Sampo Kasurinen Esko Linnavalli big band –sävellyskilpailun voittajaksi

Sampo Kasurinen Esko Linnavalli big band –sävellyskilpailun voittajaksi

Kuudennen Esko Linnavalli big band –sävellyskilpailun finaalikonsertti kuultiin suorassa radiolähetyksessä YLE 1-radiokanavalla tiistaina 19.5.2015. UMO soitti konsertissa 10 uutta teosta kapellimestari Antti Rissasen johdolla. Esikarsinta, johon saapui määräaikaan mennessä 22 teosta, käytiin anonyymisti teokset nimimerkein varustettuna. Finaalikonsertissa säveltäjät kilpailivat omilla nimillään ja heitä haastateltiin radiolähetyksessä. 
 
Kilpailun tuomariston jäsenet Jukka Linkola (puheenjohtaja), Heikki Sarmanto ja Pessi Levanto pitivät erittäin positiivisena suomalaisen big band –musiikin kehityskaaren osana Esko Linnavalli –big band sävellyskilpailun antia. Kilpailu nostaa esille tuntemattomia säveltäjiä ja rohkaisee muusikoita uudistamaan suomalaisten big band –sävellysten kirjoa.
 
Kilpailu sisälsi tuomariston mukaan monipuolista, uutta modernia jazzmusiikkia, joskin mukaan mahtui myös perinteisiä teoksia ja tuttuja elementtejä. Tuomaristo jakoi palkinnot yksimielisesti seuraavasti: 
 
1.palkinto (1500 euroa): Sampo Kasurinen: Samson , 2.palkinto 1500 euroa: Teemu Halmkrona: An Evening at River ja 3.palkinto 500 euroa Sid Hille: Hashtag.
 
Tuomariston mukaan Kasurisen Samson –afrojazzteos on salaperäinen ja hyvin svengaava. Kappale imee mukaansa ja johdattelee tuoreille poluille. Se sisältää vahvaa jazzmeininkiä ja säveltäjän juurevan jazzin tuntemus yhdistyy variointikykyyn ja melodiseen ilmaisuun. Kappale on hyvin orkestroitu, sen balanssi ja rakenne on hyvä ja big band -sointi pääsee oikeuksiinsa. Halmkronan An Evening at River –kappaleessa puolestaan harmoniat ovat mielenkiintoisia ja ne on hyvin mietitty. Teos on tasapainoisesti kirjoitettu ja siinä on eleganssia, sekä tyylikkäästi dynaamisia vaihteluita. Tuomariston mielestä kolmanneksi sijoittuneessa Sid Hillen Hashtagissa on tiukka funk-meininki, joka on riittävän röyhkeä, ja jossa on selkeä tarina. Riffit ovat hauskasti persoonallisia ja teos on mukaansa tempaava.
 
 Finaalikonsertissa esitettiin myös kappaleet (säveltäjä & teos):

Aleksis Liukko: Mind the Gap                  

Matias Långbacka: The Bliss of Ignorance (Tiedoton)

Vesa Pisto: Santtu                            

Johannes Salomaa: Soon I’ll be Gone

Tuomas J. Turunen: On a Winter Night

Martti Vesala: Piper’s Park

Janne Vihavainen: Cat Heaven

 

Suomen Big Band –yhdistys, UMO ja YLE järjestivät ”Esko Linnavalli” big band –sävellyskilpailun nyt kuudetta kertaa. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Lisätietoja: www.sbby.comwww.umo.fi