viesti jättää kuulijan positiivisen hämmennyksen valtaan. Vahva, osaset yhteen niputtava musiikillinen näkemys mahdollistaa myös sen, että virtuoosimaiset soittajat yltävät parhaimpaansa.
 
Tuomas Logrén: Yövesi
Tuomas Logrénin (s. 1976) sävellykset ja sovitukset levyllä Yövesi
 
Levyllään Yövesi Tuomas Logrén yhdistää bluegrassin ja suomalaisen kansanmusiikin täysin omanlaiseksi kokonaisuudekseen. Sovituksillaan Logrén luo perinteestä aidosti uusia kappaleita, ja musiikillinen ajatus on kristallinkirkkaana kaikkien kuultavana. Logrén ei myöskään anna ilmeisen virtuositeettinsa tulla musiikin tielle, vaan pääosaan nousevat teokset.
 
Antti Paalanen: Meluta
Antti Paalasen (s. 1977) teokset levyllä Meluta
 
Antti Paalasen musiikissa on valtava imu. Teoksen alkuvoimaisuus sekä anteeksipyytelemättömyys vetoavat, ja minimalismissa on läsnä vahva intensiteetti. Henkilökohtaisuutta huokuva Meluta kääntää raskaan musiikin ja konemusiikin kaksirivisen haitarin kielelle, ja Samuli Volannon äänisuunnittelu tukee Paalasen visiota erinomaisesti.
 
Teosto-palkinnolla palkitaan rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia
 
Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat ovat nostaneet esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaetaan 12. kerran.
 
Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.
 
Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna Uuden musiikin orkesteri UMOn vs. toimitusjohtaja Jutta Jaakkola, toimittaja Heta Hyttinen, toimittaja Mari Koppinen, toimittaja Pekka Laine, Suomen Kansallisoopperan yleisö- ja yhteiskuntavastuupäällikkö Lauri Pokkinen, toimittaja Kare Eskola sekä musiikintekijä Vilma Timonen.
 
Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen jury, johon kuuluvat Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Risto Ylihärsilä. Päätös julkistetaan Musiikkitalolla 9.4.