Maria Kalaniemi, Kaija Saariaho, Olli Jalonen ja Juho Karjalainen taiteilijaprofessoreiksi
Taiteen keskustoimikunta on nimittänyt neljään avoimeksi tulevaan taiteilijaprofessorin virkaan kirjailija Olli Jalosen, kuvataiteilija Juho Karjalaisen, säveltäjä Kaija Saariahon ja muusikko, säveltäjä Maria Kalaniemen. Taiteilijaprofessoreiden viisivuotiset toimikaudet alkavat 1.7.2005.
Taiteilijaprofessorin virkaan nimitettävältä edellytetään, että häntä voidaan aikaisemman toimintansa perusteella pitää erityisen etevänä taiteenharjoittajana. Taiteen keskustoimikunta tekee nimityksen valtion taidetoimikuntien esittämistä henkilöistä.
Tällä hetkellä taiteilijaprofessoreita on yksitoista, joista nyt vapautuvat kirjailija Leena Krohnin, taidemaalari Silja Rantasen, sellotaiteilija Seppo Kimasen ja säveltäjä Henrik Otto Donnerin professuurit.
Maria Kalaniemen nimityksen perustelut
Maria Kalaniemi (s. 1964) on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka -kilpailun Ikaalisissa. Samana vuonna hän aloitti niin ikään ensimmäisen vuosikurssin jäsenenä (yhtenä kuudesta) opiskelun Sibelius-Akatemian vastaperustetulla kansanmusiikkiosastolla. Kyseinen vuosikurssi – joka esiintyi ja levytti yhtyenimellä Niekku – opittiin sittemmin tuntemaan suomalaisen “uuden kansanmusiikin” vaikutusvaltaisina pioneereina.
Muusikkona Maria Kalaniemen maine perustuu – paitsi hänen ainutlaatuiseen herkkyyteensä esittävänä taiteilijana sekä pitkälle vietyyn virtuositeettiinsa soittimensa hallinnassa – hänen kehittämäänsä tapaan käyttää musiikissaan harmonikan ns. melodiabasso-versiota. Tämä malli ja sen vaatima soittotekniikka ei ole aiemmin ollut harmonikan soittajilla käytössä taidemusiikin ulkopuolella, ja Kalaniemi nousikin muutamassa vuodessa harmonikan maailmassa lähes sensaatiomaiseen asemaan.
Solistiset esiintymiset ja yhtyekiertueet ovat vieneet Maria Kalaniemen uraa koti- ja ulkomaisten projektien myötä ympäri maailman; helsinkiläisestä lounasravintolasta Wienin konserttisaliin ja Tokion festivaalihallista espoolaiseen kartanosaliin. Lehdistöarviot niin konserteista kuin levytyksistä ovat olleet poikkeuksetta loistavia, jopa haltioituneita. Jo mainitun Niekun lisäksi Kalaniemen vakituisempia yhtyeitä ovat sittemmin olleet (suomalainen) Aldargaz, (monikansallinen) Accordeon Tribe, (suomalais-ruotsalainen) Ilmajousi/ Luftstråk, (suomen-ruotsalainen) Ramunder sekä (suomalaiset) Tango-orkesteri Unto ja Maria Kalaniemi Trio. Muista yhteistyökumppaneista on syytä mainita Vesa-Matti Loiri, jonka levyillä ja kiertueilla Kalaniemi on esiintynyt jo useiden vuosien ajan. Kalaniemen uusimpia töitä on joulukuussa 2004 Kansallisteatterissa ensi-iltansa saaneen Niskavuoren nuori emäntä -näytelmän musiikki.
Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on noussut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Esittävän ja luovan taiteilijauransa ohella hän on toiminut myös pedagogina ja hoitanut Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaston harmonikansoiton lehtoraattia. Uuden muusikkosukupolven kouluttamisessakin on hänen työstään jo kansainvälisen tason näyttöjä.
Maria Kalaniemestä on julkaistu artikkeli Selvisin numerossa 1/2005.
teksti: Martti Heikkilä