Musiikin suoratoistopalveluihin halutaan CD-levyjen kansista tutut tiedot
Musiikin suoratoistopalveluihin halutaan CD-levyjen kansista tutut tiedot
Mihin katosivat tekijä- ja muusikkotiedot siirryttäessä CD-levyjen aikakaudelta suoratoistopalveluihin? Musiikintekijät etsivät koko musiikkialan kanssa ratkaisua musiikin metadatan haasteisiin.
Musiikintekijöiden etujärjestö Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry järjesti torstaina keskustelutilaisuuden, jossa asiaa käsiteltiin alan eri toimijoiden kesken. Puheenvuoroissa todettiin yksimielisesti, että musiikkialalla ainakin yksi asia oli ennen paremmin: vinyylilevyistä, CD-levyistä ja jopa C-kaseteista oli mahdollista saada tietoa kappaleiden säveltäjistä ja sanoittajista sekä muusikoista. Tätä tietoa ei löydy musiikin suoratoistopalveluista. Tekijänoikeuslain mukaan moraalisten oikeuksien toteutuminen edellyttäisi tekijätietojen näkymistä musiikin käytön yhteydessä. Syyksi musiikin suoratoistopalvelut kertovat musiikkitiedoston liitteenä tulevien metatietojen virheellisyyden ja puutteellisuuden. Tätä tukee myös tutkimustieto suoratoistopalveluiden osalta. Network of Music Partnersin mukaan suoratoistopalveluiden raportoimasta musiikin käytöstä jopa 50-60 prosentin osalta tekijöitä ei voida identifioida.
Ratkaisu palvelisi sekä kuluttajia että musiikintekijöitä
Keskustelussa käsiteltiin mahdollisia ratkaisumalleja ja esiteltiin mm. Blockchainin, CIS-NETin kehittämishankkeen sekä metatietojen harmonisoinnin tuomat edut. Mikään näistä ei yksinään ratkaise ongelmaa. Ratkaisevan tärkeää kuitenkin olisi, että suoratoistopalveluiden ilmoittamat musiikinkäyttötiedot vastaisivat tekijänoikeusjärjestöjen tietokantoja.
Suoratoistopalveluihin lähetetään musiikkia kappale kerrallaan. Lähetettävään musiikkitiedostoon, eli wav-formattiin, olisi mahdollista lisätä metatietoja, joista musiikin suoratoistopalvelujen olisi helppo poimia tekijä- ja muusikkotietoja käyttöliittymiinsä ja näyttää ne osana kuluttajien parempaa palvelua.
– Musiikintekijöiden intressi kohtaa tässä kuluttajien paremman palvelemisen. Uskomme, että kuluttajia innostaisi esimerkiksi soittolistan muodostaminen tietyn sanoittajan tai muusikon mukaan. Nyt se on mahdollista vain esittäjän eli artistin mukaan tehtynä, toteaa Aku Toivonen, Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n toiminnanjohtaja.
Hän lisää, että oikea metatieto musiikkitiedostoon integroituna johtaisi kahteen merkittävään, koko musiikkialaan liittyvään parannukseen.
– Mikäli metadata on oikein ja liitetty oikeaan kappaleeseen, olisi kuluttajalla ja suoratoistopalvelulla rajattomat mahdollisuudet lisätä tietoa biisin tekijöistä ja esittäjistä, heidän muusta tuotannostaan ja vaikkapa tulevista keikoista. Tämän lisäksi suoratoistopalvelujen korvaukset kohdistuisivat oikeille oikeudenhaltijoille eli musiikintekijöille, muusikoille ja musiikkikustantajille.
Musiikintekijä Markus Nordenstrengin moderoimaan paneelikeskusteluun osallistuivat Patrick Ager (pääsihteeri, ECSA, Belgia), Hans Peter Roth (Online Services Director, NMP, Tanska), Alfons Karabuda (puheenjohtaja, SKAP, Ruotsi), Niels Mosumgaard (puheenjohtaja DPA, Tanska), Turo Pekari (Tutkija, Teosto, Suomi), Anna Vuopala (Hallitusneuvos, OKM, Suomi).
Keskustelu järjestettiin G Livelabissä 25.8.
Lisätietoja:
Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja,
Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry
050-5590025, aku.toivonen@elvisry.fi
Kuva: Aku Toivonen