Kulttuurialan lisäavustus pettymys - erityisen tärkeää kohdentaa vähät tukirahat oikein

Oikeus ja kohtuus Oikeus musiikkiin UUTINEN

Kulttuurialan lisäavustus pettymys – erityisen tärkeää kohdentaa vähät tukirahat oikein

Eilen julkaistiin hallituksen esitys lisäavustuksista taiteen ja kulttuurin toimijoille. Tukea on luvassa 15 miljoonaa euroa, kun freelancereiden tulonmenetykset ovat vähintään 200 miljoonaa euroa. Ero menetyksien ja saadun tuen välillä on merkittävä.

Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja Kaija Kärkinen on pettynyt lisätuen määrään.

”15 miljoonaa euroa koko kulttuurialan freelancereille, kun jo pelkästään musiikkialan freelancereiden tulonmenetykset ovat yli 100 milj. €! Olen todella pettynyt, vähintäänkin kaksinkertaista odotin. Ymmärrän toki, että koko menetystä olisi mahdoton kerralla korvata, mutta tuo summa tulee hajoamaan niin pieniin osiin, että se ei helpota kenenkään arkea. Suureksi häviäjäksi jää nyt joukko, joka massiivisten tulonmenetysten lisäksi kärsii myös surkeasta työttömyys- ja sosiaaliturvasta. Turvaverkossa on reikä, eikä sitä paikata tällaisella kohtelulla.”

Kärkinen painottaa, että nyt on pidettävä huolta siitä, että summa jaetaan oikeasti niille, joille se on tarkoitettu.

”Nyt pitää keskittyä korvaamaan vain ja ainoastaan tulonmenetyksiä  selkeällä, yksinkertaisella rasti ruutuun -hakemuksella, joka ei erottele pärstäkerrointa eikä taiteellisia ansioita, kun hakija on todistettavasti ammattimainen tekijä, ja oikeasti freelancer.”