Ulkoistetaanko suomalaisen kulttuurin tekemistä? 30.8. järjestetyssä paneelikeskustelussa käsiteltiin katalogimusiikkia

Ulkoistetaanko suomalaisen kulttuurin tekemistä? 30.8. järjestetyssä paneelikeskustelussa käsiteltiin katalogimusiikkia


Paneelin keskustelijat vasemmalta alkaen: Kim Kuusi (säveltäjä, Teoston hallituksen puheenjohtaja), Karl Sinkkonen (säveltäjä), Axa Sorjanen (toimittaja), Joona Tena (ohjaaja), Antti Lehtinen (säveltäjä ja kustantaja, muusikko), Katri Olmo (Yle, lakiasiainjohtaja), Markus Nordenstreng (laulaja-lauluntekijä, journalisti) sekä Heikki Hellman (Ylen hallituksen jäsen). Kuva: Aku Toivonen

 
Elvis järjesti Pohjoismaisten elokuvamusiikkipäivien yhteydessä paneelikeskustelun otsikolla Ulkoistetaanko suomalaisen kulttuurin tekemistä? Tavoitteena oli keskustella alan toimijoiden ja Ylen edustajien kanssa Epidemic Sound -nimisen yhtiön katalogimusiikin käytöstä erityisesti Ylen omissa ohjelmatuotannoissa. 
 
Keskustelu oli kiinnostava ja innostava. Yleä edustivat hallituksen jäsen Heikki Hellman sekä Ylen lakiasiainjohtaja Katri Olmo. Keskustelun mieleenpainuvinta antia oli Hellmanin toteamus, ettei ole koskaan kuullutkaan Ylen nykyisestä katalogimusiikkipolitiikasta sekä huudahdus ”eihän tällainen touhu vetele”.
 
Kärkevän mielipiteen tarjosi myös tv-draamaohjaaja Joona Tena, jonka mielestä on kestämätöntä, että suomalaiset draamantekijät voivat valita tuotantoihinsa näyttelijät, kuvaajat, meikkaajat ja lavastajat, mutta eivät enää musiikintekijöitä. Hänen mukaansa ”ohjaaja on käytännössä pakotettu käyttämään omaa aikaansa katalogimusiikin muokkaamiseen ohjelmaan sopivaksi”. Katalogimusiikin käytössä on ongelmallista myös se, että mediatalojen
 käyttäessä tuotannoissaan saman musiikkikirjaston sisältöä, seurauksena on, että tismalleen sama musiikki soi useissa eri ohjelmissa sekä mainoksissa. Lisäksi katalogimusiikki on harvemmin kotimaisiin sisältöihin erityisesti sopivaa ja kulttuuriamme kuvaavaa.
 
Ylen puolustuspuheenvuoroissa on esitetty, että katalogimusiikkia käytettäisiin ainoastaan sellaisissa ohjelmissa, joissa musiikin rooli ei ole ”merkittävä”. Joona Tena piti selitystä ontuvana, sillä hän viittasi edellä juuri Ylen ”vuosikymmenen suurimman draamasatsauksen tuotantoon” (sairaalasarja SYKE, joka alkaa lokakuussa) ja jatkoi pohtimalla mikä on Ylen mielestä riittävän merkittävä tuotanto, jos tässäkin tapauksessa käytettiin katalogimusiikkia.
 
Muut paneelikeskusteluun osallistuneet olivat Antti Lehtinen, Kim Kuusi, Karl Sinkkonen sekä Axa Sorjanen. Keskustelun moderoi Markus Nordenstreng.