Musiikin edistämissäätiön ja Yleisradion Musiikki on tarina -seminaari

Musiikin edistämissäätiön ja Yleisradion Musiikki on tarina -seminaari

Musiikkidokumentteihin kaivataan parempia tarinoita

Musiikin edistämissäätiö MES ja Yleisradio järjestävät yhteistyössä Musiikki on tarina -seminaarin Pasilan Studiotalossa Helsingissä 21. tammikuuta 2016 klo 12–17. Tapahtuma liittyy MESin päätökseen käynnistää jälleen AV-erityistuen haku Suomessa tehdyille musiikista kertoville dokumenttielokuville, edeltäjänsä ESEKin & LUSESin tavoin. YLE on tunnetusti profiloitunut vahvana kotimaisten laatudokumenttien rahoittajana ja esittäjänä, ja YLE Teeman myötä myös erityisesti musiikkidokumenttien vaalijana. Musiikki on tarina -seminaari tähtää parempien tarinoiden musaleffoihin – sellaisiin, joilla voitetaan vaikka Oscareita.  

Seminaarin puhujiksi on lupautunut kärkijoukko suomalaisen dokumenttielokuvan vaikuttajia ja tekijöitä. Ensimmäisen puheenvuoron saa itseoikeuteusti Suomen suurin dokumenttielokuvien esityskanava: Ylen Dokumenttiprojektin tuottaja Erkko Lyytinen kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tarjoaa musiikkidokumentti-ideaansa kanavalle. Pitkän linjan dokumentaristi Jouko Aaltonen on ohjannut useita musiikkiaiheisia dokumenttielokuvia, kuten Kenen joukoissa seisot (2006) ja Punk – tauti, joka ei tapa (2008). Aaltonen valottaa, millaista erityiskohtelua musiikki aiheena vaatii ja miten kutoa tarina musiikin ympärille. 

Seminaarin johdanto-osuuden jälkeen paneudutaan tarinan löytämisen iloihin ja suruihin esimerkkitapausten kautta: Kovasikajutun (2012) ohjaajakaksikko J-P Passi ja Jukka Kärkkäinen raottavat salaisuuden verhoa Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä kertovan elokuvan jatko-osasta Tokasikajutusta, ja Monsterimies-elokuvan (2014) ohjaaja Antti Haase esittelee millaisista taiteellisista lähtökohdista Lordin tarina muotoutui. Mukaan kelpuutettiin laadullisista syistä myös yksi TV-sarja, Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa – Sound Tracker, joka toimii oivana esimerkkinä sarjamuotoisesta luovasta tarinankerronnasta ja modernista toteutustavasta. Päivän päätteeksi uusilla tekijöillä on vielä mahdollisuus pitchata käsikirjoitusvaiheessa olevia ideoitaan päivän asiantuntijoille. Tapahtumaa isännöi Ylen pitkäaikainen musiikkitoimittaja Pekka Laine – mies monien musiikkisarjojen ja -ohjelmien takaa. 

Musiikki on tarina -seminaarin idea on lähtöisin MESin Audiovisuaalisen tuotannon toimikunnalta. Nyt on tarve löytää tarinoita, jotka koskettavat laajoja kansalaispiirejä ja saattavat suomalaista musiikkia esille. Toimikunnan jäsenet, ohjaajat Finn Andersson ja Jukka Takalo painottavat, että “huutavin pula on kyvystä löytää tarina ja kertoa se koskettavalla ja mielenkiintoisella tavalla”. Anderssonin ja Takalon lisäksi seminaarisisältöjä suunnittelevaan tiimiin kuuluvat MESin johtaja Hannu Saha, YLEn musiikkitoimittaja Pekka Laine ja seminaarin tuottaja Taina Ronkainen. 

Seminaari on suunnattu elokuva- ja musiikkialan ammattilaisille ja opiskelijoille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Seminaariin on vapaa pääsy. Ilmoittautuminen seminaariin tapahtuu osoitteessa: 

https://musiikkiontarina.nettilomake.fi/