Teosto maksoi kesäkuun tilityksessä kotimaisille musiikintekijöille 16,7 miljoonaa euroa

Teosto maksoi kesäkuun tilityksessä kotimaisille musiikintekijöille 16,7 miljoonaa euroa

Teosto maksoi tänään vuoden suurimman tilityksensä kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikinkustantajille. Päätilitys maksettiin ensi kertaa kolmen pohjoismaisen järjestön kehittämillä yhteisjärjestelmillä.

 
Kotimaisille musiikintekijöille ja -kustantajille on tänään maksettu 16,7 miljoonaa euroa eli noin miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuoden päätilityksessä. Esityskorvaustilitystä saa yhteensä 13 300 Teoston oikeudenomistajaa.
 
Kesäkuun tilitys koostuu pääosin vuonna 2013 radiossa, tv:ssä, konserteissa, festivaaleilla ja muissa elävän musiikin tapahtumissa soitetun musiikin esityskorvauksista.
 
”Niin kotimaahan kuin ulkomaillekin maksettavien tilityssummien kasvu kertoo luovien alojen vetovoimaisuudesta. Samaan aikaan kun Suomen talous on supistunut, musiikkiala on kasvanut”, sanoo Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen.
 
Ulkomaisille musiikintekijöille ja -kustantajille Teosto tilittää sisarjärjestöjensä kautta yhteensä 21,6 miljoonaa euroa.
 
Vähemmän kustannuksia, enemmän tietoa ja tehokkuutta
 
Kesäkuun päätilitys maksettiin ensi kertaa kolmen pohjoismaisen tekijänoikeusjärjestön – Teoston, tanskalaisen Kodan ja norjalaisen Tonon – yhteisillä taustajärjestelmillä, joita kehitetään osana järjestöjen Polaris Nordic -yhteistyötä. 
 
Euroopan tehokkaimpiin tekijänoikeusjärjestöihin lukeutuvat Koda, Tono ja Teosto haluavat varmistaa yhteistyöllään, että oikeuksien hallinta on Pohjoismaissa jatkossakin kustannustehokasta. Yhteistyön tarkoituksena on myös helpottaa järjestöjen IT-hankintoja tulevaisuudessa.
 
”Kaikki kolme järjestöä ottivat yhteisen tilitysjärjestelmän käyttöön viime vuoden joulukuussa ja ensimmäiset tilitykset oikeudenomistajille on jo tehty sen kautta. Koda, Tono ja Teostokin eräiltä osin ovat käsitelleet esitystapahtumat jo yhteisellä järjestelmällä. Myös Teosto siirtyy käyttämään järjestelmää täysipainoisesti lähitulevaisuudessa. Järjestelmien käyttöönotto on edennyt kaikissa maissa sujuvasti”, yhteistyötä kolmessa maassa koordinoiva Damián Arguimbau kertoo.
 
”On luonnollista yhdistää voimat Kodan ja Tonon kanssa, koska molemmilla järjestöillä on kanssamme hyvin samanlaiset prosessit, tavoitteet ja arvot”, kertoo Polaris Nordic -yhteistyötä Teostossa koordinoiva Lea Valkeajärvi.
 
Polaris Nordicin myötä järjestöt ovat päättäneet siirtyä nykyistä suurempaan teostietokantaan, minkä on tarkoitus tehostaa entisestään korvausten kohdistamista. Tietokannan odotetaan myös helpottavan yhteistyötä muiden eurooppalaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa, sillä samaa ICE-tietokantaa hyödyntävät muun muassa ruotsalainen STIM sekä Ison-Britannian PRS. Musiikintekijöille muutokset näkyvät aiempaa tarkempana tietona siitä, mistä korvaukset tulevat.
 
”Pohjoismaissa tällä hetkellä käytettävä teostietokanta sisältää noin 12 miljoonan teoksen tiedot, kun taas ICE:ssä vastaava luku on yli 20 miljoonaa ja lisäystä on vielä tulossa. Yhteinen teostietokanta helpottaa korvausten kohdistamista kaikissa ICE:tä käyttävissä järjestöissä, koska kaikilla on käytössä sama informaatio teoksista ja kustannussopimuksista. Teosto alkaa käyttää ICE:tä vuonna 2015.”
 
”Yhteistyössä pystymme kehittämään järjestelmiämme tehokkaammin”, Valkeajärvi jatkaa.