Eurooppalaiselta luovalta alalta täystyrmäys tekoälyasetuksen käytännesäännöille

UUTINEN

Eurooppalaiselta luovalta alalta täystyrmäys tekoälyasetuksen käytännesäännöille

Eurooppalaiset luovan alan toimijat ovat julkaisseet yhteisen vetoomuksen, jossa ilmaistaan vakava huoli EU:n tekoälyasetukseen liittyvien käytännesääntöjen (Code of Practise) uusimmasta versiosta. Toimijoiden mukaan ne eivät voi tukea käytännesääntöjen hyväksymistä tässä muodossa koska ne vesittävät tekoälyasetuksen alkuperäisen tavoitteen tekijöiden oikeuksien turvaamisesta.

Vetoomuksen on allekirjoittanut 37 eurooppalaista ja globaalia luovan alan järjestöä, jotka edustavat tekijöitä, taiteilijoita ja muita oikeudenomistajia. Ne katsovat, että yleiskäyttöisiin tekoälymalleihin liittyvien käytännesääntöjen kolmas luonnos ei ole hyväksyttävä. Alkuperäisen aikataulun mukaan käytännesäännöt olisi tullut viimeistellä toukokuun alkuun mennessä.

Vetoomuksen mukaan käytännesääntöjen tämänhetkinen versio heikentää viime vuonna voimaan tulleen tekoälyasetuksen tavoitteita ja tarkoitusta. Lisäksi sen katsotaan olevan ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa. Vetoomus on toimitettu EU-päättäjille eilen 27.3.2025.

Tekoälyasetuksen tavoitteena läpinäkyvyyden lisääminen ja oikeuksien suojaaminen

EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin Euroopan parlamentissa viime vuonna ja se tulee voimaan asteittain. Sen keskeisenä tavoitteena on antaa luovan työn tekijöille ja muille oikeudenomistajille selkeät keinot omien oikeuksiensa valvomiseen: yleiskäyttöisten tekoälymallien tarjoajat velvoitetaan ottamaan käyttöön toimenpiteet, jotka varmistavat EU:n tekijänoikeuslainsäädännön noudattamisen sekä antamaan riittävän yksityiskohtainen yhteenveto niiden koulutuksessa käytetystä aineistosta.

EU:n lainsäätäjä on pitänyt näitä velvoitteita keskeisinä keinoina tukea tekoälyn kehittämistä Euroopassa ja suojata luovia aloja Euroopan unionin kulttuuri- ja talouselämän ajureina. Nyt valmisteltavat käytännesäännöt ovat keskeinen asiakirja sen varmistamiseksi, että tekoälyasetusta sovelletaan tarkoitetulla tavalla.

Eurooppalainen luova ala katsoo, että nykyisessä käytännesääntöjen luonnoksessa tekoälyasetuksen vaatimuksia läpinäkyvyyden ja tekijänoikeuksien noudattamisen varmistamiseksi vesitetään merkittävästi. Tämä johtaa siihen, että oikeudenhaltijat eivät käytännössä voi valvoa oikeuksiensa toteutumista eivätkä tekoälytoimijat voi varmistua siitä, että ne noudattavat EU:n tekijänoikeuslainsäädäntöä tai tekoälyasetusta. Tämä synnyttää merkittävää oikeudellista epävarmuutta ja vaarantaa sekä kulttuurialan että tekoälytoimijoiden toimintaedellytyksiä Euroopassa.

Luova ala on osallistunut aktiivisesti käytännesääntöjen laatimiseen antamalla edellisiin versioihin rakentavia kehitysehdotuksia, mutta nämä luovaan alaan vaikuttavat ehdotukset on jätetty paljolti huomiotta.

Käytännesäännöillä vesitetään tekoälyasetuksen tavoitteita

Yhteiseurooppalainen vetoomus nostaa esiin käytännesääntöjen tämänhetkisen version merkittävimmät haasteet:

  • Luonnoksessa tekoälyalustojen tekijänoikeuden noudattamista koskevat velvoitteet on supistettu pelkästään “kohtuullisten ponnistelujen” (“reasonable efforts”) tasolle, mikä ei riitä takaamaan sitä, että tekoälytoimijat toimisivat EU:n tekijänoikeuslainsäädännön tai tekoälyasetuksen mukaisesti.
  • Luonnos poistaa tekoälytoimijoilta velvollisuuden varmistaa huolellisesti, ettei niiden hankkima koulutusaineisto loukkaa tekijänoikeuksia.
  • Luonnoksessa ei anneta selkeitä ohjeita siitä, miten tekoälypalveluiden tarjoajien olisi toimittava huomioidakseen oikeudenomistajien tekemät oikeudenpidätykset. Se vaarantaa myös oikeudenomistajien mahdollisuuden valita, miten oikeudenpidätykset toteutetaan. Ainoana oikeudenpidätystapana, jota tekoälytoimijoiden edellytetään noudattavan, on robot.txt standardi, mikä on oikeudenhaltioiden kannalta riittämätöntä. Muiden oikeudenpidätystapojen huomiointi on käytännesääntöjen mukaan vapaaehtoista, mikä on suoraan EU-sääntelyn vastaista. Myös EU:n tekijänoikeussääntelyyn sisältyvä laillisen lähteen vaatimus on vesitetty käytännesäännöissä edellyttämällä vain teknisten pääsynvalvontatoimien noudattamista sekä vain kohtuullisia ponnisteluja piraattilähteiden tunnistamiseksi. Tämä siitäkin huolimatta, että laillisen lähteen vaatimus on EU:n lainsäädännön pakollinen velvoite.
  • Myös tekijöiden ja muiden oikeudenomistajien mahdollisuus valvoa oikeuksiaan on uhattuna: vaikka käytännesääntöluonnos edellyttää tekoälytoimijoiden mahdollistavan tavan esittää tekijänoikeuksia koskevia valituksia, se ei määrittele toimia, joihin tekoälytoimijoiden tulisi ryhtyä valitusten ratkaisemiseksi.
  • Käytännesäännöissä olisi korostettava kahta tekijänoikeuslainsäädännön perusperiaatetta, jolla varmistetaan tekijänoikeussäännösten noudattaminen: tekoälytoimijoiden on hankittava suojatun aineiston käyttöön ennakollinen lupa ja pidättäydyttävä suojatun aineiston luvattomasta käytöstä. Käytännesäännöissä tulisi myös korostaa, että tekoälyasetuksen velvoitteet soveltuvat yleiskäyttöisiin tekoälymalleihin riippumatta siitä, mihin toimijat ovat sijoittuneet tai missä malli on koulutettu.
  • Olennaista on myös, että käytännesääntöihin sisällytetään riittävällä tasolla oleva yhteenveto mallien koulutukseen käytetystä sisällöstä, jotta tekijät, esiintyjät ja muut oikeudenomistajat voivat tehokkaasti valvoa ja panna täytäntöön oikeuksiaan. Mallien koulutukseen käytettyä sisältöä koskeva läpinäkyvyysvelvoite ei vaadi merkittäviä panostuksia tekoälytoimijoilta eivätkä salassapitosäännökset voi olla peruste poiketa läpinäkyvyysvaateista tai sivuuttaa oikeudenhaltijoiden mahdollisuudet toteuttaa perusoikeuksiaan tehokkailla oikeussuojakeinoilla.

Tekoälyasetuksen alkuperäinen tarkoitus oli tukea vastuullisen tekoälyn kehitystä ja varmistaa, että kulttuuri- ja luovat alat voivat jatkaa kasvuaan Euroopassa. Nykymuodossaan käytännesääntöluonnos vesittää nämä tavoitteet ja on ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa. Eurooppalaisille päättäjille ja medioille toimitettu vetoomus vaatii, että käytännesääntöjen kolmatta luonnosta ei tulisi hyväksyä ilman merkittäviä parannuksia.

Lue alta englanninkielinen kannanotto

Right holders’ joint statement on the Third Draft Code of Practice 28 March 2025