Musiikkikustantajat jakoivat jälleen palkintoja ansioituneille tekijöille ja teoksille

UUTINEN

Musiikkikustantajat jakoivat jälleen palkintoja ansioituneille tekijöille ja teoksille

Suomen Musiikkikustantajien palkintojen tavoitteena on nostaa esiin yksittäisiä kustannettuja teoksia ja tekijöitä, sekä edistää musiikkikustantamisen tunnettuutta ja arvostusta. Palkinnon arvo on 2 000 euroa. Palkinnot jaettiin tänä vuonna yhdeksännen kerran.

Musiikkikustantajat ry:n Vuoden vientiteko -palkinto luovutettiin Blind Channel -yhtyeelle. Voittoa perusteltiin kansainvälisellä läpimurrolla ja Dark Side -sinkun menestyksestä striimauspalveluissa.

Aino Morkon ja Topi Kilpisen säveltämä ja sanoittama Haluun takas mun perhoset palkittiin Vuoden biisinä. Pehmoainon teoksen ovat kustantaneet Elements Music Publishing ja Isolla Music.

Samuli Sirviö palkittiin Vuoden kevyen musiikin tekijänä.

Vuoden taidemusiikin säveltäjä -palkinto meni tänä vuonna säveltäjä Antti Auviselle.

Genrevapaan kategorian palkinto sai nimekseen tänä vuonna Vuoden crossover-säveltäjä voittajansa Iiro Rantalan mukaisesti ja Vuoden läpimurto -palkinnon sai BESS.

Musiikkikustantajat ry:n hallitus valitsi jäsenten tekemistä ehdotuksista voittajat Vuoden läpimurto – ja Vuoden vientiteko -kategorioissa. Muiden kategorioiden voittajat valitsivat musiikkialan ammattilaisista kootut raadit.

Tilaisuudessa jaettiin lisäksi musiikintekijöiden ja -kustantajien Vuoden raportoija -palkinto. Tämä musiikkialan tunnustus myönnetään ansiokkaasta toiminnasta elävän musiikin saralla. Palkinnon saaja on esimerkillisesti huolehtinut esitetyn musiikin raportoinnista Teostolle ja varmistanut työllään, että Teosto voi kohdentaa tilitykset oikein kappaleiden oikeudenomistajille.

Lisätietoja palkinnoista

Musiikkikustantajien yhdistyksen jäsenet saivat ehdottaa palkinnon saajia kuudessa eri kategoriassa: Vuoden biisi, Vuoden kevyen musiikin tekijä, Vuoden vientiteko, Vuoden taidemusiikin säveltäjä, Vuoden läpimurto sekä Vuoden genrevapaa -tekijä. Yhdistyksen hallitus valitsi voittajat Vuoden vientiteko – ja Vuoden läpimurto -kategorioissa. Muiden kategorioiden voittajat valitsivat alan ammattilaisista kootut raadit.

Ajanjakso, jolta palkinnot myönnettiin, oli 1.6.2021 – 31.5.2022.

Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnon saajan sekä Vuoden biisin valitsivat Samuli Väänänen, Aleksi Kinnunen, Roberto Rodriquez, Pasi Kostiainen, Laura Friman ja Jussi Mäntysaari. Voittaja Samuli Sirviö valikoitui Vuoden kevyeksi musiikin tekijäksi kuuden ehdokkaan joukosta. Haluun takas mun perhoset kilpaili Vuoden biisi -tittelistä yhdeksän muun teoksen kanssa.

Samuli Sirviötä äänestettiin mm. näillä sanoilla: ”Samulin laaja pop-intoilu kuuluu upeasti läpi hänen tuottamastaan ja kirjoittamastaan musiikista. Samulin kappaleista kuultaa perinteen ja ajan hengen luonteva yhdistely. Pettämätön tyylitaju ja häpeilemätön rakkaus pop-musiikkiin paistavat ja kantavat pitkälle.”

Vuoden biisiä raati perustelee seuraavasti: ” Omia polkuja kulkeva valtavan herkkä hittibiisi. Takavasemmalta iskenyt, tyrmäävä muotovalio, joka on yhtä aikaa ajankohtainen ja ajaton. Pehmoainon menestyskappale ja -tarina todistavat, että yllätyksellisyys ja ennustamattomuus leimaavat popkulttuuria ihanasti. Fantastinen yhdistelmä iskelmää, indietä ja vaimeaa tamppausta.”

Kansainvälisen läpimurron ja Dark Side -biisin striimauslukujen perusteella Vuoden vientiteko -palkinto myönnettiin kolmen muun jäsenistön ja Music Finlandin asettaman ehdokkaan joukosta Blind Channelille.

Vuoden taidemusiikin säveltäjä -kategoriaan tuli jäseniltä kolme ehdokasta, joista raati valitsi yksimielisesti voittajaksi Antti Auvisen mm. näillä sanoilla: ”Antti Auvisella on musiikissaan sekä sanottavaa että vahva oma ääni. Hänen teoksensa ovat ajatuksia herättäviä ja mieleenpainuvia. Auvinen on vuonna 2022 ollut vahvasti esillä, omana itsenään ja musiikillisesti valmiina ja kiinnostavana.” Raatiin kuuluivat Aleksi Malmberg, Kare Eskola, Lotta Emanuelsson ja Minna Pensola.

Musiikkikustantajien jäsenten Vuoden läpimurto -ehdokkaista yhdistyksen hallitus valitsi voittajaksi BESSin. Päätöstä perusteltiin mm. Euroviisu-biisi Ram Pam Pamin radiomenestyksellä ja debytoinnilla Spotify-listan 2. sijalla.

Genrevapaassa kategoriassa palkittiin Iiro Rantala Vuoden crossover-säveltäjänä. Henna Salo, Jukka Haarma, Annamaija Saarela sekä Aleksi Pahkala olivat palkintoraadissa, joka totesi mm. näin: ”Iiro Rantala on taiteilijana Genrevapaa isolla G:llä. Hän on jazzpianon vahva osaaja ja virtuoosi, kansainvälisesti tunnettu, valovoimainen esiintyjä mutta vähintään yhtä vahvasti myös monipuolinen ja -genreinen säveltäjä, jonka kynästä lähtenyt musiikki soi lukemattomissa yhteyksissä lastenelokuvista musikaaleihin – ja nyt Die Zaubermelodika – menestyksen myötä maailman oopperalavoilla.”