Säveltäjä Outi Tarkiainen sai Lapin taidepalkinnon 2019

UUTINEN

Säveltäjä Outi Tarkiainen sai Lapin taidepalkinnon 2019

Lapin taidetoimikunta palkitsi säveltäjä Outi Tarkiaisen hänen kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävästä työstään säveltäjänä. Veikkauksen tuotosta maksettava palkinto on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Jo 34-vuotiaana säveltäjä Outi Tarkiaisella on merkittävä ura niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Lapin musiikkiopistossa pikkutyttönä aloittaneen Tarkiaisen musiikkipolku on vienyt Sibelius-Akatemian opintojen kautta kansainvälisille musiikkiareenoille monella tasolla. Kansainvälisyydestään huolimatta Tarkiainen ei ole kadonnut maailmalle: hän asuu perheineen Ivalossa ja arvostaa pohjoista luontoa, hiihtämistä unohtamatta. Lapin kamariorkesterilla on tärkeä sijansa säveltäjä Tarkiaiselle.

Outi Tarkiainen on säveltänyt orkesteriteoksista konserttoihin ja laulusarjoihin, kamarimusiikista jazziin. Hänellä on parhaillaan vireillä lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä sävellystilauksia. Hänen sävellyksiään ovat esittäneet kotimaassa esimerkiksi Tapiola Sinfonietta, Avanti!, Oulu Sinfonia, Keski-Pohjanmaan ja Lapin kamariorkesterit. Ulkomaiden orkestereiden ja yhtyeiden kirjo ulottuu Yhdysvalloista Euroopan kautta Venäjälle.

Tarkiaisen teoksia on esitetty myös lukuisilla koti- ja ulkomaisilla musiikkijuhlilla, kotimaassa esimerkiksi Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa ja Porin Jazz Festivaaleilla. Sävellyksiä on radioitu niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Tarkiaisella on kustannussopimus pohjoismaiden suurimman ja vanhimman klassisen musiikin kustantamon kanssa. Ansioistaan säveltäjä Outi Tarkiainen on saanut myös Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkintoehdokkuuden.

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

 

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille. Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.