Terveisiä Teoston johtokunnasta
Tervetuloa mukaan EAÜ, LATGA-A ja AKKA-LAA!
Eilen (30.5.) palasin NCB:n vuosikokouksesta Kööpenhaminasta. Jo Teoston kevätkokouksessa saatoimme kertoa, että NCB:ssä suoritetut saneeraustoimenpiteet ovat tuottaneet hyviä tuloksia.
Tällä kertaa suurin asia oli sääntömuutos, jolla Baltian maat: Viron, Latvian ja Liettuan tekijänoikeusorganisaatiot tulivat mukaan NCB:n hallintoon. Aluksi tämä tapahtuu liitännäisjäsenyyden muodossa, aika näyttää miten yhteistyö kehittyy. NCB:n ja Baltian maiden mekanisointikorvauksia koskeva yhteistyö on toki toiminut sopimuspohjaisesti jo vuodesta 1995 ja tulokset paranevat jatkuvasti. Silti tämä oli suuri ja tärkeä askel.
Itse olen ollut sitä mieltä, että olisi voinut mennä vielä pidemmälle, ovathan eteläiset naapurimme itsenäisissä valtioissa toimivia organisaatioita, maat hakevat kaikki EU jäsenyyttä. Tasavertainen yhteistyö on päämäärä, johon tulisi pyrkiä mahdollisimman pian. Tämä ajankohtaistaa koko joukon kysymyksiä alkaen työkielestä. NCB:n hallitus on jo nykykokoonpanossa aika raskas koneisto, kolmen maan lisäys ajankohtaistaa keskustelun hallituksen koostumuksesta ja työskentelymuodoista. Ehkä kuitenkin on hyvä että etenemme askeleen kerrallaan. Tervetuloa yhteistyöhön EAÜ, LATGA-A ja AKKA-LAA !
Tärkeä keskustelunaihe vuosikokousta edeltäneessä NCB:n johtokunnan kokouksessa oli ajatusten vaihto pohjoismaisen yhteistyön kehittämisestä. Asia jäi pöydälle lisäselvityksiä varten syyskuun kokoukseen. Arvaan että siitä käydään vielä montakin keskustelua tulevaisuudessa. Pohjoismainen yhteistyö on tuottanut hienon tuloksen: dokumentaatiotietokannan, joka kulkee nimellä NORDOC. Sen perusajatuksena on, että pohjoismainen teos rekisteröidään vain kerran (aikaisemman viiden kerran sijaan) jonka jälkeen teostiedot ovat reaaliaikaisesti kaikkien viiden seuran käytössä. Tunnuslauseena on ollut ”Do it once, do it right”. Jo nyt voimme nähdä, että tästä työstä on saavutettavissa huomattavia synergiaetuja.
Itse asiassa NORDOC on ainoa useamman seuran ylläpitämä toimiva yhteinen teosrekisteri. Se ei syntynyt aivan helpolla. Vaikka ehkä aluksi kuviteltiin, että käytännöt pohjoismaisissa seuroissa ovat hyvinkin samanlaiset, vastaan tuli kuitenkin erot sekä toimintakulttuureissa että käytännön työskentelyssä. Samat vaikeudet ovat edessä, jos muitakin työkaluja aletaan kehittää yhdessä. Mutta onhan hassua ja taloudellisesti tyhmääkin, että sinänsä samanlaista toimintaa, korvausten keruuta ja tilittämistä oikeudenhaltijaasiakkaille harjoittavat seurat kukin omalla tahollaan ja tekevät viisinkertaisesti (Baltian maat mukaan lukien, kahdeksankertaisesti) samojen työvälineiden kehitystyön.
Tätä kirjoittaessa kuulen että tilitys on valmistumassa ajallaan. Jos tämä pitää eikä eteen tule mitään ylimääräisiä vaikeuksia, korvaukset ovat tileillänne ennen juhannusta.
Hyvää kesää kaikille!!
Teksti: Henrik Otto Donner