Jukkis Uotila on Suomen 38. Jazzlegenda

UUTINEN

Jukkis Uotila on Suomen 38. Jazzlegenda

Musiikkiarkiston hallitus on myöntänyt Suomen Jazzlegenda -palkinnon numero 38 rumpali, pianisti, säveltäjä ja jazzpedagogi Jukkis Uotilalle.

Jukkis Uotila on tehnyt monipuolisen uran muusikkona. Hänellä on yhdeksän omaa albumia, ja rivimuusikkona hän on ehtinyt soittaa jo yli 120 levyllä. 1980-luvun alussa Uotila työskenteli neljä vuotta New Yorkissa ammattimuusikkona. Hän on hyödyntänyt New Yorkin aikaisia kontaktejaan omissa kokoonpanoissaan, ja hänen levyillään ovatkin soittaneet muun muassa Dave Liebman, Bob Mintzer, Randy Brecker, Mike Stern, John Scofield ja Bill Frisell.

Rumpalina Uotila on soittanut esimerkiksi Randy Breckerin ja Toots Thielemans yhtyeissä, ja hän on levyttänyt myös muun muassa Chet Bakerin, Joe Lovanon ja Joe Hendersonin kanssa. Pianistina Uotila on tullut tunnetuksi erityisesti 2000-luvulta lähtien, ja hän on tehnyt pianistina yhteistyötä muun muassa Randy Breckerin ja Tim Hagansin sekä rumpalien Ignacio Berroan, Billy Hartin ja Billy Cobhamin kanssa.

Uotila oli aktiivinen UMOssa vuosina 1986–1993, ja hän myös johti orkesteria parissa kymmenessä projektissa. 1990-luvun puolivälistä alkaen hän on ollut mukana Stockholm Jazz Orchestran kolmellatoista albumilla, joista vuonna 2013 julkaistu ”The Music of Jukkis Uotila” sisältää hänen omia big band -sävellyksiään ja -sovituksiaan.

Jukkis Uotilalla on ollut keskeinen rooli suomalaisessa jazzopetuksessa. Hän oli Sibelius-Akatemian jazzosaston johtaja vuosina 1986–93, ja hän on toiminut professorina vuodesta 1994 lähtien.

Uotilalle on myönnetty Jazzliiton Yrjö-palkinto vuonna 1991 ja säveltaiteen valtionpalkinto vuonna 2011.

Suomen Jazzlegenda -palkintoja on myönnetty vuodesta 2001 lähtien. Vuosina 2001–2014 Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto ja Imatra Big Band Festival valitsivat yhteensä 28 Jazzlegendaa. Vuodesta 2017 lähtien palkintojen jakamisesta on vastannut Musiikkiarkisto. Luettelo aikaisemmin jaetuista Suomen Jazzlegenda -palkinnoista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Jazzlegenda