Musiikintekijöiden rahastosta haettiin jälleen ennätysmäärä tukea

UUTINEN

Musiikintekijöiden rahastosta haettiin jälleen ennätysmäärä tukea

Musiikintekijöiden rahastoon lähetettiin vuoden 2021 toisessa haussa yhteensä 926 stipendihakemusta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Rahastolla oli jaettavanaan stipendivaroja yhteensä 140 000 euroa ja ne jaettiin kokonaisuudessaan yhteensä 68 hakijalle.

”Selkeää on, että poikkeusajasta johtuva kaikkinaisen tuen tarve musiikintekijöille on edelleen jatkuvaa ja puute on merkittävää”, sanoo Musiikintekijöiden rahaston puheenjohtaja, manageri ja ohjelmatuottaja Minna Huuskonen. Valtaosa stipendivaroista, eli reilut 100 000 euroa jaettiin työskentelystipendeinä, mikä Huuskosen mukaan noudatteli hakemusten jakoa eri stipendityypien välillä.

”Reissustipendejä jaettiin jälleen yhden kierroksen tauon jälkeen, sen sijaan erityisstipendejä ei tässäkään haussa jaettu. Hankintastipendihakemuksissa näkyi monipuolinen työkalujen ja -tilojen tarve”, Huuskonen kertoo.

Musiikintekijöiden rahaston toimikunta jakoi stipendejä seuraavasti:

Työskentelystipendit

  • Jaettiin 39 kpl
  • Yhteensä 100 100 euroa
  • Myöntösummat vaihtelivat 1500 eurosta 3000 euroon

Hankintastipendit

  • Jaettiin 23 kpl
  • Yhteensä 34 800 euroa
  • Myöntösummat vaihtelivat 600 eurosta 2500 euroon

Reissustipendit

  • Jaettiin 6 kpl
  • Yhteensä 5100 euroa
  • Myöntösummat vaihtelivat 500 eurosta 1500 euroon

Erityisstipendejä ei jaettu.

Myönnetyt stipendit löytyvät klaavi.fi-sivustolta. Seuraava Musiikintekijöiden rahaston stipendihaku on helmikuussa 2022. Tässä vuoden 2021 toisessa jaossa stipendin saaneet eivät voi saada stipendiä Musiikintekijöiden rahastosta seuraavan kahden hakukierroksen aikana, eli vuoden 2022 hauissa.

Musiikintekijöiden rahastosta on mahdollista hakea neljää erilaista stipendiä: Työskentelystipendi on tarkoitettu työskentelemiseen musiikintekijänä, eli säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen, Reissustipendi on tarkoitettu puolestaan säveltämisestä, sanoittamisesta tai sovittamisesta aiheutuvien matkojen kustannuksiin ja Hankintastipendi on tarkoitettu esimerkiksi luovaa työtä tukeviin laitehankintoihin ja esimerkiksi studion vuokraan parempien demoäänitteiden aikaansaamiseksi. Erityisstipendi puolestaan voidaan myöntää hakemukselle, jossa erityisen suuren tuen tarve on hyvin perusteltu ja hakijan tulee olla myös vakiinnuttanut asemansa musiikintekijänä.

Kaikki stipendit ovat tarkoitettu nimenomaan musiikintekemiseen, eikä esimerkiksi esiintymiseen liittyviin tarpeisiin. Hakijan ei tarvitse olla Suomen Musiikintekijöiden jäsen. Musiikintekijöiden rahastosta stipendin saanut ei voi saada seuraavan kahden hakukierroksen aikana stipendiä.

Musiikintekijöiden rahasto edistää ja tukee suomalaisten musiikintekijöiden toimintaa ja työtä jakamalla stipendejä. Rahastoa hallinnoi musiikintekijöiden etujärjestö Suomen Musiikintekijät ry.

Rahastoon siirrettävät varat ovat peräisin Kopiosto ry:n Suomen Musiikintekijät ry:lle vuosittain tilittämistä kevyen musiikin teosten valokopiointikorvauksista. Tämän hakukierroksen varoihin lisättiin Teoston Suomen Musiikintekijöille osoittamasta 20 000 eurosta puolet. Toisen puolen jakaa apurahoina Malmstén-säätiö. Tämä summa on peräisin vuonna 2021 jakamatta jäävästä Teosto-palkinnosta säästyneistä varoista.

klaavi.fi
musiikintekijat.fi