Musiikintekijöiltä 5000 euron tunnustuspalkinto Seppo "Paroni" Paakkunaiselle

Musiikintekijöiltä 5000 euron tunnustuspalkinto Seppo ”Paroni” Paakkunaiselle

Musiikintekijöiden etujärjestö Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n hallinnoima säveltäjä-kapellimestari Arthur Fuhrmannin nimikkorahasto on myöntänyt 5000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon Seppo ”Paroni” Paakkunaiselle. 

 
Vuonna 1943 syntynyt, suomalaisen jazzin ja jazz-sävellyksen pioneeri Paroni Paakkunainen on yli 50-vuotisella urallaan toiminut niin muusikkona, säveltäjänä, sovittajana kuin yhtyeenjohtajanakin. Hänen sävellystuotantonsa on tyyliltään rikasta yltäen aina maailmanmusiikista ja afro-kuubalaisesta rytmiikasta joikuun ja perinteiseen jazziin. Paakkunaisen keskeinen instrumentti ja tavaramerkki on ollut baritonisaksofoni, jonka mukaan tulee myös “Baron/Paroni”-lempinimi. Paroni säveltää aktiivisesti yhä edelleen.
 

 
Säveltäjä Paakkunaisella on Teoston teosrekisterissä yli tuhat teosta, ja hän on ollut mukana noin 140 levyllä muusikkona, säveltäjänä, sovittajana ja kapellimestarina niin Suomessa kuin kansainvälisissä kokoonpanoissakin. Paakkunaisen ja rumpali Edward Vesalan vuonna 1970 perustama Karelia-yhtye esiintyi aikanaan yli 250 kertaa Suomen rajojen ulkopuolella. Myös erityisesti Paronin monikymmenvuotinen yhteistyö Nils Aslak Valkeapään kanssa ja 1980-luvun vuodet sveitsiläisen orkesterinjohtaja George Gruntzin orkesterissa ovat merkittävästi lisänneet suomalaisen säveltaiteen tunnettavuutta ulkomailla. Gruntzin yhtyeen kanssa Paroni Paakkunainen esiintyi ensimmäisenä suomalaisena jazzmuusikkona New Yorkin Garnegie Hallissa, tuolloin tuohihuilusolistina. 
 
Koko aktiivisen uransa ajan Paakkunainen on ollut tärkeä vaikuttaja suomalaisen musiikin koulutuskentällä luennoiden eri oppilaitoksissa kautta maan. Vuonna 1973 hän suunnitteli yhdessä Ilpo Saastamoisen, Klaus Järvisen ja Edward Vesalan kanssa Suomen ensimmäisen rytmimusiikin koulutusohjelman, josta lähti liikkeelle nykyinen Pop&Jazz Konservatorio. 
 
Arthur Fuhrmann -rahaston tarkoituksena on edistää kotimaista kevyttä musiikkia ja tekijänoikeutta. Rahasto jakaa hakemuksetta tunnustuspalkintoja henkilöille, jotka ovat ansioituneet kotimaisen säveltaiteen tai tekijänoikeuden edistämisessä. Palkinto on jaettu vuodesta 2000 lähtien kaksi kertaa: vuonna 2004 Esa Pethmanille ja vuonna 2010 Filharmooniselle Viihdejousikolle. Rahasto koostuu Elvis ry:n lahjoittamista varoista, Fuhrmannin kahden teoksen tekijänoikeuskorvauksista sekä muista mahdollisista lahjoituksista
 
Lisätietoja: 
 
Nina Lith
Viestintäpäällikkö
Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry
puh. 041 517 8998