Luovan alan ammatti- ja etujärjestöt: tekijänoikeuslain uudistus on askel oikeaan suuntaan

Luovan alan ammatti- ja etujärjestöt: tekijänoikeuslain uudistus on askel oikeaan suuntaan

Töitä on vielä tehtävä tekijöiden heikon neuvotteluaseman parantamiseksi, toteaa luovan alan tekijöitä edustava Tekijäfoorumi. Eduskunnan hyväksymä tekijänoikeuslain uudistus on kuitenkin ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Eduskunta hyväksyi tiistaina 10.3. hallituksen esityksen tekijänoikeuslain uudistamisesta. Uudistuksessa lakiin lisättiin säännös tekijänoikeuden luovutussopimusten ehtojen sovittelusta. Luovan alan ammatti- ja muiden järjestöjen yhteenliittymä Tekijäfoorumi pitää myönteisenä, että lakimuutosta kohtuullisista ehdoista ylipäätään ryhdyttiin valmistelemaan.

”Se osoittaa, että tekijöiden viesti on kuultu ja ongelma tunnistettu”, sanoo Journalistiliiton lakimies Sanna Nikula.

Noin 50 000 luovan alan tekijää edustavan Tekijäfoorumin mielestä lakimuutos ei kuitenkaan sisällä konkreettisia muutoksia, jotka todella parantaisivat tekijöiden asemaa. Tämän on todennut myös eduskunnan sivistysvaliokunta hallituksen esitystä koskevassa mietinnössään: ”Jää jossain määrin avoimeksi tuoko erityissäännöksen säätäminen sille asetettujen tavoitteiden mukaisesti parannusta alkuperäisten tekijänoikeuksien luovuttajien asemaan.”

Ammattijärjestöt ihmettelevätkin, miksei todellista muutosta haluta tehdä.

Tekijät ovat lakimuutoksen jälkeen yhtä heikoilla kuin ennenkin esimerkiksi tekijänoikeuden luovutusta koskevissa sopimusneuvotteluissa. Niissä yksittäisen yrittäjän tai freelancerin vastapuolena on usein iso yritys. Kollektiivinen neuvotteluoikeus, jolla ammattijärjestöt voisivat neuvotella sopimusehdoista tekijöiden puolesta, parantaisi tilannetta. Se nyt hyväksytystä esityksestä kuitenkin puuttuu.

Myös kanneoikeus tekijäjärjestöille parantaisi mahdollisuuksia puuttua kohtuuttomiin sopimusehtoihin, joihin muusikoiden, journalistien, kuvataiteilijoiden ja muiden tekijöiden on vaikeaa yksin puuttua.

Luovan alan järjestöt toivovat seuraavalta hallitukselta tukea työlleen, jolla pyritään parantamaan tekijöiden neuvotteluasemaa ja kohtuullistamaan sopimusehtoja. Järjestöt odottavat myös toimeksiantajia edustavien järjestöjen kanssa käytäviä keskusteluja sitä, miten sopimus- ja neuvottelukäytäntöjä voitaisiin parantaa.

 

Lisätietoja:

lakimies Sanna Nikula, Suomen Journalistiliitto

sanna.nikula (at) journalistiliitto.fi / 0400 548 708

lakimies Sonia Meltti, Suomen Kirjailijaliitto

sonia.meltti (at) kirjailijaliitto.fi / 044 757 4155

lakimies Tiia-Lotta Lehterä, Suomen Näyttelijäliitto

tiia-lotta.lehtera (at) nayttelijaliitto.fi / 044 207 3171