Piraattipalvelun ylläpito on tekijänoikeusdirektiivin mukaista "yleisön saataviin saattamista"

Piraattipalvelun ylläpito on tekijänoikeusdirektiivin mukaista ”yleisön saataviin saattamista”

Euroopan unionin tuomioistuin vahvisti 14.6. päätöksessään, että The Pirate Bayn kaltaisen torrent-sivuston ylläpitoa tulee pitää tekijänoikeusdirektiivin mukaisena yleisön saataviin saattamisena, mikä edellyttää lupaa oikeudenhaltijoilta.

Tuomioistuin toteaa, että vaikka luvattomasti jaossa olevat tekijänoikeudella suojatut teokset on tuotu palveluun käyttäjien toimesta, on palvelun ylläpitäjillä keskeinen rooli näiden teosten saattamisessa yleisön saataville.

EUT kiinnitti päätöksessään huomiota siihen, että palveluiden ylläpitäjät helpottavat teosten löytämistä hakutoiminnoilla sekä listaamalla saatavilla olevia teoksia eri kategorioihin esimerkiksi lajityypin tai suosion mukaan. Lisäksi ylläpitäjät aktiivisesti suodattavat tarjolla olevaa sisältöä esimerkiksi poistamalla palvelusta vanhentuneita tai viallisia torrent-tiedostoja.

Lisäksi EUT tuo esille sen, että The Pirate Bayn kaltaiset palvelut saavat huomattavia mainostuloja, joten palveluiden tarjoamisella ja ylläpidolla tavoitellaan rahallista hyötyä.

Suomessa ylläpitäjien vastuuta on käsitelty oikeudessa nk. Finreactor- ja DChub-tapauksissa. Korkein oikeus linjasi jo vuonna 2010, että piraattipalvelun ylläpitäjät ovat rikosoikeudellisessa vastuussa palvelun kautta tapahtuneesta luvattomasta jakamisesta.

https://antipiracy.fi/