Suomen Musiikintekijät ry vastustaa riskipistemallin ja -taulukon käyttöönottoa

UUTINEN

Suomen Musiikintekijät ry vastustaa riskipistemallin ja -taulukon käyttöönottoa

Suomen Musiikintekijät on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon koskien uudistetun hybridistrategian toimintasuunnitelman käyttöönottoa ja riskipotentiaalin arviomallin soveltamista.

Kommenttimme riskipotentiaalin arviointimalliin:

Pandemia on vaiheessa, jossa se ei enää juurikaan kuormita sairaanhoitoa, ja rokotuskattavuus yli 12- vuotiaiden kansalaisten joukossa on pian riittävällä tasolla yhteiskunnan avaamiseksi.

Siksi tuntuu käsittämättömältä, että juuri nyt käytettäväksi tarjotaan riskipisteytysmallia, joka ei ole lainkaan realistinen tämänhetkiseen tilanteeseen nähden.

Millä tieteellisesti todistettavalla perusteella ryhmäliikunta ja joukkueurheilu on kohtalaisen riskin toimintaa ja konsertit, tanssi ja yhteislaulu korkean riskin toimintaa?

Tällainen luokittelu tulee aiheuttamaan tragikoomisia tulkintatilanteita, joita kukaan ei varmasti halua. Lisäksi korkeimman riskin rajoitukset kohdistuvat nyt jo valtavia menetyksiä kohdanneelle kulttuurialalle ja asettavat erilaiset esitysmuodot ja -tilat eriarvoiseen asemaan, ja luovat turhia vastakkainasettelutilanteita eri alojen välille.

Suomen Musiikintekijät ry vastustaa riskipistemallin ja -taulukon käyttöönottoa edellämainituin perustein.

Pidämme tärkeänä, että koronapassin käyttöönottoa edistetään pikaisesti, selkeänä vaihtoehtona eriarvoistaville rajoituksille.

Samalla tuomme esiin myös huolemme tartuntatautilain 58d § suhteen. Kannatamme sen kumoamista, jotta vältettäisiin kaikki lähikontaktiin ja riittäviin etäisyyksiin liittyvät tulkintariskit.

Lue koko lausunto