Seitsemän teosta ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi

Seitsemän teosta ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi

Ehdokkaat tämänvuotisen Teosto-palkinnon saajiksi on valittu. Ehdokkaina on seitsemän teosta tai teoskokonaisuutta. Ehdokkaat julkistettiin 13.2. Helsingin Musiikkitalolla.

 
Esiraadin valitsemat Teosto-palkintoehdokkaat perusteluineen:
 
Antti Auvinen: Orior
Antti Auvisen sävellys teoksessa Orior
Orior on intensiivinen kokonaisuus, jossa ei ole yhtään ylimääräistä nuottia. Rakenteellisesti taidokas ja eläväinen teos, josta kuuluu vahvasti säveltäjälle tunnusomainen ilmaisu.
Mysteerin tuntua huokuvassa teoksessa pureudutaan musiikin sointiväriin poikkeuksellisen omaperäisellä tavalla. Auvinen on tavoittanut eri soitinten tekniikat erinomaisesti ja onnistunut sitomaan soitinryhmät hienolla tavalla yhteen.
 
Dalindèo: Kallio
Valtteri Pöyhösen sävellykset ja sovitukset Dalindèo-yhtyeen levyllä Kallio
Dalindèo loihtii Kallio-levyllään poistumasimulaattorin: sävellykset ja sovitukset huokuvat luovaa retroa ja tyyliteltyä menneisyyttä historiasta, jota ei ole koskaan ollut. Dalindèon primus motor Valtteri Pöyhönen pohjustaa elegantilla ja klassisella tavalla sovittamisen uutta tulemista. Pöyhönen elää selkeästi vahvaa luomiskautta. Tästä kertoo se, että Kallion kanssa julkaistiin samana vuonna erinomainen Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana -levy.
 
Haloo Helsinki!: Maailma on tehty meitä varten
Haloo Helsinki! -yhtyeen teokset Maailma on tehty meitä varten -levyllä
Haloo Helsinki! tekee teoksellaan paluun rokin peruslähteelle ja tekee sen tuoreella ja raikkaalla tavalla. Yhtyeen kappaleet ovat vahvasti kiinni nykyhetkessä, ja Haloo Helsinki! onnistuu tekemään omaäänistä, tuoretta hittimusiikkia yleisöä puhuttelevalla tavalla.
 
Juuri & Juuri: Pelimannit / Hiljainen Haltioituminen
Emilia Lajusen ja Eero Grundströmin sovitukset Juuri & Juuri -yhtyeen levyllä Pelimannit / Hiljainen Haltioituminen
Juuri & Juuri tarjoaa huikean taitavaa ja ymmärtävää duo-musisointia ”popitetun kansanmusiikin vastapainoksi”. Duon mahtavassa yhteissoitossa on mukana sekä pelimannimusiikin melodista taikaa että arkaaisen perinteen loputonta luovuutta yksinkertaisista aineksista. Erityishuomion kohteena on sovitusten elävästi muunteleva musisointi.
 
J. Karjalainen: Et ole yksin
J. Karjalaisen sävellykset ja sanoitukset sekä Pekka Gröhnin, Janne Haaviston, Mikko Lankisen ja Tom Nymanin sovitukset J. Karjalaisen levyllä Et ole yksin
Et ole yksin -levyn myötä raskaan sarjan lauluntekijä palaa uudistuneena uransa huipulle. Kypsän lauluntekijän teoksissa ”karjalainen” sävelkieli yhdistyy saumattomasti uudenlaiseen tarinalliseen kerrontaan. Kokonaisuuden myötä Karjalainen tulee Hall of Famesta takaisin pelikentälle vahvempana kuin koskaan yhtyeensä loistavien muusikoiden tukemana.
 
Oddarrang: In Cinema
Olavi Louhivuoren sävellykset Oddarrang-yhtyeen In Cinema -levyllä
Muodon, melodian ja harmonian yhdistäminen elokuvamaiseksi kokonaisuudeksi luo uuden merkkipaalun pohjoismaisessa lyyrisessä jazzissa.
In Cinema on maaginen teos, jota kuunnellessa katoaa ajan ja paikan taju. Melodisesti teos on poikkeuksellisen hieno.
 
Risto: II
Risto Ylihärsilän sävellykset ja sanoitukset Risto-yhtyeen levyllä II
Risto-yhtyeen levy II on sävellyksiltään runsas, syviä kerrostumia sisältävä kokonaisuus, joka vie synkkien vesien tematiikan äärimmilleen. Risto Ylihärsilä tekee sävellyksillään ja sanoituksillaan hallitun ja harkitun matkan sietämättömään ja epämiellyttävään.
 
Komeaa musiikkisatoa
 
Ehdokasteokset valinneen esiraadin puheenjohtaja professori Hannu Saha totesi palkintoehdokkaiksi valittujen teosten ilmentävän suomalaisen musiikin moninaisuutta:
”Musiikkivuosi 2013 oli komea näyttö suomalaisen musiikin voimasta juuri nyt. Suomalainen musiikki on tällä hetkellä elävämpi ja marginaaleissaankin rikkaampi kuin koskaan. Kaikissa musiikin lajeissa on meneillään ilahduttava luovuuden aikakausi. Esiraadin ensimmäisessä kokouksessa oli esillä runsas määrä teoksia, jotka olisivat myös aivan oikeutetusti olleet oikeutettuja ehdolle Teosto-palkintoon. Nyt valitut raati päätti rankan pudotuspelin jälkeen ehdolla olevien tekijöiden, teosten ja musiikkilajien kokonaisuuden moninaisuutta korostaen”, esiraadin puheenjohtaja Hannu Saha toteaa.
 
Teosto-palkinnolla palkitaan rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia
 
Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat ovat nostaneet esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia tähän mennessä jo kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaetaan 11. kerran.
 
Palkinto jaetaan 1-4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa. Edellisen kerran palkinto jaettiin huhtikuussa 2013. Tuolloin palkinnon saivat Anna Eriksson ja Matthew Whittall.
 
Palkintoehdokkaat on valinnut esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna kansanmusiikin professori Hannu Saha, levytuottaja Kari Hynninen, päätoimittaja Heta Hyttinen, musiikkialan asiantuntija Jutta Jaakkola, toimittaja Mari Koppinen, toimittaja Pekka Laine ja Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin tuottaja Lauri Pokkinen.
 
Palkinnon saajan valitsee ehdokkaiden joukosta kolmihenkinen jury, johon kuuluvat Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja Saku Mantere, Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen ja viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Anna Eriksson. Päätös julkistetaan Musiikkitalolla 10.4. klo 17.