Samuli Kosminen Suomen ehdokkaana pohjoismaisen Harpa-elokuvamusiikkipalkinnon saajaksi

Samuli Kosminen Suomen ehdokkaana pohjoismaisen Harpa-elokuvamusiikkipalkinnon saajaksi


kuva Dorit Salutskij

Samuli Kosmisen säveltämä musiikki elokuvaan American Vagabond on valittu Suomen ehdokkaaksi pohjoismaisen elokuvamusiikkipalkinnon saajaksi. Voittaja julkistetaan Espoo-päivän elokuvamusiikkikonsertissa lauantaina 30. elokuuta. 
 
Elokuva on pienellä amerikkalaisella paikkakunnalla syntyneen homopojan kasvutarina. James karkaa kotoaan amerikkalaisesta pikkukaupungista poikaystävänsä Tylerin kanssa San Franciscoon etsimään luvattua kaupunkia. ”Homomekka” osoittautuu kuitenkin kylmäksi ja kalliiksi. Hyväksynnän etsintä, vanhempien ennakkoluulot ja kapina ajavat Jamesin pois kotoaan, mutta pakomatka ei voi jatkua ikuisesti. Jamesin on kohdattava lapsuutensa ympäristö ja perheensä, jotka hän on jättänyt taakseen.
– Olen todella ilahtunut ja otettu minulle suodusta ehdokkuudesta. Elokuvan aihe on kipeä ja sävellystyö oli intensiivinen sekä tunteikas prosessi. Yhteistyömme ohjaaja Susanna Helken kanssa oli tiivistä ja inspiroivaa ja musiikin roolia sekä sävyä hiottiin hartaasti. Tuntuu upealta että koko prosessi on johtanut tähän, Kosminen kommentoi ehdokkuuttaan. 
 
Harpa-palkinto on Pohjoismaiden yhteinen tunnustus elokuvasävellyksestä. Jokaisesta Pohjoismaasta kilpailuun osallistuu yksi ehdokas. Vuodesta 2010 jaettu palkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Viime vuonna säveltäjä Tuomas Kantelinen voitti Harpa-palkinnon sävellyksistään Puhdistus-elokuvaan. Konsertin ja palkinnonjaon järjestää Suomessa musiikintekijöiden etujärjestö Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry yhteistyössä Espoo Cinén ja Tapiola Sinfoniettan kanssa.
 
* * *
 
Vuoden 2014 ehdokkaat Harpa-elokuvamusiikkipalkinnon saajaksi
Islanti Pétur Ben, sävellyksestä elokuvaan Málmhaus (Metalhead)
Norja Magnus Beite, sävellyksestä elokuvaan Ragnarok
Ruotsi Matti Bye, sävellyksestä elokuvaan Faro
Suomi Samuli Kosminen, sävellyksestä elokuvaan American Vagabond
Tanska Kåre Bjerkø, sävellyksestä elokuvaan Skytten (The shooter)
 
Samuli Kosminen
Samuli Kosminen on yksi Suomen menestyneimmistä rumpali/perkussionisteista. Muusikkona, säveltäjänä ja tuottajana hän on tehnyt yhteistyötä useiden kansainvälisesti arvostettujen artistien ja esiintyjien kanssa (mm. Kronos Quartet, Hauschka, Jónsi (from Sigur Rós), Valgeir Sigurðsson, Emiliana Torrini, Trey Anastasio). Hän on mukana yli 80 albumilla. Viime vuosina hänen pääyhteistyökumppaninsa ovat olleet islantilainen yhtye Múm ja hanuritaiteilija Kimmo Pohjonen. Kosminen ja Pohjonen voittivat elokuvasävellyksen Jussi-palkinnon vuonna 2007 Jade Warrior -elokuvasta (ohjaus: Antti-Jussi Annila).
 
Suuri elokuvamusiikkikonsertti 
La 30.8.2014 klo 19 Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali
Tapiola Sinfonietta
Atso Almila, kapellimestari
Espoo-päivän ilmaiskonsertissa kuullaan elokuvamusiikkia monipuolisina orkesterisovituksina. Kapellimestari Atso Almila vie yleisön kahdeksi tunniksi tunnettujen ja vähemmän tunnettujen elokuvasävelmien pariin. Konsertin yhteydessä jaetaan pohjoismainen elokuvamusiikin sävellyspalkinto, Harpa-palkinto. Vapaa pääsy.
 
Lisätiedot
Nina Lith, viestintäpäällikkö
Puh. 041 517 8998
Järjestäjätaho: musiikintekijat.fi
 
Seuraa tapahtumaa!
Facebook: facebook.com/NordicFilmMusicDaysHarpa
Twitter: @HarpaNordic