Esa Helasvuo juhlistaa merkkipäiväänsä ja pitkää uraansa
Säveltäjä, pianisti ja pedagogi Esa Helasvuo viettää 80-vuotissyntymäpäiväänsä näyttävästi. Juhlapäivänä 9.3.2025 järjestetään Helsingissä Temppeliaukion kirkossa kaksiosainen konsertti, jonne on vapaa pääsy.
”Sattui vielä kivasti sunnuntaille se päivä, joten alan ihmisetkin pääsevät paremmin paikalle, kun heillä ei ehkä ole niin paljon muita keikkoja”, Esa Helasvuo iloitsee.
Konsertin ensimmäisessä jaksossa kuullaan Helasvuon flyygeli-improvisaatiota.
”Olen spesialisoitunut pianoimprovisaatioon. Siinä on kyllä mukana selkeitä teemoja, mutta kappaleet perustuvat kuitenkin improvisaatiokaariin”, Helasvuo selventää.
Väliajan jälkeen lavalle nousee Helasvuon kanssa kamariyhtye sekä laulajia.
”Mukana on fadoon erikoistunut laulaja Kirsi Poutanen, jonka kanssa olen tehnyt karjalankielisiä fadoja muutaman vuoden Niitä kuullaan konsertissa pari”, Helasvuo kertoo ja lisää Poutasen kanssa havainneensa, että karjalan kielessä ja portugalissa on foneettista samankaltaisuutta.
Konsertin toisella puoliajalla esiintyvät myös Susanna Haavisto ja Tuukka Haapaniemi, joista molemmat laulavat kaksi Helasvuon sävellystä. Toinen Haapaniemen esittämä teos on kantaesitys.
Konsertin yhteydessä julkistetaan myös Esa Helasvuon uusi cd-albumi EbA (lausutaan ’es-a’). Nimellä on tarkkaan mietitty merkitys.
”Alennettu E eli Eb on sävelestä A katsoen tritonusintervalli”, Helasvuo kertoo ja huomauttaa, että tritonusta on kutsuttu myös paholaisen intervalliksi.
”Siitä asti, kun ryhdyin pedagogiselle alalle, olen käyttänyt itsestäni Esa Tritonus Helasvuota eräänlaisena sloganina. Ajattelen, että olin uudistushaluinen ja ehkä rohkeakin opettaja.”
Helasvuo toimi vuosina 1975–2008 Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osaston opettajana, improvisoinnin lehtorina ja osastonjohtajana.
Suomen Musiikintekijöiden jäsen Esa Helasvuo on ollut vuodesta 1970 asti – tosin silloin yhdistys tunnettiin vielä nimellä Elokuva- ja Viihdesäveltäjät.
Helasvuon kuudelle vuosikymmenelle ulottuva sävellystuotanto on laajuudessaan vertaansa vailla: mukaan mahtuu näyttämö-, elokuva- ja tv-musiikkia, kuoro- ja orkesteriteoksia, yhteistyötä nimekkäiden laulajien kanssa sekä useita soololevytyksiä.
”Musiikintekijöistä itse kukin on tietenkin sitä mieltä, että oma musiikki on uniikkia. Minäkin ajattelen, että en ole halunnut koskaan tehdä tavanomaisia asioita.”