Suomalainen musiikki näkyi ja kuului Midemissä
Midemin musiikkimessut järjestettiin Cannesissa Ranskassa 22.-26. tammikuuta. Tämä mammuttitapahtuma keräsi kymmenisentuhatta alan ammattilaista. Suomalainen musiikki oli tänä vuonna esillä poikkeuksellisen näyttävästi ja kuuluvasti.
Kun messujen osanottomaksu oli pekkaa päälle tuhannen euron tietämissä, kertyi jo yksistään niistä järjestäjälle 10 miljoonan euron liikevaihto. Nappikaupasta ei siis ole kyse ja nykyisin koko tapahtuman omistaa brittiläinen yritys, joka kontrolloi myös sitä, mitä alueen hotelleissa messujen aikana tapahtuu.
Suomen erikoisasema oli tulosta siitä, että Suomi isännöi Midemin avajaisiltaa, jolloin messuväki nautti ruuasta ja juomista Festivaalipalatsin aulatiloissa sekä eri saleissa suomalaista musiikkia kuunnellen.
Avajaisilta onnistui loistavasti ja Suomi keräsi ansaitusti kehuja niin alan ammattilaisten silmissä kuin suomalaisessa mediassa. Suomen messuosasto oli sekin tänä vuonna poikkeuksellisen iso ja näkyvä, ja sille johtivat viitoitukset, joita ei voinut olla huomaamatta. Messualueella tai sen tuntumassa liikkuessaan tuntui siltä, että joka paikassa tuli vastaan ”Come hear. Finland.” Suomi näkyi messulehdissä, lattiamainoksissa ja mainospylväissä. Suomen osastolla kävi jatkuva vilske, kontakteja solmittiin ja sopimuksia syntyi ja pohjustettiin. Suomalaisia yhtiöitä oli ständillä mukana ennätykselliset 56.
Viestinnän ja markkinoinnin kärki oli siinä, että Suomessa tehdään omaperäistä ja kiinnostavaa, originellia ja positiivisesti junttia musiikkia. Ja vaikka pohjan perukoilta jääkarhujen maasta tultiinkin, oli Härmän osaston pöydillä upouudet Nokian N91- mediapuhelimet täynnä suomalaista musiikkia.
Musexin voimannäyte
Avajaisillan onnistumisesta suurin ansio kuului esiintyjille ja tekijöille, joukossa myös useita elvisläisiä. Suomen lippua pitivät korkealla The Five Corners Quintet, Värttinä, Don Johnnson Big Band, The 69 Eyes, The Crash, Darude, Kimmo Pohjonen Kluster, Jori Hulkkonen, Redrama, Apocalyptica, Slow, Twilightning, RinneRadio ja DJ Bunuel. Koska esityksiä oli kolmessa salissa samanaikaisesti, kenenkään ei ollut mahdollista seurata kaikkia. Pikagallup seuraavina messupäivinä antoi pelkkiä kehuja musiikkimme laadusta, persoonallisuudesta ja monipuolisuudesta.
Midem 20006 oli Musexin eli Music Export Finlandin voimannäyte. Satsauksen päärahoittajina olivat musiikkiala itse sponsoreineen sekä suomalaisen veronmaksajat. Kokonaiskulut olivat noin 750.000 euroa, josta valtion tuki oli kolmanneksen. Kaikkien näkökulmasta kyse oli varsin pienestä satsauksesta ottaen huomioon, mitä sillä saatiin aikaan. Oma merkittävä panoksensa tapahtuman onnistumiselle oli Musexin pienellä mutta energisellä henkilökunnalla.
Elvis ry on Musexin jäsen ja olemme osaltamme myös toimintaa rahoittamassa. Yhdistyksen hallituksessa edustajamme oli viime vuonna Tommi Läntinen ja tänä vuonna Eero Lupari. Musexin hallituksen puheenjohtaja on Suomen Musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtaja Pekka Sipilä. Myös Teosto ja Fimic ovat Musexin vahvoja vaikuttajia ja toimijoita ja Fimicin henkilökunta uurasti tapahtuman onnistumiseksi mm. koostamalla ja tuottamalla ”Come hear. Finland” – kokoelmapaketin, joka sisälsi neljä cd:tä ja yhden dvd:n.
Midemin yhteiskuvaan kokoontui suomalaisia ja kansainvälisiä vaikuttajia, mukana useita valtiovallan edustajia, vasemmalta: Paula Tuomikoski (johtaja, opetusministeriö), Seija Turtiainen (kulttuuriministerin erityisavustaja), Charles Murto (Suomen Ranskan suurlähettiläs), Gugi Kokljuschkin, Katri Sipilä, Benoît Machuel, Paavo Bäckman, Henrik Otto Donner, Ahti Vänttinen, Adam Katz, Arto Alaspää, Jyri Järvihaavisto (kauppa- ja teollisuusministerin erityisavustaja), John Kennedy, Tanja Karpela (kulttuuriministeri), Jori Nummelin, Brigitte Chaintreau, Mari Kiviniemi (ulkomaankauppaministeri), Satu Mäki (ulkomaankauppaministerin erityisavustaja), Risto Ryti, Jenny Vacher- Desvernais, Ana Vogric, Paulina Ahokas, Pekka Sipilä, Peter Smidt, Tom Frisk.
Elvis ry:llä ei aikaisempina vuosina ole ollut omaa edustusta Midemissä, mutta tänä vuonna meitä oli neljä: Eeron ja Tommin lisäksi Jori Nummelin ja Martti Heikkilä. Matkamme tarkoitus oli lyödä ”monta kärpästä yhdellä iskulla”. Osallistuimme avajaisillan ja muiden messutapahtumien lisäksi lukuisiin musiikintekijöiden kokouksiin. Niistä lisää tämän lehden Nuotin vierestä – palstalla.
Tämänvuotisen kokemuksen perusteella Musex ja suomalaisen musiikin vienti saakoon resursseja ja myötätuulta myös vastaisuudessa. Elvis ry:n puolestaan on syytä olla mukana kansainvälisillä foorumeilla ennen muuta sen vuoksi, että suomalaisten musiikintekijöiden etujen ajaminen tapahtuu entistä enemmän siellä, missä merkittävimmät päätöksetkin tehdään.
Teksti: Martti Heikkilä