Big Band -sovituskurssi Kuopiossa 8.-9.11.2014

Big Band -sovituskurssi Kuopiossa 8.-9.11.2014

Suomen Big Band -yhdistys ry. ja Savonian Ammattikorkeakoulu (Kuopio) järjestävät yhteistyössä neljännen big band -sovituskurssin. Teemana on toimivan jazz- ja big band -sovituksen teko hyödyntäen Sibelius notaatio-ohjelmaa. Kouluttajina kurssilla ovat kokeneet big band säveltäjä–sovittajat Vellu Halkosalmi ja Antti Rissanen sekä Savonia AMKn opettajat Mikko Toivanen ja Pekka Toivanen. Kurssilla on demobändinä mukana myös Junior All Star Big Band. JAS esittää valmiit sovitukset su 9.11 klo 15 konsertissa sekä kantaesittää myös SBBYn tilaamat uudet big band –sävellykset Vellu Halkosalmelta, Erno Tiittaselta ja Sasu Schildtiltä. Kultakin säveltäjältä kuullaan kaksi uutta teosta.

 
Kouluttajat ja erityiskysymykset:
 • Vellu Halkosalmi (freelancer): Musiikin kirjoittaminen – sovittaminen ja säveltäminen ammattina – miten kouluttauduin – minun tarinani
 • Mikko Toivanen (Savonia-amk): Sovittamisen alkeet, sovitusprosessi, sudenkuopat, sovituksen opiskelu omin päin
 • Pekka Toivanen Savonia-amk): Big band kokonaisuutena ja sektioina
 • Antti Rissanen (Sibelius-Akatemia, Metropolia): Esimerkkejä tekemistäni sovituksista.
 
Aikataulu: Opetusta ja ohjattua harjoittelua:
 • La 8.11. n. klo 13 – 20
 • Su 9.11. klo 10 – 14
 • Su 9.11 klo 15 päätöskonsertti (paikka ilmoitetaan myöhemmin)
 
Viikonlopun yksityiskohtainen aikataulu luodaan yhdessä osanottajien kanssa, heidän tarpeistaan lähtien.
 
Sisältö:
Kurssilla tutustutaan big band -sovittamisen perusasioihin esim. melodian soinnutukseen, eri tyyleihin, sovitustapoihin ja rytmiikkaan sekä eri sektioiden tehtäviin. Kurssin pääpaino on nimenomaan sovittamisessa ei nuotinnusohjelman opiskelussa. Kurssilla parannat valmiuksiasi tehdä big band -sovitus ohjatussa käytännön harjoittelussa. Tavoitteena on, että osallistuja kirjoittaisi musiikkia kurssin loppukonserttiin. Tämän lisäksi kurssilla saat uusia virikkeitä sekä taitoja jatkaa opiskelua myös itsenäisesti kurssin jälkeen. 
 
Kouluttajien puheenvuorojen jälkeen omia sovituksia/sävellyksiä työstetään ohjatusti pienryhmissä ja henkilökohtaisessa ohjauksessa. Pääset myös tutustumaan Junior All Star big bandin työskentelyyn. Big band -kokoonpano ja sen eri soittimet ja sektiot tulevat sinulle käytännössä tutuksi. Sinulla on myös mahdollisuus kuulla oman sovituksesi kurssin päätteeksi livenä JASin esittämänä.
 
Kohderyhmä:
Kurssille ovat tervetulleet sekä jo aiemmin sovittamista harrastaneet että vasta-alkajat: Big band -kapellimestarit, -soittajat, musiikin opiskelijat, musiikin opettajat sekä muut asiasta kiinnostuneet.
 
Edeltävät taidot:
On hyvä jos hallitset notaatio-ohjelman perusteet ja sinulla on musiikinteoria I vastaavat tiedot ja taidot. Olisi hyvä että sinulla on jo jotain luonnosta tai materiaalia jota työstät kurssilla ohjatusti eteenpäin. Voit myös työstää aiemmin aloittamasi sovituksen ohjatusti loppuun – ja kuulla soivan lopputuloksen heti livenä!  Laitamme ilmoittautuneille tästä lisätietoja.
 
Käytännön asiat:
 • Kurssimaksu: 220 € sisältää opetuksen ja materiaalit.
 • Majoittuminen ja ruokailu: Jokainen kurssilainen vastaa itse majoitus- ja matkakuluistaan.
 • Osallistumismaksu: Osallistumismaksu on maksettava viimeistään 30.10.2014 SBBY ry:n tilille Danske Bank 800017-1723687. Viestikenttään sovituskurssi 2014. Kurssimaksun maksamalla varmistat paikkasi kurssilla.
 
Kurssipaikka:
Kuopion konservatorio /Savonia-ammattikorkeakoulu, Rytmimusiikki, osoitteessa Kotkankallionkatu 12, 70600 Kuopio
 
Ilmoittautuminen:
 • Kurssille valitaan yhteensä n. 12 opiskelijaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Kurssille ilmoittaudutaan sähköpostitse yhdistyksen hallituksen jäsenelle Marjo Riihimäelle 24.10.2014 mennessä.
 • Ilmoita seuraavat tiedot: nimi, osoite, puhelinnumero sekä lyhyt kuvaus aiemmasta sovitustyöstäsi ja oma tavoiteesi kurssille.
 • Ilmoittautumisosoite: marjo.riihimaki@sbby.com
 

Teknisiä lisätietoja:

 • Kurssilla käytetään Sibelius nuotinnusohjelmaa. Työskentelemme ATK-luokassa. Voit myös halutessasi ottaa oman tietokoneesi mukaan tai työskennellä myös aivan perinteisesti nuottipaperin ja kynän kanssa.
 
Lisätietoja:
Sovituskurssin sisällöstä saa kouluttaja Antti Rissaselta sähköpostitse a.r@saunalahti.fi