Muvika-karaokepalvelun yhteydenotto - mihin kiinnittää huomiota

Muvika-karaokepalvelun yhteydenotto – mihin kiinnittää huomiota

 

Elvis ry:n toimisto on saanut kyselyitä koskien Muvika-karaokepalvelun useille musiikintekijöille lähettämää sähköpostia.

 
Teoston asiakassopimuksella sanoittaja ei luovuta graafisia oikeuksia (esim. karaokessa kirjoitettu teksti) Teoston hoidettavaksi, eli ne oikeudet ovat aina lähtökohtaisesti sanoittajalla itsellään.
 
Jos siis joku palvelu tai julkaisu haluaa käyttää kirjoittamaasi sanoitusta graafisessa muodossa, lupa siihen pitää kysyä joko sinulta – tai jos olet luovuttanut kustannussopimuksella graafiset oikeudet kustantajalle, siinä tapauksessa kustantajalta. 
 
Lähettämässään sähköpostissa Muvika tarjoaa 5 %:n osuutta pro rata alvittomasta kuukausimaksusta. Myös kustantajille on saamieni tietojen mukaan lähtökohtaisesti tarjottu samaa prosenttiosuutta. Toisin sanoen, jos manuskirjoittaja suostuu tuohon 5 %:iin, se ei ainakaan polje yleistä hintatasoa. Toki kukin lopulta hinnoittelee omalla tavallaan. Mikäli tekstisi on kustannettu, kuuluu sinulle sitten tulla kustantajan kautta puolet siitä mitä kustantaja saa (toki tämä on voitu sopia toisinkin).
 
Sähköpostissa tarjotaan helppoa mahdollisuutta vastata myöntävästi ko. sähköpostiin, jolloin se toimisi sopimuksena niiden tekstien osalta, jotka sähköpostiin on kirjattu. Se on muuten ok, mutta siinä tapauksessa ei mitenkään sovita sopimuksen irtisanomisesta eikä monista muistakaan yksityiskohdista, kuten esim. siitä, onko Muvikalla lupa luovuttaa saamiaan oikeuksiaan eteenpäin mahdollisessa yrityskaupassa.
 
Sähköpostissa tarjotaan mahdollisuus erilliseen sopimukseen, joka kirjoitettaisiin niin, että sinun kaikki tulevat sanoituksesi lisättäisiin automaattisesti samoin ehdoin heidän palveluunsa.
 
Suosittelen joka tapauksessa pyytämään kirjallista sopimusta. Siinä tulisi kiinnittää huomiota mm. irtisanomislausekkeeseen, toistaiseksi tuntemattomiin käyttöyhteyksiin sekä mahdollisiin erillissopimismahdollisuuksiin.
 
Kiinnitä huomiota myös tuohon mainitsemaani tulevien sanoitustesi automaattilisäykseen – haluatko sen menevän niin?
 
Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, annatko Muvikalle luvan luovuttaa edelleen näitä oikeuksia esim. yrityskaupan tai palvelun nimen vaihtumisen yhteydessä. Sopimuskumppani saattaa pahimmassa/parhaassa tapauksessa olla muutaman vuoden kuluttua hyvinkin ei-kotimainen.
 
Hyvää tässä palvelussa on esim. Spotifyhin verrattuna se, että käsityksemme mukaan korvaukset tulevat nimenomaan sille biisille, jota on kuunneltu/laulettu.
 
Mikäli vielä jäi kysyttävää, otathan yhteyttä! 
 
Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja
Elvis ry
 
aku.toivonen(@)elvisry.fi
puh. 050 559 0025
 
Kuva: Pietari Hatanpää