Tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen sisältö on hyväksytty - luovan työn tekijöille myönteinen uudistus etenee viimeiseen vaiheeseen

UUTINEN

Tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen sisältö on hyväksytty – luovan työn tekijöille myönteinen uudistus etenee viimeiseen vaiheeseen

Direktiivin luovan työn tekijöille myönteinen sisältö hyväksyttiin Euroopan Parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa (JURI) äänin 16 puolesta 9 vastaan.

Tekijänoikeus​direktiivin avulla halutaan taata, että tekijänoikeudet toteutuvat myös internetissä ja että luovan alan työntekijät saavan korvauksen työstään. On keskeisen tärkeää, että YouTuben kaltaiset alustapalvelut toimivat samoilla pelisäännöillä kuin muutkin luovia sisältöjä hyödyntävät tahot.

Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja Kaija Kärkinen on tyytyväinen tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen etenemiseen:

”Kaikki nämä vuodet direktiivin valmistelua ja siihen liittyvää aaltoliikettä seuranneena, ja toki aktiivisena lobbaajana, tuntuu todella hyvältä, että olemme näin lähellä suurta edistysaskelta. Kompromisseja on jouduttu tekemään, niin kuin poliittisissa päätöksissä aina, mutta näen direktiivin suurena mahdollisuutena: toteutuessaan se huomioi tekijöiden neuvotteluvoiman tarpeen ja vaatimuksen kohtuullisesta korvauksesta ja reiluista pelisäännöistä digimarkkinoilla.

Suuri kiitos niille europarlamentaarikoille, jotka ovat meitä kuunnelleet, ja pystyneet ajattelemaan tilannetta tekijän ja kulttuurin kannalta, ei vain bisneksen. Samalla toivon, että tämä vuosien työ viedään kunniakkaasti loppuun mahdollisimman pian.

Suuri kiitos myös itsellemme, ja koko eurooppalaiselle tekijäyhteisölle: voimien yhdistäminen ja läpinäkyvä vaikuttaminen kannattaa, meitä on oikeasti kuunneltu!”

Seuraavaksi direktiivi etenee äänestykseen Parlamenttiin maaliskuun lopulla. Tämä on viimeinen vaihe direktiivin hyväksymisessä EU:ssa, jonka jälkeen alkaa kansalliset implementoinnit. Tähän työhön EU-mailla on kaksi vuotta aikaa.

Lisätietoa Euroopan parlamentin sivuilta

 

Alla eurooppalaisten musiikintekijäjärjestöjen kattojärjestön ECSAn tiedote asiasta

Press release – European Parliament’s Legal Affairs Committee vote on the Copyright Directive

Authors’ organisations welcome a strong, cross-party support to Europe’s creative community

Brussels, 26th February 2019

Today, the European Parliament’s Legal Affairs committee adopted the provisional agreement on the Copyright Directive by 16 votes in favour and 9 against. As representatives of hundreds of thousands of authors, including film/TV directors, writers, literary translators, composers, songwriters, and screenwriters in Europe, we welcome this strong, cross-party support leading to the final adoption of the Directive.

We warmly thank all the MEPs who supported the Copyright Directive and in particular those who fought hard to strengthen the authors’ bargaining power and improve their remuneration. Today’s vote sends a positive and historical signal to all citizens who want to write, compose, create and be fairly remunerated for their work.

We now encourage all Members of the European Parliament to formally adopt the Copyright Directive without further delay.

 

More info