Suomalaisen jazzin historiaa ilmaisena e-kirjana

Suomalaisen jazzin historiaa ilmaisena e-kirjana

Musiikkiarkisto JAPA on julkaissut ilmaisena e-kirjana Jukka Haaviston teoksen ”Puuvillapelloilta kaskimaille. Jatsin ja jazzin vaiheita Suomessa.” E-kirja on julkaistu Creative Commons 4.0 Nimeä – lisenssillä. Kirjan voi ladata Musiikkiarkisto JAPAn nettisivuilta osoitteesta www.musiikkiarkisto.fi/julkaisut.php

Amatöörijazzmuusikko ja Suomen Jazz-arkiston ensimmäinen johtaja, musiikkineuvos Jukka Haavisto kartoittaa teoksessaan jazzimme vaiheita ja sitä ympäröivää elämää rennon vauhdikkaasti – huumorilla ja asiantuntemuksella. ”Puuvillapelloilta kaskimaille” on vielä nykyäänkin ainoa kokonaisesitys suomalaisen jazzin historiasta 1920-luvulta 1990-luvun vaihteeseen.

Musiikkiarkisto JAPAn julkaisema e-kirja perustuu pääosin Otavan vuonna 1991 julkaisemaan alkuperäiseen laitokseen. E-kirjaan on kuitenkin lisätty musiikkiesimerkkejä, jotka on toteutettu Spotify-linkkeinä.

”Kun Yhdysvaltain eteläisten puuvillapeltojen jazz 1920-luvulla saavutti suomalaiset kaskimaat, osa sen siementä joutui hyvään peltoon osan pudotessa auttamattomasti kivikkoon. Euroopassa tingeltangeliksi ja mekkaloinniksi vääristynyt jazz sai rankan tuomion musiikkipiireiltä, mutta kirjailijat kiinnostuivat. Ne muusikot, jotka tunnistivat saksalaisperäisen melujazzin alta sen aidon, valloittavan sykkeen ja melodiikan, tajusivat löytäneensä kultaa. Vähitellen jazz ja suomalainen elämänmuoto oppivat tuntemaan toisensa. Siellä, missä jotain uutta tapahtui, soi myös jazz. Jazz tanssitti suomalaisia 1960-luvun puoliväliin, sitten se joutui rautalanka-aidan sisään. Nyt se jälleen kukoistaa – monimuotoisempana kuin koskaan ennen.”

Lisätietoja:

Juha Henriksson arkistonjohtaja

juha (@) musiikkiarkisto.fi p. 09-7570040