Kampanja reilun taiteen puolesta

Kampanja reilun taiteen puolesta

Reilun taiteen manifesti on kampanja taiteilijoiden reilujen palkkioiden puolesta. Kampanja käynnistyi 5.10.2020. Reilun taiteen fanfaarilla.

Reilun taiteen manifesti kertoo taidealan todellisuudesta. Taiteilijan työ koostuu tyypillisesti monesta palasesta: keikat, toimeksiannot ja muut tilaukset muodostavat tärkeän osan taiteilijan repaleisesta toimeentulosta. Usein näistä töistä tarjotaan taiteilijalle palkkioksi kuitenkin vain näkyvyyttä. Yksittäisen taiteilijan neuvotteluasema on usein heikko alalla, jossa maksuttomaan työhön on totuttu.

Tämän me haluamme yhdessä korjata!

Reilun taiteen manifesti muistuttaa, että aina, kun tilataan taiteilijan osaamista, kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen korvaus.

Sivuille reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille eri taiteenaloilla käytössä olevia sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat sekä tilaajaa että taiteilijaa työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja tapahtumien sekä muiden toimeksiantojen realistisessa budjetoinnissa. Sivusto keskittyy ensisijaisesti tilaustöihin, toimeksiantoihin ja keikkoihin eli sellaiseen työhön, jota työehtosopimukset eivät turvaa.

Taiteilijan työtä tilataan, koska sillä nähdään arvoa. Paras keino näyttää arvostusta on maksaa taiteilijalle reilu palkkio.

Kampanjan viestintämateriaalien avulla reiluja palkkiokäytäntöjä noudattavat toimijat voivat viestiä vastuullisuudestaan. Reilun taiteen manifesti -kampanjan Maksamme taiteilijalle -tunnus viestii, että taidetapahtuman tai tilaajan palkkiokäytännöt ovat kunnossa.

Sosiaalisen median kampanjakanavat mahdollistavat kampanjaan osallistumisen taiteen yleisölle, yhteisöille ja taiteen ammattilaisille.

Kampanjaa on rakennettu Taiken ja taidealan järjestöjen yhteistyöllä.

#rahallasaa #reiluntaiteenmanifesti

Lue lisää manifestista.