Rytmimusiikkituotannon ammattitutkinto
Monen vuoden ponnistelujen jälkeen ollaan vihdoin niin pitkällä, että rytmimusiikkituotannon ammattitutkinnon suorittaminen on mahdollista!
Olen siitä todella iloinen, koska tunnustettakoon, että olen ollut vuosia intohimoinen aktivisti asian suhteen.
Tutkinto suoritetaan käytännönläheisinä näyttöinä. Kyseessä on erityisesti aikuisille suunnattu joustava tapa hankkia ammatillinen pätevyys. Näyttötutkintoa voi hakeutua suorittamaan riippumatta siitä onko tutkinnon perusteissa vaadittu osaaminen hankittu koulutuksessa, työelämässä tai harrastuksen kautta. Näyttö ei todellakaan ole mikään perinteinen tenttitilanne, jossa pitäisi ladella ulkoa nippelitietoa. Ammattiosaaminen näytetään mm. dokumentein (kirjalliset, äänitteet, videot…). Näyttöön kuuluu myös hyvin olennaisena osana arviointikeskustelu.
Perusteet
Rytmimusiikkituotannon ammattitutkinnon näyttötutkinto muodostuu kolmesta itsenäisestä ammattipätevyyden osa-alueesta. Tutkinto on valmis, kun nämä osat on suoritettu hyväksytysti. Tutkinnon voi siis suorittaa osa kerrallaan omassa tahdissa.
Osat ovat
1. Rytmimusiikkituotannon suunnittelu
2. Rytmimusiikkituotannon toteuttaminen
3. Yrittäjyys
Ykkösosan esimerkiksi voi suorittaa valmentavan koulutuksen jälkeen. Kakkososa vaatii jo näyttöä käytännön tuloksekkaasta toiminnasta. Lauluntekijällä vaikkapa julkaistusta ja esitetystä tuotannosta, alan toimintatapojen tuntemuksesta ja sujuvasta yhteistyöstä alan verkoston toimijoiden kanssa. Yrittäjyysosan suorittaminen ei vaadi yrittäjänä toimimista, mutta vaatii kyllä tietoa ja perustelut siitä, mikä on itselle sopivin toimintamuoto ja miksi jokin muu ei ole välttämättä tilanteeseen sopiva.
Suuntautumisvaihtoehtoja on neljä, joista voi valita sopivimman. Kussakin suuntautumisvaihtoehdossa on edellä mainitut kolme tutkinnon osaa. Suuntautumisvaihtoehdot ovat
• ohjelmatuottaja (esim. ohjelmamyyjä, ohjelman ostaja, artisti,,,)
• äänitetuottaja (mm. levy-yhtiön toimihenkilö)
• ääniteknikko (keikoilla mukana kulkeva äänentoistosta huolehtiva henkilö)
• lauluntekijä
Tutkinnon perusteisiin kannattaa tutustua opetushallituksen sivuilla osoitteessa www.oph.fi/nayttotutkinnot/. Jos itsestä tuntuu, että osaaminen on perusteissa vaadittua tasoa, niin kipikapi tutkintoa suorittamaan!
Missä tutkinnon voi suorittaa?
Tutkintotoimikunta on myöntänyt rytmimusiikkituotannon tutkinnon järjestämisoikeudet nyt alkuun seuraaville opinahjoille.
Etelä-Pohjanmaan Opisto, (www.epopisto.fi) kaikki suuntautumisvaihtoehdot
Aikkari Ikaalinen, (https://aikkari.lpkky.fi) lauluntekijän suuntautumis-vaihtoehto
Palmgren Konservatorio, (www.pori.fi/palmgren) ääniteknikon ja ohjelmatuottajan suuntautumisvaihtoehto
Kaikissa näissä oppilaitoksissa järjestetään myös tutkintoon valmistavaa koulutusta, mutta tutkinnon voi suorittaa ilman koulutustakin, mikäli vaadittava osaaminen on olemassa. Tietoa löytyy oppilaitosten nettisivuilta.
Ikaalisten Aikkarissa on tarkoitus järjestää lauluntekijän osaamisalan näyttöpäiviä vielä ennen joulua. Sitä ennen kiinnostuneille järjestetään ryhmäohjausta tutkinnon saloihin. Samassa yhteydessä järjestetään myös yksilölliset keskustelut, henkilökohtaisen näyttösuunnitelman laatimiseksi. Henkilökohtaistaminen kuuluu osana tutkinnon esivalmisteluihin. Yhteyshenkilö Ikaalisissa on Minna Hauhia.
Rytmimusiikkialalla tutkinnon suorittaminen ei toki takaa enempää töitä kuin sen suorittamatta jättäminenkään, koska kuukausipalkkaisia töitä ei juurikaan ole. Varmasti on kuitenkin tilanteita, joissa siitä on etua. Ennen kaikkea tutkinnon suorittaminen antaa mahdollisuuden tunnistuttaa ja tunnustuttaa oma ammattiosaaminen. Se motivoi itsensä kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen, jotka eivät ole kovinkaan vähäpätöisiä asioita.
Lisäksi näyttötutkintona suoritettu ammattitutkinto antaa kelpoisuuden korkeakoulututkintoon johtaviin saman alan opintoihin ja yleisen kelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin. Oikotietä onnelaan ei tietenkään ole. Kyseisiin jatko-opintoihin täytyy suoriutua yleisestä pääsykoeseulasta muiden halukkaiden tavoin.
EH