Musiikintekijöille ja -kustantajille 53,6 miljoonaa euroa Teostosta vuonna 2017

Musiikintekijöille ja -kustantajille 53,6 miljoonaa euroa Teostosta vuonna 2017

Musiikintekijöille ja -kustantajille 53,6 miljoonaa euroa Teostosta vuonna 2017

Tiedote. Julkaistu: 19.04.2018, 09:28

Teosto

Musiikintekijät ja -kustantajat saivat vuonna 2017 Teostosta 53,6 miljoonaa euroa korvauksia musiikkinsa käytöstä. Summasta 26,3 miljoonaa euroa maksettiin kotimaisille ja 27,3 miljoonaa euroa ulkomaisille musiikintekijöille ja -kustantajille. Kotimaisille musiikintekijöille ja -kustantajille maksetut korvaukset kasvoivat 1,0 miljoonaa euroa. 
 
Vuonna 2017 Teosto keräsi Suomessa musiikin käytöstä korvauksia 59,8 miljoonaa euroa. Suurimpana kasvun lähteenä olivat online-palvelut.
 
”Musiikin kulutus digitaalisissa palveluissa jatkaa reipasta kasvuaan. Tavoitteemme on varmistaa, että kulutuksen kasvaessa myös musiikin tekijöiden ja kustantajien saamat korvaukset kasvavat samassa tahdissa. Vuonna 2017 Teoston asiakkaille maksettujen online-korvausten määrä kasvoikin peräti 15 prosenttia”, Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi summaa. 
 
Teosto keräsi online-korvauksia yhteensä 8,2 miljoonaa euroa. Korvausten kasvu oli pitkälti peräisin Spotifyn kaltaisista musiikkipalveluista sekä video on demand -palveluista, kuten Netflix ja HBO.
 
Radio ja televisio merkittävimmät tulonlähteet
 
Online-palveluiden kasvusta huolimatta, radio ja televisio ovat edelleen tärkeimpiä tulonlähteitä musiikin tekijöille ja kustantajille. Viime vuonna 52 % Teoston keräämistä korvauksista oli peräisin radiossa ja televisiossa soitetusta musiikista.  
 
18 % Teoston vuonna 2017 keräämistä korvauksista oli peräisin tapahtumista, konserteista ja festivaaleilta. Tapahtumista kerätyt korvaukset ovat merkittävä tulonlähde erityisesti Teoston kotimaisille asiakkaille, sillä Suomen festivaalit ja tapahtumat nojaavat vahvasti kotimaisiin nimiin ja musiikkiin.
 
Suomalainen musiikki soi ulkomailla 
 
Ulkomaan korvausten perusteella suomalainen musiikki soi eniten Saksassa ja Ruotsissa. Aiempaa enemmän korvauksia Suomeen tuli vuonna 2017 myös esimerkiksi Espanjasta ja Belgiasta. Yhteensä ulkomailla esitetystä musiikista korvauksia kertyi 3,0 miljoonaa euroa.
 
Kaikkiaan Teoston kautta musiikintekijöille ja -kustantajille maksettavia tekijänoikeuskorvauksia kertyi 67,7 miljoonaa euroa vuodelta 2017. Summa sisältää Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen keräämät korvaukset sekä yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen. Teoston kuluprosentti vuonna 2017 oli 14,8 %.  
 
Henkilövaihdoksia hallituksessa
 
Teoston jäsenkokous valitsi 18.4. pitämässään kevätkokouksessa hallituksen jäseniksi vakavan musiikin edustaja Kimmo Hakolan, musiikinkustantaja Saara Konttisen ja musiikintekijä Jussi Chydeniuksen. Hallituksessa lopettivat kautensa Markus Nordenstreng ja Ari Nieminen.
 
Hallituksessa jatkavat kevätkokoukseen 2019 saakka hallituksen puheenjohtaja, säveltäjä Kim Kuusi, sanoittaja Kaija Kärkinen ja musiikinkustantaja Tommi Tuomainen.
 
Teoston vuosi 2017 pähkinänkuoressa:
Teosto tilitti musiikintekijöille ja -kustantajille 53,6 miljoonaa euroa vuonna 2017.
Tilitykset kotimaisille musiikintekijöille olivat 26,3 miljoonaa euroa.
Kerätyistä korvauksista 52 % oli peräisin radiosta ja tv:stä, 18 % tapahtumista, 16 % taustamusiikista ja 14 % online-alueen musiikki- ja videopalveluista.
Online-korvaukset kasvoivat 15 % eli 8,2 miljoonaan euroon.
Kerätyt tekijänoikeuskorvaukset olivat yhteensä 67,7 miljoonaa euroa, sisältäen Teoston ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen keräämät korvaukset, yksityisen kopioinnin hyvityksen ja lainauskorvauksen.
 
Teoston vuosikertomus ja tilinpäätös verkossa: teosto.fi/vuosikertomus-2017
 
Lisätietoja:
Katri Sipilä, toimitusjohtaja 
puh. 040 580 3430, katri.sipila@teosto.fi
Heikki Saarinen, talousjohtaja 
Puh. 045 6946974, heikki.saarinen@teosto.fi