Sävellystilaustoimikunta - partituurimusiikki

Sävellystilaustoimikunta – partituurimusiikki

Kotimaisella luovalla säveltaiteella tarkoitetaan suomalaisten säveltäjien ja sovittajien teoksia. Suomalaisiksi tekijöiksi katsotaan paitsi Suomen kansalaiset myös vakituisesti Suomessa asuvat.

Avustukset myönnetään hakemusten perusteella. Niitä käsittelee alan asiantuntijoista koostuva taiteellinen toimikunta. Asiantuntijat nimeää aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan Teoston hallitus Suomen Musiikkikustantajat ry:n, Suomen Säveltäjät ry:n ja Suomen Musiikintekijät ry:n suositusten pohjalta. Sävellystilaustoimikunnan jäsenet ovat Reijo KekkonenVirpi EromaRiikka TalvitiePessi Levanto ja Lauri Mäntysaari. Sihteerinä toimii Jennah Vainio.

Avustusten hakeminen

Sävellystilaustukea voi hakea vain Teoston sävellystilaustoimikunnan omilla hakulomakkeilla. Tuen haussa tulee huomioida säveltäjäkohtainen yhden vuoden karenssi. Avustusta ei voi saada kahtena peräkkäisenä vuotena säveltäjä, jolle on myönnetty toiseen tilaukseen tukea edellisenä vuonna.

Ohjeita hakijalle

Tarkoituksena on tukea sävellystilaustoimintaa ja sen kautta uuden partituurimusiikin syntymistä.

Avustusta anoo tilaaja, ei säveltäjä. Tilaaja voi olla yhteisö tai yksittäinen henkilö, joka sitoutuu tilaamaan teoksen sekä vastaamaan esitysmateriaalin valmistamisesta ja teoksen esittämisestä/esityttämisestä sekä sitoutuu maksamaan palkkioon liittyvät henkilösivukulut.

Säveltäjän tulee olla suomalainen tai Suomessa toimiva.

Avustusta myönnetään ensisijaisesti yksittäisille muusikoille sekä sellaisille yhtyeille, kuoroille, orkestereille tai muille yhteisöille, jotka eivät nauti huomattavaa julkista tukea. Myös vakavaraisemmat yhteisöt voivat tulla avustuksen saajina kysymykseen, mikäli ne sitoutuvat rahoittamaan sävellyspalkkion kustannuksista vähintään 50 % muilla varoilla kuin sävellystilausrahastolta anottavalla avustuksella. Muilta osin sävellystilausrahasto pyrkii maksamaan avustukset täysimääräisinä, todellista sävellyspalkkiota vastaavina summina. Yksittäisen avustuksen ei tule ilman erityisiä syitä olla suurempi kuin 5 000 euroa.

Avustusta ei myönnetä hankkeelle, joka hakuajan päättyessä on suurelta osin jo toteutunut. Avustus myönnetään vain sävellyspalkkion kattamiseksi eikä esimerkiksi esitysmateriaalin kirjoituskuluihin.

Tilaajan tulee liittää anomukseensa säveltäjän kanssa tekemänsä sävellystilaussopimus tai aiesopimus, josta ilmenee teoksen kokoonpano ja kesto, tilauspalkkion suuruus sekä päivämäärä, johon mennessä sävellyksen tulee olla valmis ja päivämäärä, johon mennessä tilaaja sitoutuu kantaesittämään teoksen.

Aiesopimuksessa tulee olla maininta, että sopimus astuu voimaan, mikäli Teoston sävellystilaustoimikunta myöntää anotun avustuksen.

Tilaaja voi halutessaan liittää anomukseen työnäytteeksi yhden partituurin sekä lyhyet ammatilliset elämäkertatiedot säveltäjästä, jolta tilaus on tarkoitus tehdä. Tämä kannattaa tehdä aina, kun on syytä olettaa, että ao. säveltäjä ei ole sävellystilaustoimikunnalle entuudestaan tuttu.

Mikäli tilaajana on ennakkoperintärekisteriin merkitty yhteisö, Teosto maksaa avustuksen tilaajalle, joka sävellyspalkkiota maksaessaan tekee myös ennakonpidätyksen tilityksen verottajalle.

Mikäli tilaajana on yksittäinen henkilö tai ennakkoperintärekisteriin merkitsemätön yhteisö tai ulkomainen taho, Teosto maksaa avustuksen mukaisen palkkion suoraan säveltäjälle ja huolehtii ennakonpidätyksen tilityksen verottajalle.

Teosto maksaa avustuksen tilaajalle tai sävellyspalkkion suoraan säveltäjälle sen jälkeen, kun sävellystilaustoimikunnan sihteeri on voinut todeta teoksen valmistuneen ja vastaavan anomusta. Jos teos poikkeaa kohtuuttomasti anomuksessa annetuista tiedoista, on Teostolla oikeus jättää avustus maksamatta.

Tilaajan ja säveltäjän välillä syntyneet riitatilanteet voivat vaikuttaa avustuksen maksamiseen.

Teosto voi myös jättää avustuksen maksamatta, jos anomuksen/sopimuksen mukaiset päivämäärät, jotka koskevat sävellyksen valmistumista, ylittyvät kohtuuttomasti. Takaraja on 3 vuotta myöntämispäätöksestä. Tilaaja on velvollinen ilmoittamaan sävellystilaustoimikunnan sihteerille mahdollisista sävellyksen valmistumisen ajankohdan tai kantaesityksen muutoksista. Mikäli säveltäjällä/tilaajalla ei ole esittää riittävää syytä viivästymiselle, myönnetty sävellystilausavustus palaa aikataulun umpeutuessa uusjakoon.

Sävellystilaustoimikunnan päätöksistä ei voi valittaa.

Haku ja lisäohjeet TÄÄLTÄ