Tekijänoikeuskorvaukset eivät jatkossa leikkaa työttömyysturvaa

UUTINEN

Tekijänoikeuskorvaukset eivät jatkossa leikkaa työttömyysturvaa

Tekijänoikeuskorvauksia saavien luovan alan tekijöiden sosiaaliturva paranee vuoden 2023 alusta.

Hallitus esitteli 11.2.2022 uusia toimenpiteitä työllisyyden parantamiseksi. Samassa yhteydessä esiteltiin päätös luopua tekijänoikeuskorvauksien sovittelusta työttömyysturvassa.  Tämä tarkoittaa, että jatkossa tekijänoikeuskorvaukset eivät enää leikkaa työttömyysturvaa. Muutosta esitetään tulevaksi voimaan 1.1.2023.

Luovien alojen edustajat ovat edistäneet asiaa jo useiden vuosien ajan. Muutos on merkittävä parannus tekijänoikeuskorvauksia saavien sosiaaliturvaan.

Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja Kaija Kärkinen kiittää tehdystä päätöksestä.

”Tämä korjaus on musiikintekijöille ja kaikille tekijänoikeustuloja saaville todella merkittävä, eikä tule yhtään liian aikaisin! Olemme ajaneet asiaa jo vuosia, mutta vasta pandemia-aika teki ongelman näkyväksi myös päättäjille.

Voimaantuloaika olisi mielestäni saanut olla aikaisempi, olemmehan koronan kurittamia edelleen: elävän musiikin tilaisuuksien rajoittaminen on vienyt meiltä merkittävästi tekijänoikeustuloja, ja ne vaikutukset n,äkyvät vielä pitkään.

Haluan kiittää hallitusta, sosiaali- ja terveysministeri Sarkkista, sivistysvaliokuntaa, valtiovarainvaliokuntaa ja kaikkia asian puolesta yli puoluerajojen toimineita kansanedustajia: tämä on yksi askel kohti reilumpaa sosiaaliturvaa.”