Europarlamentaarikot äänestivät luovien alojen puolesta

UUTINEN

Europarlamentaarikot äänestivät luovien alojen puolesta

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään 26.3.2019 tekijänoikeusdirektiivin uudistuksen äänin 348-274.

Tekijänoikeusdirektiivin uudistamisella haluttiin varmistaa, että tekijänoikeudet toteutuvat myös internetissä ja että luovan alan työntekijät saavan korvauksen työstään. On tärkeää, että YouTuben kaltaiset alustapalvelut toimivat samoilla pelisäännöillä kuin muutkin luovia sisältöjä hyödyntävät tahot.

Kyseessä on ollut pitkään alalla markkinahäiriötä aiheuttanut tilanne, kun merkittävät toimijat ovat voineet hyödyntää liiketoiminnassaan luovia sisältöjä maksattamatta niistä kohtuullisia korvauksia sisältöjen tekijöille.

”Muutos on aina vaikeaa, lähes mahdotonta, kunnes se tapahtuu! Olemme kiitollisia, että MEPit tunnistivat epäkohdan ja päättivät korjata tilanteen. Vaakalaudalla oli koko luovan alan toimintakyky. Uusi direktiivi huomioi tekijöiden neuvotteluvoiman tarpeen ja vaatimuksen kohtuullisesta korvauksesta sekä reiluista pelisäännöistä digimarkkinoilla”, toteaa Kaija Kärkinen, Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja.

Hän haluaa kiittää lämpimästi europarlamentaarikkojen lisäksi myös koko luovaa alaa.

”Oli upeaa olla mukana tässä merkittävässä työssä, jossa koko luova ala kautta Euroopan yhdisti voimansa. Suuri kiitos kollegoille ja luovien alojen järjestöille koko Euroopassa!”

Seuraavaksi direktiivi implementoidaan eli muokataan kansallisiin olosuhteisiin soveltuvaksi. Implementointiin on aikaa kaksi vuotta.

”Työ siis vielä jatkuu. Luotamme siihen, että Suomen päättäjät ja lainvalmistelijat ymmärtävät europarlamentaarikkojen tavoin asian tärkeyden: direktiivi antaa työkalut, joilla mahdollistetaan tekijöiden ja koko luovan alan toimintaedellytykset ja kehittyminen”, Kärkinen toteaa.