Kolmatta lastenmusiikkipäivää vietettiin 13.11.2020

UUTINEN

Kolmatta lastenmusiikkipäivää vietettiin 13.11.2020

Juhlakonserttia vietettiin Oulussa.

Oulussa Saalastinsalissa järjestettiin aamupäivällä juhlakonsertti, josta kameroiden ja nettiyhteyksien välityksellä saatiin maittava annos lastenmusiikkia ympäri koko Suomenniemen. Risto Järvenpään karhut tallustivat konsertin vauhtiin ja Soiva Siili opetti yleisölle mm. rakkauden kieltä herneen ja retiisin rakkaustarinan myötä. Konsertin jatkuessa saatiin kuulla myös paljon terveisiä etäyleisöltä, jota kaikesta päätellen oli varsin suuri määrä.

Tilaisuudessa jaettiin yksi merkittävä tunnustus: Lastenmusiikkipääkaupungin statuksen vuodeksi 2021 sai Oulu. Lastenmusiikki ry:n myöntämän tunnustuksen ottivat vastaan Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja lastenkulttuuripäällikkö Katri Tenetz. Diplomin lisäksi heille luovutettiin lastenmusiikille suosiollisten päätösten tekemisen vahvistamista varten puheenjohtajan nuijan tilalle marakassit.  Yhdessä he lupasivat, että Oulusta tulee entistä lastenmusiikkiystävällisempi ja lisäksi he haastoivat muut Suomen kunnat käyttämään lastenkulttuurin ja lastenmusiikin toimijoiden palveluja ja ostamaan oman kunnan lapsille ohjelmaa ja tarjoamaan heille taide-elämyksiä.

Tunnustuksen myöntämisperusteet: ”Oulun kaupungilla on pitkät ja vahvat lastenmusiikin perinteet. Lastenmusiikkikonsertit kiinnostavat laajaa yleisöpohjaa, mikä on kaupungin ja muiden paikallistahojen pitkäjänteisen työn tulosta. Oulussa toimii useita lastenmusiikkiin keskittyviä orkestereita ja tapahtumia ja musiikinopetuksella ja –koulutuksella on merkittävä asema. Musiikkikasvattajakoulutus, musiikkiluokkajärjestelmä, konservatorio, useat musiikkikoulut ja musiikin runsas käyttö varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa luovat pohjan yleisö- ja musiikkikasvatukselle. Oulussa on lastenmusiikin saralla esikuvia ja tiivistä verkostoitumista. Vuodeksi kerrallaan myönnettävällä Lastenmusiikin pääkaupunki –tunnustuksella halutaan nostaa esiin kuntien roolia lastenmusiikkimyönteisellä tiellä myös tulevina vuosina.”

Lastenmusiikkipäivän seminaari

Fisme – Suomen musiikkikasvatusseura järjesti Saalastinsaliin seminaarin otsikolla Ristiinpölytys – Lastenmusiikki taiteiden rajapinnoilla. Seminaarin ensimmäisenä puhujana oli musiikkikasvattaja Leena Poikela Oulun yliopistosta ja hänen kanssaan lavalla musiikkikasvatuksen opiskelijoita. Leena Poikelan esityksen nimenä oli ”Minä silitän sinua tällä musiikilla”. Vaikka tuo nimi viittaa siihen tutkimustyöhön, jota hän on tehnyt päiväkotilasten parissa, niin aikuiselle kuulijallekin tuli tästä esityksestä hyvin musiikilla silitetty olo; harvoin on luento noin elämyksellinen. Oulun yliopistossa on luotu Leena Poikelan johdolla varhaiskasvatuksen käyttöön uudenlaisia menetelmiä lasten tunnetilojen tukemiseen. Seminaariluennon aikana sai yleisö demonstraation mm. surunarusta.
Vastaava tuottaja Tuula Jukola-Nuorteva esitteli Sibeliusakatemian ja Suomen kansallisoopperan sekä baletin ristiinpölytyksen tuotoksia. Vauvojen taidetuokiot ovat löytäneet yleisönsä ja tarjolle tulevat tuokiot varataan aina hetkessä loppuun. Koululaisoopperat ovat suosittuja ja luennoitsija oli näistä itsekin hyvin innostunut. Räppäri Paleface kertoi insertissä, miten koululaiset ensin harjoittelevat kouluissaan osuuksiaan, jotka sitten kootaan ammattilaisten johdolla oopperan lavalle kokonaiseksi oopperaksi. Viimeisimpänä on nähty Ihmepoika A ja seuraavaankin produktioon on ilmoittautuminen jo käynnissä.
Kolmantena luennoitsijana oli tanssinopettajien kouluttaja Petri Kauppinen, joka lähestyi lastenmusiikin ja tanssin ristiinpölytystä teemalla Musiikin vaikutus ihmisen kehollisuuteen.  ”Kehosi kuulee kaiken, mitä mielesi sanoo ja myös mieli vaikuttuu kehon viesteistä”. Ajattelemisen aihetta meille kaikille Petri Kauppinen antoi sanoessaan, että kehollisuuden kokemiseen ja jopa itseluottamukseen vaikuttaa musiikkitarjonnan köyhtyminen. Siihen lastenmusiikintoimijat voivat varmasti vaikuttaa.

Jellonagaala

Illalla Jellonagaalassa jaettiin vuoden 2020 palkinnot.
ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2020: MAIJA SALO
Hänen ammattitaidossaan yhdistyy ymmärrys lapsista, musiikista, leikistä, tarinoista ja taiteesta. Hän on muusikko, laulaja, viulupedagogi, varhaisiän musiikkikasvattaja, tv:n lastenohjelmien uranuurtaja, Pikku Kakkosen juontaja, lukuisten lastenmusiikkiohjelmien käsikirjoittaja, oppimateriaalin tekijä, musiikkileikkikoulun perustaja sekä valovomainen esiintyjä ja opettaja.

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2020: RISTO JÄRVENPÄÄ
Hän on soittaja, lauluntekijä, musiikkikasvattaja ja opettaja, jonka laulut ja tapahtumat ovat antaneet iloa lasten ja lapsiperheiden arkeen ja juhlaan jo vuosikymmeniä. Esikuvana ja oppi-isänä hän on näyttänyt tietä monille lastenmuusikoille sekä lauluntekijänä kannustanut uskomaan itseensä.

ERIKOISJELLONA 2020: LASTEN LAULUKAUPUNKI 30 VUOTTA Hieno lastenkulttuuritapahtuma on kasvanut paikallisesta laulu- ja sävellyskilpailusta merkittäväksi kansainväliseksi tapahtumaksi. Salossa koetaan laulun ja laulukilpailun lisäksi teatteria, tanssia ja musiikin riemua viikon ajan joka kesä.

VUODEN LASTENMUSIIKKITEKO 2020: KONSERTTIKESKUKSEN ETÄKONSERTTISARJA

VUODEN TULOKAS 2020: PENTTI PUNKIN SYNTYMÄPÄIVÄT

VUODEN LASTENMUSIIKINTEKIJÄ 2020: MUTAVEIJARIT (koko yhtye)

VUODEN ARTISTI / YHTYE 2020: SIINA & TAIKARADIO

VUODEN LASTENLEVY 2020: NYT MENNÄÄN! (Mutaveijarit)

VUODEN LASTENLAULU 2020: TUU MUN MUKAAN (säv.&san. Onni Lonka, esittäjä Helsingin Poliisisoittokunta ja Onni Lonka)