Kohokohtia
Onneksi on kesä! Kovalevylle kertyi kevätkaudella niin monenlaista, että on hyvä pysähtyä purkamaan tiedostoja ja poistamaan rönsyjä. Tai laittaa koho kellumaan ja toivoa, ettei vahingossakaan nykäise.
Kevään kohokohta oli 26. maaliskuuta: Sattumalta juuri Musiikintekijöiden päivänä EU-parlamentti äänesti tekijänoikeusdirektiivin hyväksymisen puolesta! Vuosikausien vääntö suurten kaupallisten nettialustojen vastuusta sopia tekijänoikeudellisen sisällön käytöstä tekijöiden kanssa saatiin päätökseen. Toki kysymys oli vain välikaronkasta, mutta tärkeä työvoitto koko luovalle alalle kuitenkin.
Direktiivin kansallinen toimeenpano on alkanut poikkeuksellisen julkisesti. OKM on jakanut direktiivin kuuteen osa-alueeseen, joista kaikista järjestetään työpajat. Musiikintekijöiden kannalta tärkeimmät ovat ”Alustojen vastuu sisällöstä” sekä ”Tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden suojaksi asetetut säännökset”. Työpajoista kertynyt materiaali on nähtävissä OKM:n sivuilla. Toivottavasti työpajakeskusteluilla on todellista merkitystä ja myös olemassa olevia parhaita käytäntöjä saadaan hyödynnettyä.
Työpajojen osallistujat ovat pääsääntöisesti järjestöjen ja firmojen lakimiehiä. Amatöörinä mietin, kuinka alan ulkopuolelta tuleva viisaus hyödyttäisi eri intressipiirejä tällaisessa ”aivomyrskyvaiheessa”.
Vapaata viisautta voisi olla vaikkapa tekoälytutkija Timo Honkelalla, joka ilahdutti meitä toukokuussa Tekoäly ja Musiikki-seminaarissa. Hän on lapsuudestaan saakka pohtinut ihmisten taipumusta ymmärtää toisiaan väärin ja laatinut Rauhankoneen, jota kutsuu testamentikseen. Sen mukaan tekoäly tulee vielä auttamaan oikeudenmukaisemman maailman luomisessa.
Lohdullinen oli Honkelan näkemys, että vaikka koneet oppivat pian jopa intuitiivisiksi, meidän luovaa panostamme tarvitaan silti enemmän kuin koskaan. Oppiva konekin on aina ihmisen tekemä.
Valta vaihtui kevään vaaleissa. Pääministeri Antti Rinteen hallitus kirjasi ohjelmaansa ilahduttavan paljon meille musiikintekijöille tärkeitä tavoitteita. Selvitetään keinoja yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan parantamiseen sekä eri tulomuotojen toimivaan yhteensovittamiseen, päivitetään hyvitysjärjestelmää, korostetaan Ylen riippumattomuutta ja roolia kotimaisen kulttuuriperinnön vaalijana.
Onnea ja rohkeutta toivotan kulttuuriministeri Annika Saarikolle ja häntä äitiyslomittavalle Hanna Kososelle. Uskon, että kiinnostusta, aikaa ja tahtoa rakentavaan keskusteluun kulttuurikentän kanssa löytyy molemmilta.
Ilmastoasiat nousivat eduskunta- ja EU-vaalien ykkösasiaksi, ja hyvä niin. Nopeita ja merkittäviä muutoksia tarvitaan, niin meillä kuin muualla. Pieniä tekoja voimme tehdä kaikki.
Suomen Musiikintekijöiden hallitus on päättänyt, että yhdistyksen tilaisuuksissa nautitaan vain kasvisruokaa. Palaute päätöksestä on ollut voittopuolisesti positiivisia, kiitos siitä. Osallistuimme myös Teoston ja jäsenjärjestöjen hiilijalanjälkiselvitykseen. Yhdistyksen kasvihuonekaasupäästöt olivat 15,98t/v., ja Teoston 214,98t/v. Valtaosa päästöistä tulee matkustamisesta. Emme ole pahimpia saastuttajia, mutta tietoisuus oman toiminnan vaikutuksista johtaa muutoksiin, joilla on merkitystä.
Ja musiikkihan on päästötön, luonnonmukainen ja ehtymätön luonnonvara, jota on tarjolla jokaiseen makuun!
Kirjoittaja on Suomen Musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja