Musiikintekijöiden rahasto: Vuoden 2023 ensimmäiset stipendit jaettu

Musiikintekijöiden rahasto: Vuoden 2023 ensimmäiset stipendit jaettu

Musiikintekijöiden rahastoon lähetettiin vuoden 2023 ensimmäisessä haussa 1123 stipendihakemusta. Stipendin sai 54 hakijaa.

Musiikintekijöiden rahaston toimikunnan puheenjohtaja Minna Huuskonen kertoo, että hakemusten runsas määrä yllätti.

”Stipendihakemusten määrä nousi syksystä selvästi, vaikka pandemian hellittämisen odotettiin hillinneen kasvua. Monenlaisen tuen tarve on siis edelleen ilmeinen”, hän sanoo.

”Ottaen huomioon stipendivarojen pienenemisen ja uuden Uralle-stipendin mukaan tulon kilpailu stipendeistä koveni.”

Stipendeinä jaettiin 126 500 euroa.

Uusi Uralle-stipendi herätti paljon kiinnostusta

Uutta Uralle-stipendiä myönnettiin kaksi kappaletta. Yli 80 hakemusta kertoi, että uusi stipendiluokka löydettiin heti ensimmäisellä kierroksella. Uralle-stipendi myönnetään alle 30-vuotiaalle tekijälle, joka on vakavasti rakentamassa uraa musiikintekijänä. Stipendi on 5000 euroa ja sen voi saada kerran.

Entiseen tapaan työskentelystipendit hallitsivat sekä hakemuksia että lopullisia päätöksiä, sillä yli puolet varoista osoitettiin niihin. Hankintoihin ja matkoihin myönnettiin yhteensä 24 stipendiä. Erityisstipendejä ei myönnetty.

Viisi stipendiluokkaa

Työskentelystipendit
Jaettiin 28 kpl
Yhteensä 67 500 euroa
Myöntösummat 1000–3000 euroa

Hankintastipendit
Jaettiin 15 kpl
Yhteensä 33 100 euroa
Myöntösummat 1100–3000 euroa

Reissustipendit
Jaettiin 9 kpl
Yhteensä 15 900 euroa
Myöntösummat 900–3000 euroa

Uralle-stipendit
Jaettiin 2 kpl
Myöntösumma 5000 euroa

Erityisstipendi
ei jaettu

Myönnetyt stipendit löytyvät klaavi.fi-sivustolta.

Seuraava Musiikintekijöiden rahaston stipendihaku on 1.–31.8.2023

  • Työskentelystipendi on tarkoitettu työskentelemiseen musiikintekijänä, eli säveltämiseen, sanoittamiseen ja sovittamiseen.
  • Reissustipendi on tarkoitettu säveltämisestä, sanoittamisesta tai sovittamisesta aiheutuvien matkojen kustannuksiin.
  • Hankintastipendi on tarkoitettu esimerkiksi luovaa työtä tukeviin laitehankintoihin ja esimerkiksi studion vuokraan parempien demoäänitteiden aikaansaamiseksi.
  • Erityisstipendi voidaan myöntää hakemukselle, jossa erityisen suuren tuen tarve on hyvin perusteltu ja hakijan tulee olla myös vakiinnuttanut asemansa musiikintekijänä.
  • Uralle-stipendi myönnetään alle 30-vuotiaalle tekijälle, joka on vakavasti rakentamassa uraa musiikintekijänä. Stipendi on 5000 euroa ja sen voi saada kerran.

Kaikki stipendit ovat tarkoitettu nimenomaan musiikintekemiseen, eikä esimerkiksi esiintymiseen liittyviin tarpeisiin. Hakijan ei tarvitse olla Suomen Musiikintekijöiden jäsen. Musiikintekijöiden rahastosta stipendin saanut ei voi saada seuraavan kahden hakukierroksen aikana stipendiä.

Musiikintekijöiden rahasto edistää ja tukee suomalaisten musiikintekijöiden toimintaa ja työtä jakamalla stipendejä. Rahastoa hallinnoi musiikintekijöiden etujärjestö Suomen Musiikintekijät ry.

Rahastoon siirrettävät varat ovat peräisin Kopiosto ry:n Suomen Musiikintekijät ry:lle vuosittain tilittämistä kevyen musiikin teosten valokopiointikorvauksista.

www.klaavi.fi