Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit julistaa sävellyskilpailun

Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit julistaa sävellyskilpailun

Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit järjestää valtakunnallisen sävellyskilpailun. Kilpailun voittajateos saa kantaesityksensä Suomen 100-vuotisjuhlavuoden syksyllä Jussien juhlakonsertissa.

Uutta mieskuoromusiikkia 100-vuotiaaseen Suomeen

Sävellyskilpailun tavoitteena on löytää uutta, käyttökelpoista materiaalia paitsi Jussi-kuorolle myös muiden suomalaisten mieskuorojen ohjelmistoon. Teoksen tulee olla säestyksetön. Kilpailuaika alkaa välittömästi kilpailun sääntöjen julkistuksen yhteydessä 6. kesäkuuta. Kilpailuaika päättyy tammikuun lopussa 2017.

Kilpailun teema on Eteläpohjalaisuus 100-vuotiaassa Suomessa. Voittajateoksen valitsee jury, jonka jäsenet ovat kuorokapellimestari Kari Pappinen, kanttori, diplomikuoronjohtaja Tommi Niskala, MuM Lasse Kataja sekä juryn puheenjohtajana toimiva säveltäjä Uljas Pulkkis.

Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto on myöntänyt Jussi-kuorolle kilpailun ja konsertin järjestämiseen apurahan. Sävellyskilpailun tiedot ja kilpailun säännöt löytyvät muun muassa osoitteesta www.jussit.net. Kilpailussa jaetaan rahapalkinnot. 

Uusia säveliä tarpeeseen

Jussien nykyinen johtaja, Helsingin Kallion seurakunnan kanttori Tommi Niskala on johtanut kuoroa vuodesta 2006. Jussien juhlavuoden ohjelma ja sävellyskilpailu työllistävät kuoroa tavallistakin enemmän.

– Mieskuoro-ohjelmiston peruskivet luotiin aikana, jolloin itsenäisyys oli maamme tärkein pyrkimys. Nämä sävelet jäävät elämään, mutta rinnalle tarvitaan koko ajan myös uutta musiikkia. Kuorokulttuurimme on kasvanut samaa matkaa Suomen mukana. Sävellyskilpailu on omiaan synnyttämään uutta ohjelmistoa ja tekemään mieskuoro- instrumenttia tutummaksi ja kiinnostavammaksi, Niskala toteaa.

Jussit juhlistavat 65 vuoden ikäänsä

Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit juhlivat 65-vuotista olemassaoloaan musiikin merkeissä. Kuoro konsertoi syksyllä muun muassa Pietarissa ja Tampereen tuomiokirkossa. Juhlakonsertti, jossa esitetään myös sävellyskilpailun voittajateos, järjestetään 14.10. Seinäjoella Kampustalon Seinäjoki-salissa. 

Tommi Niskala on kuoron yhdestoista johtaja Jussien 65-vuotisen historian aikana. Pitkäaikaisimpia johtajia ovat olleet Jouko Ketola ja Arto Risku, jotka ovat molemmat johtaneet kuoroa 17 vuotta. Ensti Pohjola on johtanut kuoroa kahteen otteeseen, yhteensä noin 12 vuotta.

”Yritys on erittäin huomattava”

Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat ry:n perustava kokous pidettiin Seinäjoen Tyttölyseon vanhassa puurakennuksessa toukokuun 29. päivänä vuonna 1951. Paikalla oli 44 kuoromiestä 13 eri pitäjästä. Kuoroon värvättiin niin aktiivisesti laulajia, että kuoron ensimmäisiin harjoituksiin 4.11. kokoontui 62 laulajaa eri puolilta Etelä-Pohjanmaata.

Kuoromiesten ponnistelut pantiin merkille. Esimerkiksi Lapuan Sanomat kirjoitti uutisessaan 8.11.1951: ”MAAKUNNALLINEN MIESKUORO on alkanut runnaamaan Etelä-Pohjanmaalla. Siinä on jäseniä useista pitäjistä ja sovittuina aikoina tämä joukko kokoontuu yhteisiin harjoituksiin kuoron johtajan, urkuri Erkki Kalijärven johdolla. Yritys on erittäin huomattava ja sille toivoo mitä parhainta menestystä”

Ensimmäisiksi harjoituslauluiksi kuoron vaasalainen johtaja Erkki Kalijärvi oli valinnut tutut teokset: Toivo Kuulan Nuijamiesten marssi, Iltatunnelma ja Polska, Heikki Klemetin Milloin Pohjolan nähdä saan ja Oi kallis Suomenmaa sekä Porilaisten marssi Fredrik Paciuksen sovittamana.

Jussit on tehnyt tähän mennessä 26 esiintymismatkaa. Ensimmäinen kuoromatka kesäkuussa 1960 suuntautui Amerikkaan, kuten myös viimeisin kiertue syksyllä 2014. Jussit ovatkin historiansa aikana kiertäneet melkein kaikki mantereet, ja kesällä 1985 laulajat tekivät matkan maailman ympäri: Japani-Australia-Havaiji-Amerikan länsirannikko.

 

KILPAILUN SÄÄNNÖT

 

LISÄTIETOJA JUSSI-KUOROSTA JA KESÄKUUSSA 2016 JULKISTETUSTA KILPAILUSTA:

Kuoron johtaja Tommi Niskala, tommi.niskala@gmail.com, 050 5336 833

Puheenjohtaja  Hannu Malkamäki, hamalkam@gmail.com, 045 6057 300

Lisää tietoa Jusseista verkkosivustolta:

www.jussit.net