Säveltäjä, muusikko Esa Kotilainen sai Kaakkois-Suomen taidepalkinnon

Säveltäjä, muusikko Esa Kotilainen sai Kaakkois-Suomen taidepalkinnon

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt taidepalkinnon säveltävä muusikko Esa Kotilaiselle tunnustuksena hänen monipuolisesta urastaan ja ansioistaan säveltäjänä ja muusikkona. Palkinto on 5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli Esa Kotilaisen palkitsemista seuraavasti:

Säveltävä muusikko Esa Kotilainen (s. 1946) on Suomen kuuluisimpia ja monipuolisimpia kosketinsoittajia. Eri tyylilajien välillä sujuvasti liikkuva Kotilainen on soittanut lukuisissa eri yhtyeissä ja sadoilla levyillä, mutta on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän äänitaideteosten pariin.

Kotilainen aloitti ammattimuusikon uransa vuonna 1967 soittamalla harmonikkaa. Hän siirtyi pian kosketinsoittimiin ja on tullut tunnetuksi erityisesti Minimoog-syntetisaattorin sekä mellotronin soittajana. Kotilaisen vuonna 1977 julkaistua ensimmäistä Ajatuslapsi-sooloalbumia pidetään yhä Suomen ensimmäisenä ambient-tyylisuunnan levytyksenä.

Esa Kotilaiselle on tyypillistä ajatella musiikkia visuaalisesti ja antaa tilanteen viedä. Hänen musiikkinsa pyrkii synnyttämään kuulijassa mielikuvia. Esimerkiksi soololevyssä Soiva Tehdas (2011) sekä teoksissa Jäänalainen maailma (2016) ja Kutupuisto (2017) innoittajana ovat olleet tilojen ja luontokokemuksien muodostamat äänimaisemat, joita Kotilainen äänitti teoksiaan varten.

Kotilainen on soittanut lukuisten artistien ja yhtyeiden albumeilla sekä äänittänyt Kuusankoskella sijaitsevassa studiossaan laajasti suomalaista pop-, jazz- ja kansanmusiikkia.

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle.