Musiikintekijöiden rahastosta haettiin jälleen ennätysmäärä tukea

UUTINEN

Musiikintekijöiden rahastosta haettiin jälleen ennätysmäärä tukea

Viime vuoden ennätys hakemuksien määrässä rikottiin jälleen – uusien hakijoiden määrä kertoo alan tiukasta tilanteesta.

Musiikintekijöiden rahastoon lähetettiin vuoden 2022 ensimmäisessä haussa yhteensä 1142 stipendihakemusta, mikä on jälleen uusi ennätys.

Rahaston toimikunta jakoi stipendivaroja yhteensä 147 550 euroa ja ne jaettiin kokonaisuudessaan yhteensä 70 hakijalle.

Valtaosa stipendivaroista, eli reilut 110 000 euroa jaettiin 48 hakijalle työskentelystipendinä eli luovaan työskentelyyn tarkoitettuna tukena. Kaluston hankintaan tai esim. työhuonevuokraan tarkoitettua Hankintastipendiä jaettiin lähes 30 000 eurolla yhteensä 19 hakijalle. Residenssi- ja työskentelymatkoihin suunnatun Reissustipendin sai kolme hakijaa, ja pitkäkestoiseen työskentelyyn tai esimerkiksi erityislaatuisiin tukemiseen tarkoitettua Erityisstipendiä ei jaettu.

Myönnetyt summat vaihtelivat 600 eurosta 3000 euroon.

Jälleen ennätysmäärä hakijoita ei yllättänyt Musiikintekijöiden rahaston toimikunnan puheenjohtajaa Minna Huuskosta.

”Taiken myöntämien koronatukien jälkeen uusia apurahan hakijoita on tullut paljon, mikä näkyy myös Musiikintekijöiden rahaston saamissa hakemuksissa. Myös etabloituneet tekijät hakevat edelleen aktiivisesti stipendejä, mikä kertoo tiukan tilanteen jatkumisesta alalla”, Huuskonen sanoo.

Musiikintekijöiden rahaston toimikunta jakoi stipendejä seuraavasti:

Työskentelystipendit

• Jaettiin 48 kpl
• Yhteensä 111 500 euroa
• Myöntösummat vaihtelivat 1000 eurosta 3000 euroon

Hankintastipendit

• Jaettiin 19 kpl
• Yhteensä 29 150 euroa
• Myöntösummat vaihtelivat 600 eurosta 2500 euroon

Reissustipendit

• Jaettiin 3 kpl
• Yhteensä 6 900 euroa
• Myöntösummat vaihtelivat 900 eurosta 3000 euroon

Erityisstipendejä ei jaettu

Myönnetyt stipendit löytyvät klaavi.fi-sivustolta. Seuraava Musiikintekijöiden rahaston stipendihaku on elokuussa 2022. Tässä vuoden 2022 ensimmäisessä jaossa stipendin saaneet eivät voi saada stipendiä Musiikintekijöiden rahastosta seuraavan kahden hakukierroksen aikana.

Musiikintekijöiden rahastosta on mahdollista hakea neljää erilaista stipendiä: Työskentelystipendi on tarkoitettu työskentelemiseen musiikintekijänä, eli säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen, Reissustipendi on tarkoitettu puolestaan säveltämisestä, sanoittamisesta tai sovittamisesta aiheutuvien matkojen kustannuksiin ja Hankintastipendi on tarkoitettu esimerkiksi luovaa työtä tukeviin laitehankintoihin ja esimerkiksi studion vuokraan parempien demoäänitteiden aikaansaamiseksi. Erityisstipendi puolestaan voidaan myöntää hakemukselle, jossa erityisen suuren tuen tarve on hyvin perusteltu ja hakijan tulee olla myös vakiinnuttanut asemansa musiikintekijänä.

Kaikki stipendit ovat tarkoitettu nimenomaan musiikintekemiseen, eikä esimerkiksi esiintymiseen liittyviin tarpeisiin. Hakijan ei tarvitse olla Suomen Musiikintekijöiden jäsen. Musiikintekijöiden rahastosta stipendin saanut ei voi saada seuraavan kahden hakukierroksen aikana stipendiä.

 

Musiikintekijöiden rahasto edistää ja tukee suomalaisten musiikintekijöiden toimintaa ja työtä jakamalla stipendejä. Rahastoa hallinnoi musiikintekijöiden etujärjestö Suomen Musiikintekijät ry.

Rahastoon siirrettävät varat ovat peräisin Kopiosto ry:n Suomen Musiikintekijät ry:lle vuosittain tilittämistä kevyen musiikin teosten valokopiointikorvauksista.

www.klaavi.fi
www.musiikintekijat.fi