Seitsemän sävelteosta ehdolla vuoden 2024 Teosto-palkinnon saajaksi

UUTINEN

Seitsemän sävelteosta ehdolla vuoden 2024 Teosto-palkinnon saajaksi

Vuoden 2024 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin vuonna 2023 julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Jo vuodesta 2003 lähtien, nyt 19. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Sen tarkoituksena on antaa tunnustusta rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille.

Teosto-palkinnon palkintosumma 40 000 euroa voidaan jakaa enintään neljän voittajateoksen kesken. Jos voittajia valitaan vain yksi, on voittosumma 25 000 euroa. Ehdokkaana olevat teokset ja teoskokonaisuudet on julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2023 aikana.

Teosto-palkintoehdokkaat 2024 ovat

  • Niko Katavaisen ja työryhmän teokset MELOn levyllä m<3lo
  • Outi Tarkiaisen sävellys Polar Pearls, konsertto kamariorkesterille
  • Minna Leinosen sävellys …and we are rotating with it
  • Jenni Kinnusen sävellykset ja Jenni Kinnusen ja työryhmän sovitukset Tinyhawk & Bizzarron levyllä Nekorok
  • Orvokki Oittilan teokset Orvokin levyllä Kasvotusten
  • Verneri Pohjolan sävellykset levyllä Monkey Mind
  • Vilma Jään ja Mikko Renforsin sävellykset, Vilma Jään sanoitukset sekä Vilma Jään, Mikko Renforsin, Hanna Ryynäsen ja työryhmän sovitukset Vilma Jään levyllä Kosto

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat toimittaja Katri Norrlin (pj), toimittaja, radiojuontaja Laura Vähähyyppä, DJ, tutkija, FT Mikko Mattlar, bloggari Pasi Virtanen alias Jazzpossu sekä toimittajat Sonja Saarikoski, Auli Särkiö-Pitkänen ja Oskari Onninen.

”Ehdokasteoksissa on tällä kertaa omaehtoista popmusiikkia, oivaltavaa instrumentaalimusiikkia, suuria melodioita sekä väkeviä teemoja. Ehdokaslistasta välittyy, miten monipuolisesti Suomessa julkaistiin viime vuonna erityisen kiinnostavaa ja omaleimaista musiikkia”, esiraadin puheenjohtaja Katri Norrlin pohtii.

Teosto-palkinnon saajan tai saajat ehdokkaiden joukosta valitsee viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2023 Teosto-palkintovoittajat Tapio Lappalainen, Helmi Kajaste alias Draama-Helmi ja Mikko Sarvanne sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Spotify Suomen editor Ida Karimaa ja MuT, pop-jazzlaulun lehtori ja musiikintekijä Aija Puurtinen.

Voittajat julkistetaan Musiikkitalon ravintolassa pidettävässä kutsuvierastilaisuudessa huhtikuun puolen välin jälkeen myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Teosto-palkinto juhlii musiikkilajien moninaisuutta

Teosto haluaa kantaa Teosto-palkinnon avulla vastuuta kotimaisen musiikin menestyksestä ja monimuotoisuudesta myös tulevaisuudessa. Teosto-palkinnolla palkitaan rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia musiikkiteoksia musiikkityylistä tai teoksen kaupallisesta menestyksestä riippumatta.

Teosto haluaa myös palkinnon avulla korostaa, että musiikintekijöiden ja säveltäjien tekemä työ ja alkutuotanto on erityisen tärkeää koko musiikkialan ekosysteemissä.

Teosto-palkinnon ehdokasteosten perustelut

NIKO KATAVAISEN JA TYÖRYHMÄN TEOKSET MELON LEVYLLÄ M<3LO

M<3lo kuulostaa siinä määrin oman aikansa omapäiseltä popmusiikilta, että Suomessa vastaavaan pystyy vain harva. Albumilla 2010-luvun taitteen kolkko ja dramaattinen elektroestetiikka yhdistyy saumattomasti tylyihin uusiin rap-tuotantoihin. Pintansa alla M<3lo on silti popin ytimessä, sisältäen helposti omaksuttavaa henkilökohtaista tunneilmaisua. Levyn ääripäistä syntyy kolmio: tekstit ovat repivän tunteikkaita, äänimaisema digitaalisesti etäännytetty ja melodiat vastustamattoman sokerisia. Ristiriitojen välille MELO on virittänyt taidokkaan jännitteen.

OUTI TARKIAISEN SÄVELLYS POLAR PEARLS, KONSERTTO KAMARIORKESTERILLE

(kantaesitys: Lapin kamariorkesteri, joht. John Storgårds 1.6.2023, Sallan kirkko)
Outi Tarkiaisen Polar Pearls on kahdeksasta miniatyyrimaisesta osasta koostuva konsertto kamariorkesterille. Se ammentaa ihmisen ja luonnon erottamattomasta suhteesta pohjoisessa, jossa ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät vielä nopeammin kuin muualla. Polar Pearls on myös aikamatka ja barokkiviitteistä nykypäivään sulavasti liikkuva teos, joka tarkastelee synkkää aihettaan melankolisen kauneuden kautta. Kamariorkesterin instrumenttien kekseliäs käyttö ja loistava orkestraatio muodostavat saman aikaan surumielisen ja toiveikkaan kokonaisuuden.

MINNA LEINOSEN SÄVELLYS …AND WE ARE ROTATING WITH IT

(kantaesitys: Kamus-kvartetti, Meidän Festivaali 29.7.2023, Kallio-Kuninkalan Leonora-sali)
Teoksessaan …and we are rotating with it Minna Leinonen onnistuu sekä jatkamaan jousikvarteton pitkää perinnettä että tuomaan siihen jotakin selkeästi uutta ja omaleimaista. Maapallon pyörimisnopeuden kiihtyminen antaa lähtökohdan, josta sävellys laajenee monitulkintaiseksi pyörryttävän muutoksen kuvaukseksi hyödyntäen laajennettuja soittotapoja orgaanisella tavalla.

JENNI KINNUSEN SÄVELLYKSET JA JENNI KINNUSEN JA TYÖRYHMÄN SOVITUKSET TINYHAWK & BIZZARRON LEVYLLÄ NEKOROK

Tinyhawk & Bizarron instrumentaalilevy Nekorok yhdistelee sujuvasti valtavaa määrää erilaisia musiikkityylejä aavikkorockista konemusiikin kautta AOR:ään. Jenni Kinnusen kitara soi tyylitajuisesti ja oivaltavasti, ja hänen sävellyksensä puhaltavat raikkaan tuulahduksen suomalaiseen sähkökitaraperinteeseen.

ORVOKKI OITTILAN TEOKSET ORVOKIN LEVYLLÄ KASVOTUSTEN

Orvokin Kasvotusten on luova, kokeileva ja ajatuksella tehty ja sommiteltu debyyttialbumi täynnä vangitsevaa ja arvaamatonta popmusiikkia, jossa kiehtova ja leikkisä elektroninen musiikki taipuu tanssittavaksi, elokuvamaiseksi ja koskettavaksi. Orvokki on luonut yhdeksän kappaleen kokonaisuudella jotain oikeasti rohkeaa ja täysin uudenlaista tietäen, mitä tekee.

VERNERI POHJOLAN SÄVELLYKSET LEVYLLÄ MONKEY MIND

Verneri Pohjolan Monkey Mind etenee hektisestä mielen rauhattomuuden kuvauksesta kohti seesteistä mielenrauhaa. Pohjolan suuret melodiat kohtaavat sävellyksissä improvisointiin innostavat avoimet äänimaailmat. Haureudesta ja haavoittuvuudesta kohoaa sisäinen voima ja toivo. Kokonaisuutena Monkey Mind tuntuu Pohjolan tähänastisen uran erilaisten puolien onnistuneelta synteesiltä, jossa kuuluu vahvasti säveltäjän oma ääni ja persoonallisuus.

VILMA JÄÄN JA MIKKO RENFORSIN SÄVELLYKSET, VILMA JÄÄN SANOITUKSET SEKÄ VILMA JÄÄN, MIKKO RENFORSIN, HANNA RYYNÄSEN JA TYÖRYHMÄN SOVITUKSET VILMA JÄÄN LEVYLLÄ KOSTO

Vilma Jään esikoisalbumi Kosto yhdistelee kansanmusiikkia modernin popin keinoihin harvinaisen toimivalla tavalla niin sävellyksissä kuin sovituksissakin. Traumaa ja selviytymistä käsittelevän teemalevyn sanoitukset kertovat vaikeista aiheista kuten manipuloinnista ja naisten kokemasta hyväksikäytöstä. Musiikin eri elementtien sekoitus on omaperäinen ja uudenlainen.