Tekijänoikeuslain uudistus etenee

UUTINEN

Tekijänoikeuslain uudistus etenee

Pitkään valmisteltu tekijänoikeuslain uudistus on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Kyseessä on merkittävin tekijänoikeuslainsäädännön uudistus 20 vuoteen.

Ministeriön työ on ollut suuri, ja syksyllä 2021 ensimmäisen hallituksen esityksen ehdotuksen saatua huomattavan määrän kritiikkiä annetuissa yli 200 lausunnossa, teki ministeriö tarvittavia korjausliikkeitä esityksen sisältöön.

Uusi, nyt eduskuntaan edennyt vastaa sisällöltään alkuperäistä direktiiviä, kuten sen kuuluukin.

Alkuperäisen direktiivin mukaan alustoilla on tekijänoikeudellinen vastuu siitä sisällöstä, jota ne välittävät. Tarkoituksena on vahvistaa oikeudenhaltijoiden suojaa ja yhdenmukaistaa lainsäädäntöä EU:n sisämarkkinoilla.

”Uusi esitys korjaa tämän ns. arvokuilu-ongelman. Kuten direktiivikin edellyttää, on oikein ja kohtuullista, että verkon miljoonabisnestä tekevät alustapalvelut maksavat käyttämästään sisällöstä kuten muutkin alan toimijat – eivätkä sysää vastuuta esim. yksittäisille tubettajille tai tavallisille palvelun käyttäjille. Tästä hyötyvät siis niin kuluttajat kuin me sisällön tekijätkin”, toteaa Suomen Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja Kaija Kärkinen ja haluaa kiittää suuren työn tehneitä päättäjiä ja virkamiehiä.

”Esitys on ollut pitkän työn tulos ja vastaa nyt paremmin alkuperäisen EU-direktiivin tavoitteita. Tästä suuresta työstä kiitos kaikille asiaa valmistelleille, erityisesti viimeisimpänä ministeri Antti Kurviselle ja ministereiden avustajille sekä virkamiehille”, Kärkinen sanoo.

Esityksessä on vielä pieniä hiontaa vaativia kohtia, ja luovien alojen edustajat tulevat jatkossakin tekemään yhteistyötä, jotta uudesta tekijänoikeuslaista saadaan paras mahdollinen suomalaisille luovan työn tekijöille.

Lue myös:

Luovat – Luovan työn tekijät ja yrittäjät 
OKM:n tiedote