Musiikkiala julkisti teesit tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi - Suomen Musiikintekijät mukana

Musiikkiala julkisti teesit tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi – Suomen Musiikintekijät mukana

Suomalaiset musiikkialan toimijat ovat koonneet kuusi teesiä tasa-arvon, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi toimialalla.

Perusteet teeseille luotiin Musiikki & Media -tapahtuman yhteydessä Tampereella lokakuussa 2017. Musiikkialan ammattilaisista koostunut työryhmä on työstänyt teesit lopulliseen muotoonsa. Hankkeen koordinoi Music Finland. Osoitteesta yhdenvertainenmusiikkiala.com löytyvillä teeseillä pyritään edistämään toimialan yhteistä, tasa-arvoista tulevaisuutta. Sivulla on myös päivittyvä lista teesit jo allekirjoittaneista toimijoista ja linkki, jonka kautta organisaatiot voivat lisätä oman allekirjoituksensa mukaan.

Allekirjoittavat yritykset ja organisaatiot sitoutuvat tekemään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sekä noudattamaan sitä. Toimijat sitoutuvat edistämään tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta aktiivisesti viestinnässä, rekrytoinnissa ja palkkauksessa, hallinnossa ja johdossa sekä taiteellisessa päätöksenteossa. Myös lapsilla ja nuorilla tulee olla oikeus valita musiikillinen polkunsa ilman ennakkoasenteita, taustastaan ja sukupuolestaan riippumatta.

Suomen Musiikintekijät on ensimmäisten joukossa allekirjoittanut teesit. Yhdistyksen toiminnanjohtaja Aku Toivonen on tyytyväinen alan yhteiseen ulostuloon tärkeässä asiassa.

”Meille on kunnia-asia kannattaa näitä teesejä ja toteuttaa niihin liittyvät sitouttavat toimenpiteet. Musiikkiala ansaitsee tasa-arvoisen, monimuotoisen ja yhdenvertaisen tulevaisuuden, ja sillä on hyvät edellytykset toimia näiden edistämisessä esimerkillisesti. Sitoudumme siis sekä toimenpiteisiin että esimerkkinä ja edistäjänä toimimiseen”, Toivonen sanoo. 
 

Vuonna 2017 Music Finland tilasi Suomen musiikkialan sukupuolijakaumia työ- ja luottamustehtävissä kartoittavan esiselvityksen taustatiedoksi työpajaan, jossa luotiin perusteet teeseille. Selvitys osoittaa, että erityisesti suomalaisten musiikkialan yritysten ja yhdistysten hallitusten jäsenet sekä ylintä päätäntävaltaa käyttävät johtajat ovat pääosin miehiä.
 
Kaikki suomalaiset musiikkialan yritykset ja yhteisöt ovat tervetulleita allekirjoittamaan ja jakamaan teesit osoitteessa yhdenvertainenmusiikkiala.com.