Keskustelutilaisuus musiikin suoratoistopalveluiden metadatasta - video nyt katsottavissa

Keskustelutilaisuus musiikin suoratoistopalveluiden metadatasta – video nyt katsottavissa

Musiikintekijöiden etujärjestö Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry järjesti 25.8. paneelikeskustelun musiikin suoratoistopalveluiden metadatan haasteista ja kehitysmahdollisuuksista.

Katso video Elvisin YouTube-kanavalta

 

Keskustelussa käsiteltiin mahdollisia ratkaisumalleja ja esiteltiin mm. Blockchainin, CIS-NETin kehittämishankkeen sekä metatietojen harmonisoinnin tuomat edut. Mikään näistä ei yksinään ratkaise ongelmaa. Ratkaisevan tärkeää olisi kuitenkin, että kun suoratoistopalvelut ilmoittavat musiikin käyttötietoja tekijänoikeusjärjestöille, tiedot täsmäisivät tekijänoikeusjärjestöjen tietokantojen kanssa.

Suoratoistopalveluihin lähetetään musiikkia kappale kerrallaan. Lähetettävään musiikkitiedostoon, eli wav-formattiin, olisi mahdollista lisätä metatietoja, joista musiikin suoratoistopalvelujen olisi helppo poimia tekijä- ja muusikkotietoja käyttöliittymiinsä ja näyttää ne osana kuluttajien parempaa palvelua.

Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n toiminnanjohtajan Aku Toivosen mukaan oikea metatieto musiikkitiedostoon integroituna johtaisi kahteen merkittävään, koko musiikkialaan liittyvään parannukseen. 

– Mikäli metadata on oikein ja liitetty oikeaan kappaleeseen, olisi kuluttajalla ja suoratoistopalvelulla rajattomat mahdollisuudet lisätä tietoa biisin tekijöistä ja esittäjistä, heidän muusta tuotannostaan ja vaikkapa tulevista keikoista. Tämän lisäksi suoratoistopalvelujen korvaukset kohdistuisivat oikeille oikeudenhaltijoille eli musiikintekijöille, muusikoille ja musiikkikustantajille.

Musiikintekijä, muusikko Markus Nordenstrengin moderoimaan paneelikeskusteluun osallistuivat Patrick Ager (pääsihteeri, ECSA, Belgia), Hans Peter Roth (Online Services Director, NMP, Tanska), Alfons Karabuda (puheenjohtaja, SKAP, Ruotsi), Niels Mosumgaard (puheenjohtaja DPA, Tanska), Turo Pekari (tutkija, Teosto, Suomi), Anna Vuopala (hallitusneuvos, OKM, Suomi). Keskustelu järjestettiin G Livelabissä 25.8.2016.

 

Lisätietoja: 

Aku Toivonen
Toiminnanjohtaja, 
Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry
050-5590025, aku.toivonen@elvisry.fi

Kuva: Aku Toivonen