Kesko, Nokia, Microsoft …
A-lehdet, Alma Media, Elisa, Kesko, Otava, MTV, Nokia, SanomaWSOY, SBS, TeliaSonera, Yhtyneet. Tällaiset yritykset haluavat jatkossa junailla tekijänoikeuksia elinkeinoministeriössä. Samaan kelkkaan ovat lähteneet Keskuskauppakamari, Viestinnän Keskusliitto, Suomen Hotelli- ja Ravintolaliitto, SOK, Teknologiateollisuus, Suomen Radioiden Liitto, Suomen Televisioiden Liitto sekä – tietysti – Elinkeinoelämän Keskusliitto EK.
Listalta löytyvät myös Suomen Hiusyrittäjät, Suomen Yrittäjät ja Suomen Audiovisuaalisen Alan Tuottajat, mikä osoittaa, että jotkut pienemmätkin tekijät juoksevat isojen poikien perässä ymmärtämättä, mistä on kysymys.
Tekijöiltä halutaan viedä oikeudet. Eikä vain heiltä vaan myös kotimaisilta kulttuurialan pk-yrityksiltä. Eihän tekijänoikeuksia enää tarvita taiteilijoiden suojaksi ja toimeentulon turvaksi vaan edistämään isojen yritysten kannattavuutta ja näin muka lisäämään työllisyyttä ja valtion verotuloja.
Tietyt tuotteet – kuten musiikki – on saatava nykyistä halvemmalla ellei ilmaiseksi. Toiset tuotteet – kuten oppi- ja tietokirjat, tv-oikeudet, viihdeformaatit ja muut mediayhtiöille tärkeät oikeudet – taas on hinnoiteltava ihan toisiin sfääreihin. Myös kirjastot, koulut ja muut kulttuurilaitokset on saatava maksajiksi ilman, että millään yhteiskunnallisella perusteella isojen pörssiyhtiöiden oikeuksia enää rajoitetaan. Siinä sivussa voidaan myös Ylelle lyödä kapuloita rattaisiin.
Yksi hankkeen ajajista on Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom. Sen jäsenistöstä löytyvät kotimaisten tele- ja it-yhtiöiden rinnalta sellaisetkin firmat kuin Alcatel-Lucent, Ericsson, HP, Microsoft ja TDC Song. FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento johtaa puhetta Tekijänoikeuksien käyttäjien neuvottelukunnassa, joka on hankkeen varsinainen käynnistäjä.
Siirtohanke ei siis ole lähtöisin mistään demokraattisen yhteiskuntamme eduskuntapuolueesta eikä mikään puolue ennen vaaleja ilmoittanut kannattavansa sitä. Isojen poikien pelissä asia haluttaisiin hoitaa vähin äänin. Kulttuuriministeri Stefan Wallin on luvannut selvityksen ja sen, että taiteilijoitakin kuullaan. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle hanke jo sinetöidään lomakauden aikana, jolloin isoja muutoksia yleensäkin on helpompi junailla.
Tekijänoikeusasiat ovat elinkeinoministeriössä vain 10 prosentissa maailman maista. Joukossa ovat tietysti anglo-amerikkalaisen copyright-maailman USA ja Iso-Britannia. Suomalaiset taiteilijajärjestöt vaativat tiukasti, että Suomessakin tekijänoikeuksien painopiste pysykööt edelleen kulttuurissa ja niiden valmistelu opetusministeriössä. Myös musiikkiteollisuuttamme edustavat Suomen Musiikkikustantajat, ÄKT ovat taiteilijoiden rintamassa.
Hallituspuolueissa ja eduskunnassa moni varmasti asettaa taiteilijoiden oikeudet pörssiyhtiöiden ahneuden edelle, jos heille annetaan mahdollisuus näin tärkeästä asiasta päättää. Uskokaamme, että oikeus lopulta voittaa ja Mikko Alatalon ja muiden julkisesti siirtoa jo vastustaneiden rinnalle uskaltautuvat muutkin vaaleissa valitsemamme päättäjät. Eiväthän tämän kokoluokan asiat voi olla kulissien takana sovittavissa.
Martti Heikkilä
Selvis 02/2007