Musiikintekijät vaalitunnelmissa

Musiikintekijät vaalitunnelmissa

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 6.4. ja varsinainen vaalipäivä on 17.4. Sen jälkeen käynnistyvät hallitusneuvottelut ja laaditaan hallitusohjelma seuraavaksi vaalikaudeksi. 

Selvis kysyi joukolta Elvis ry:n jäseniä, mitä evästyksiä heillä on tulevalle kaudelle ja miten työnsä päättävä eduskunta, hallitus ja kulttuuriministeri ovat pärjänneet. Samalla kysyttiin uusimmat kuulumiset sekä arvio tekijänoikeuksien merkityksestä. 

Arvosanoiksi kuluneesta kaudesta vastaajilta tuli kouluarvosanoin niin kutosia, seiskoja kuin kasejakin. Parhaaksi nousi 8½ ja heikoimmassa päässä on kahden vastaajan arvosana “hylätty”.

Mari Rantasila

Musiikintekijä/elokuvaohjaaja/näyttelijä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Ohjaan Risto Räppääjä ja viileä Venla -nimistä musiikkielokuvaa, joka kuvataan ensi kesänä. Ensi-ilta on helmikuussa 2012

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Kannattaa miettiä, miltä elämämme näyttäisi ja millaisia ihmisiä olisimme, jos maailmassa ei olisi musiikkia, kirjoja, elokuvia, teatteria, kuvataidetta, tanssia ja muuta kulttuuria. Taiteen avulla ihminen käsittelee mieltään askarruttavia asioita ja tunteita, ja sitä kautta inhimillisyys ja ymmärrys toisia kohtaan syvenee. Maailma on humaanimpi paikka elää, kun kulttuuri kukoistaa.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Edellisestä hallituskaudesta nostaisin kolme tärkeää asiaa esille: elokuvarahoituksen nousu, työsuhdeolettaman kaatuminen ja hyvitysmaksuasetuksen jääminen puolitiehen. Elokuvantekijänä on hienoa huomata, että elokuva-alaan on satsattu. Se on myös näkynyt sekä parempina ja monimuotoisimpina elokuvina että yleisön innokkuudessa katsoa kotimaisia elokuvia. Toisaalta levittäjät ja televisiokanavat ovat vähentäneet investointejaan pitkiin elokuviin, jolloin elokuvien kokonaisbudjetit eivät valtion panostuksesta huolimatta ole nousseet.

Yleisradion draaman tämänhetkinen tilanne huolettaa. Ylen pitäisi tarjota monenlaisia tarinoita katsojille tuijottamatta pelkästään katsojalukuja. Kotimainen draama on muuttunut yhä enemmän sarjatuotannoksi. Yle on alkanut tuottaa ohjelmia vedoten samoihin asioihin kuin kaupalliset kanavat. Tämä ei ole Yleisradion tehtävä. Esim. lastenohjelmat ovat vähentyneet radikaalisti parin viime vuosikymmenen aikana. Niitä yritetään tehdä mahdollisimman halvalla. Kukaan ei halua satsata niihin, vaikka toisaalta kaikki puhuvat lapsuuden arvostuksesta. Eduskunnalla olisi paljon tekemistä tässä asiassa. Sen pitäisi kantaa vastuuta siitä, että edes Yleisradio satsaa esim. lapsiin ja muutenkin sellaisiin ohjelmiin, jotka tuovat katsojille monia eri näkökulmia elämästä ja jotka palvelevat kaikenlaisia ihmisiä. Ylen pitää selkeästi erottua kaupallisista kanavista, joilla mainosrahat säätelevät tuotantoa.

Oli hienoa, että pöyristyttävä työsuhdeolettama ei mennyt läpi. Taiteilijalla täytyy olla oikeudet omaan työhönsä. Tämä asia tulee nousemaan vielä esille, koska internetin mukanaan tuoma järkyttävä ajatus ”kaikki taide pitää olla ilmaista”, tuntuu valitettavan monesta kannatettavalta. Tähän lainaisin Selvis-lehdessä ollutta mainiota vertausta: ”jos myyjä myy mansikoita torilla, hän saa siitä palkan, eikä kukaan hullu oleta, että netissä mansikat olisivat ilmaisia. Musiikissa on toisin: cd saa maksaa, mutta netin kautta saman musiikin pitäisi olla ilmaista.”

Tässä tullaan siihen ajatukseen, että eihän esim. musiikin tekeminen mikään ammatti ole. On vaan hienoa tekijöille, jos joku kuuntelee ilmaiseksi netin kautta heidän tekeleitään. Eli viesti on: tehkää muusikot jotakin muuta työtä elääksenne ja sitten iltapuhteina värkätkää niitä lauluja meille ilmaiseksi kuunneltavaksi. Mahtaisiko taso pysyä samana musiikissa, jos näin olisi? Musiikin tekeminen on työtä, jota luodaan usein ilmaiseksi. Palkka tulee sitten tehdystä työstä, kun ihmiset ostavat ja kuuntelevat musiikkia sekä tietenkin keikoilta. Tätä tuntuu joidenkin olevan kovin vaikea tajuta. Valtiovallan pitäisi kannanotoillaan ja laeillaan tukea enemmän tätä asiaa – olettaen tietenkin, etteivät he ole niiden puolella, jotka haluavat hyötyä taiteilijoiden tekemästä työstä eivätkä millään suostuisi maksamaan korvauksia itse työntekijälle.

Hyvitysmaksuasia jäi tällä kaudella puolitiehen. Siihenkin tullaan vielä myöhemmin palaamaan, ja eduskunnan tulee siinä olla valppaana. Tässä asiassa on sama ikävä perusvire kuin työsuhdeolettamassakin: eli kun esim. muusikon- tai ohjaajan työn tallentaa eikä osta sitä kaupasta, silloin sen pitäisi olla ilmaista. Erityisen omituista on, että kun aikaisempi laki tunnusti, että esim. kaseteista pitää maksaa hyvitysmaksua, niin nyt, kun väline on vaihtunut, kopiointia ei pitäisikään korvata samalla tavalla.

Kaiken kaikkiaan Stefan Wallin on mielestäni ollut hyvä kulttuuriministeri. Antaisin hänelle arvosanaksi 8½. Hän ei ainakaan ole täysin kulkenut markkinavoimien talutusnuorassa, vaan on kuunnellut myös meitä tekijöitä asioissa, jotka ovat olleet vähällä romuttaa työmme koko perustan.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Ne ovat perusta kaikelle luovalle työlle, jota tehdään joskus pitkiä aikoja ilmaiseksi, kehitellään hankkeita ja parannellaan ideoita pitkällä aikavälillä. Tällöin palkkaa ei tule mistään. Tekijänoikeudet tuovat minulle palkan tehdystä työstä. Netti on tämän ajan iso haaste. On järjetön ajatus, että sama tuote, mikä kaupassa maksaa, olisi netissä ilmaista. Tiedän, että nettiin on vaikea keksiä toimivaa mallia korvauksien suhteen ja se vaatiikin kehittämistä. Tärkeintä kuitenkin on, että tunnustettaisiin, että tämä työ on meille tekijöille ammatti. Kukaan ei myy tuotteitaan ilmaiseksi. Miksi taiteilijoilta sitten oletetaan sellaista?

Toinen asia liittyy moraaliin. Jos työtäni muokataan millään tavalla, minulla täytyy olla oikeus päättää, mitä osia siitä käytetään ja mihin ja missä kaikkialla sitä levitetään. En halua myöskään minkään työni päätyvän sellaisille tahoille, jotka voivat hyödyntää sitä minun moraalikäsitystäni vastaan, enkä tahdo töistäni otettavan osia niin, että sisältö muuttuu. Tekijänä minulla on oma moraalini. Tekijänoikeudet valvovat myös tätä asiaa.

Marko Hietala

Basisti/solisti/säveltäjä/sanoittaja/sovittaja

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Olen työstänyt kolmea albumia melkein samanaikaisesti. Uuden Amorphis-albumin laulujen tuottaminen on loppusuoralla. Nightwish-albumille on enää kaksi bassoraitaa soittamatta. Tarot-albumin pohjat soitettiin jo joulukuussa loppuun, siirryn paikkailemaan bassoja. Ja lauluäänityksiin heti, kun aika suo.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Uusien digimedioiden ja laitteiden kanssa kytkyinä annettujen teosten tekijänoikeuksien valvonta kaipaa todellista päivitystä. Samoin tuo vanha kummitus; Nettipiratismin kitkeminen. Digimedioita pelätään, koska ne ovat vaikeita hallita. Sen lisäksi päättäjät todennäköisesti myös pelkäävät tarttua asioihin, jotka varmasti vaikuttavat heidän omaan suosioonsa. Eihän sillä ääniä saa, jos ihmisiltä ruvetaan ottamaan ilmaiset, eli usein jopa pöllityt karkit pois.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Kaiken totuuden nimessä politiikka, sen tekijät ja päätökset ovat minulle vierasta alaa. En pysty arvostelemaan sellaista, jonka tekemisestä minulla ei ole pahemmin hajua. Tiedän kuitenkin, että musiikintekijöinä olemme suhteellisen harvalukuinen joukko ihmisiä, jotka helposti jäävät varjoon päätöksiä tehtäessä. Onhan jo esimerkkinä eräiden lobbareiden esitys tekijänoikeuksien alistamisesta/kytkemisestä työsuhteisiin. Jos tieto ja asiantuntemus tekijänoikeuksista olisivat jollain tavalla selvillä päättävissä elimissä, ei tuollaisia edes päästettäisi pöydälle.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Tekemäni työn arvostusta, ja sen osoitusta. Jos pähkäilen pitkiä päiviä tekstien ja musiikin parissa, ja sen jälkeen istun lisää pitkiä päiviä studiossa tallentamassa niitä, niin olen mielestäni kyllä siitä jotain ansainnutkin. Tietysti edellyttäen, että kappaleita myös diggaillaan ja kuunnellaan jälkeenpäinkin. Tähän mennessä niinkin hienosti on jopa mennyt. 

Jukka Kuoppamäki

Laulaja/lauluntekijä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Yritän päivätyön ohella (seurakuntapastorina) saada ne monet tilatut biisit lähtemään, jotka olen luvannut taiteilijoille toimittaa.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Muuttakaa tekijänoikeustulo ansiotuloksi, jotta tekijät saisivat tehdystä työstä myös eläkkeen.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Kaukaa on vaikea seurata tapahtumia yksityiskohtaisesti, mutta annan kulttuuriministerille pisteitä (8) siitä, ettei hän myynyt taiteilijoiden päänahkoja tajunnanvirtateollisuudelle.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Raamatussakin sanotaan, että työmies on palkkansa ansainnut. Tekijänoikeus on työpalkkaa, vaikkakin musiikintekijöiden asemaa muihin nähden heikentää se, että palkka juoksee vain, jos teosta käytetään jatkuvasti.

Jukka Siikavire

Säveltäjä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Työpöydälläni on teatteri- ja tv-produktioita, kuten ennenkin.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Toivon valituksi tulevan poliitikkoja, jotka tekevät politiikkaa. Sitä ei harjoiteta viihdeohjelmissa vaan poliittisilla areenoilla.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Tekijänoikeuslakimuutoksen takaisinveto ja tekijänoikeusasioiden pysyminen jatkossakin opetusministeriössä olivat kulttuurin alalla kaksi merkittävää linjaratkaisua, joissa kulttuuriväen viestiä kuunneltiin. Nämä nostavat kulttuurilinjausten yleisarvosanaa jopa ööö, sanotaanko melkein seiskaan. Ei siis ihan hyvä eikä paha.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

On hieno juttu, että alunperin Suomessa lähdettiin tälle ranskalaisperäiselle tielle tekijänoikeuslaissa. Teos saa lain suojan saman tien kun se on tehty, sitä ei tarvitse ensin mitenkään rekisteröidä. Amerikkalainen, erityisesti tuottajien oikeuksista lähtevä lakimalli ei sovi meille. Eihän täällä ole mitään isoja teostehtaita tai sävellystoimistoja, kuten jenkeissä tehdään esim. leffamusaa. Meillä johtavat mediayhtiöt lobbaavat lakimuutoksia ihan muista syistä, kuin teosten varsinaisten tekijänoikeuksien toimimattomuuksien takia.

Kaija Kärkinen

Laulaja/näyttelijä/tekstintekijä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Olemme Ilen (Kallio) kanssa koonneet albumillisen cover-biisejä, jotka ovat kulkeneet mukanamme vuosien varrella. Projekti on usein saanut väistyä muiden töiden tieltä, mutta nyt se on viimein levytystä vaille valmis. Mukana on omia käännöksiäni sekä mm. vanhempaa Hectoria ja Jyrki Lindströmiä. Alkuperäiset kappaleet ovat pääasiassa singer-songwriter-osastolta, tekijöinä mm. Dylan, Carole King, Cat Stevens…

Alkuvuodesta, kun keikkarintamalla on hiljaisempaa, olen kirjoittanut pienen apurahan turvin laulutekstejä ja tarinanpoikasia, joiden lopullista käyttötarkoitusta en vielä oikein itsekään hahmota… Lauluteksteistä osa tulee omaan käyttöön, osa muiden laulettavaksi.

Kevätpuolella keikkaelämä taas vilkastuu. Teemme Ilen kanssa paljon duokeikkoja klubeilla ja pienissä konserttisaleissa. Bändikeikat tuovat mukavaa vaihtelua.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Toivon, että uusi eduskunta olisi rohkeampi ottamaan kantaa tekijöiden oikeuksien puolesta ja konkreettisesti tukemaan sitä luovuutta, josta brändityöryhmissä ja juhlapuheissa niin paljon puhutaan. Ja toivottavasti löytyy vilpitöntä halua kuunnella asiantuntijoita ja ottaa selvää siitä, mistä tekijänoikeuksissa on oikeasti kysymys ja kuinka suuri merkitys niillä on musiikintekijöiden toimeentuloon.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Esimerkiksi hyvitysmaksuasian vanha eduskunta jätti täysin keskeneräiseksi, vaikka EU-tuomioistuin on antanut selvän ennakkopäätöksen, että jo kopiointimahdollisuus esim. puhelimessa riittää hyvitysmaksun perimiseen. Yritysmaailmassa ei ikimaailmassa hyväksyttäisi oman tuotteen ilmaista kopiointia. Miksi musiikintekijän se pitäisi hyväksyä?

Vanhastakin eduskunnasta löytyy kyllä yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat aktiivisesti toimineet luovien alojen hyväksi, esim. vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto. Samasta puolueesta löytyy kyllä hämmästyttävän populististakin ääntä.

Hallitukselta ja kulttuuriministeriltä olisin odottanut rohkeampia ja konkreettisia tekoja luovien alojen puolesta. Työsuhdeolettama sentään onneksi jätettiin lisäämättä tekijänoikeuslakiin, toistaiseksi.

Arvosanaksi antaisin vaatimattoman kutosen, joten parannettavaa piisaa.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Fyysisesti leipää minulle ja lapsilleni, ja henkisesti kunnioitusta ja arvostusta tekemääni työtä kohtaan.

Esa Nieminen

Säveltäjä/levytuottaja/kapellimestari

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Kaksi iskelmäalbumia ja teatteritöitä.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Älkää hyvät poliitikot kohdelko tekijänoikeuslakia niin epäkunnioittavasti. Se takaa luovan työn edellytykset tekijöille, jotka eivät ole sidottuina yrityksiin tai työnantajiin.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Kouluarvosana on 6, jotain saatiin säilytettyä, mutta paljon jätettiin myöhemmin päätettäväksi.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Ne ovat koko toimeentuloni valtaosaa ja ehdotonta edellytystä itsenäiselle luovalle työlle. Ehdotonta.

Ninni Poijärvi

Laulaja/lauluntekijä/muusikko

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Kuuluu oikein erityisen ihanaa. Suurin ja tärkein työni tähänastisessa elämässäni on meneillään juuri nyt, olen pienen Helmi-tytön äiti. Vaikka tytär onkin innokas keikkaseuralainen, olen päättänyt rauhoittaa musiikkitöiltäni tämän alkuvuoden ja keskittyä Helmin kanssa olemiseen, se on aivan mahtavaa hommaa. Muutamia keikkoja teen kevään aikana rauhallisessa tahdissa. Ja eräs pari vuotta sitten aloitettu levyprojekti hoidetaan täältä kotoa käsin puolisoni Mika Kuokkasen kanssa valmiiksi maaliskuun aikana.

Tarkoitus on jossain vaiheessa vuotta aloittaa myös seuraavan soololevyni äänitykset.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Se vähäinen uskoni politiikkaan, mitä joskus on ehkä ollut, on horjunut melko tavalla nykyisen hallituksen aikana. Toivon, että uusi eduskunta alkaisi oikeasti ajaa kansansa asioita ja lopettaisi pelailun ja keplottelun. Ihmeellistä sähellystä, älkää enää mokatko, jooko!

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Äskeinen vastaus jo vähän valaisi kantaani. Huh, huh, ihmettelen miten meidän näkyvimmät päättäjät voivat enää katsoa peiliin. (Ehkä ovat lakanneet tekemästä niin.) Sääli niitä oikeasti hyviä poliitikkoja, jotka menevät nyt samaan sössöön kaikki, mutta sanon silti, että surkeaa.

Luulin joskus naivisti, että kulttuuriministeri on sitä varten olemassa, että hän pitää mm. meidän taidealoilla toimivien ihmisten puolia. (Samoin luulin, että ympäristöministeri kantaa huolta ympäristöstä jne.) No, olinpa naurettavan väärässä. Eduskunnan kärpäsillä olisi varmasti paljon kerrottavaa bisneskiemuroista ja kytkyistä, jotka tuntuvat ohjailevan tätä kaikkea. Arvosanaa on vaikeaa antaa. Hylätty?

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Tekisin tätä työtä varmasti joka tapauksessa, mutta kiitos tekijänoikeuksien, saan työstäni myös palkkaa ja se on vuosittain kaltaiselleni pienituloiselle ihmiselle todella merkittävä summa. Päättäjille, jotka näitä oikeuksia ovat jatkuvasti kaventamassa ja leikkaamassa, sanoisin, että sitten kun meiltä on viety kaikki, niin tulkaa edes ruokkimaan.

Ilkka Alanko

Laulaja/lauluntekijä/muusikko.

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Ikävä kyllä olen vaitiolovelvollinen siitä projektista, joka juuri tällä hetkellä minua eniten työllistää.

Teen satunnaisia keikkoja Ilkka Alanko Orchestran kanssa. Neljän Ruusun biisejä sovitettuna 24-henkiselle viihdeorkesterille.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet?

En koe vihkiytyneeni asiaan riittävällä pieteetillä kyetäkseni kommentoimaan heidän toimintaansa.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Pääelinkeino. Luovan työn turvaaja, suojelija. Oikeudenmukainen yksilön puolenpitäjä.

Aija Puurtinen

Laulaja/säveltäjä/muusikko/MuT

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Honey B & T-Bones -yhtyeen uusi levy Walking Witness julkaistaan huhtikuun alussa. Julkaisuun liittyy promootiotyötä, kiertue Ruotsissa, konsertteja ja festivaaleja Suomessa vuoden loppuun. Tilaustyönä sävellän kevään aikana teoksen oboelle ja fagotille. Sävellyksen kantaesitys on Crusell-viikoilla, heinäkuussa 2011. Tuotan myös Piia Komsin levyn, joka julkaistaan syksyllä 2011. Levyn materiaali äänitettiin tammikuussa ja miksaan sen yhdessä Markku Veijonsuon kanssa. Taiteellisen toiminnan ohella luennoin musiikkia ja laulamista käsittelevissä tilaisuuksissa sekä toimin sivutoimisesti laulupedagogina mm. Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. European Voice Teachers Association on kutsunut minut opettamaan mm. Ljubljanaan kevään aikana. 

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Toivottavaa olisi, että esimerkiksi kulttuuriministeri olisi lähtökohtaisesti kiinnostunut taiteesta ja tietoinen mm. taiteilijoiden tekijänoikeuksia koskevista kysymyksistä. Uudistuksiakin on tullut, mutta myös monia huolestuttavia ehdotuksia ja kannanottoja juuri tekijänoikeusasioissa.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Mielessäni ovat tietenkin tekijänoikeuksiin liittyvät eduskunnan/hallituksen esitykset. Viittaan kohdan 2 vastaukseeni. Arvosana 6 (asteikolla 4-10)

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Tekijänoikeudet ja sitä kautta teostotulot ovat merkittävä osa vuosittaista ansiotuloani. Sävellys- ja sovitustyöstäni saan vain harvoin jo työskentelyvaiheessa palkkiota, poikkeuksena tilaussävellykset. 

Pentti Rasinkangas

Lastenmuusikko

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Olen tekemässä uutta lastenlevyä. Kappaleet alkavat olla kutakuinkin valmiita muutaman kuukauden uurastuksen jälkeen, mutta studiossa saa vielä viettää tovin jos toisenkin.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Kts. vastaukseni kysymykseen 4. 

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

En ole niin paljon ajan tasalla siitä, mitä kaikkea on tehty, puhuttu tai luvattu, että voisin antaa arvosanoja. Teosto on järjestänyt jokaiselle kansanedustajalle kummin. Oma kummityttäreni on Aila Paloniemi. Hän on ainakin ollut hyvin kiinnostunut ja aloitteellinen tekijänoikeuksien suhteen.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Jokamiehenoikeudet Suomessa ovat hieno asia. Saa marjastaa ja hiihtää toisen metsässä kunhan ei tuhoa mitään. Jos joku on poiminut mustikoita metsästä ja tulee myymään niitä torille, ei minulla minkään logiikan mukaan ole oikeutta vaatia niitä mustikoita ilmaiseksi omaan käyttööni. Tiedän, kuinka työlästä niiden poimiminen on ollut. Jos haluan niitä itselleni, maksan niistä.

No mustikat ja tekijänoikeudet eivät ole sama asia, tiedetään. Mutta tekijänoikeuskysymyksiin vastaukset voivat olla mustavalkoisia – riippuen keneltä kysyy. Oikeat vastaukset ovat paljon monimutkaisempia, eikä niitä voida tiivistää yhteen eikä kahteen lauseeseen. Jos on pakko kuitenkin tiivistää, olen sitä mieltä, että on kohtuullista, että tekijänoikeudet kuuluvat tekijälle. En pidä mahdottomana sitä, ettei poliittisesti ja juridisesti voida löytää tämän päivän ja tulevaisuudenkin haasteiden keskellä sellaisia säännöksiä, joiden kanssa niin tekijät kuin kuluttajat voivat elää onnellista elämää.

Jukka Virtanen

Sanoittaja/viihteen monitoimimies

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Kiitos kysymästä! Olosuhteet ja ikääntymisen mukanaan tuomat kaikensorttiset krempat ja päivittäiset lääkeannokset huomioon ottaen kuuluu ihan hyvää. Työn alla on pari musikaalisuomennosta, romaanin kehittely ja viikoittainen pläjäys lehteen. Pääharrastus on laiskottelu ja löhöäminen.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Tekijänoikeuksien säilyttäminen ja kehittäminen luo pohjan suomalaisen kulttuurin kukoistukselle.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Hallitus onnistui esittämään muutaman koskettavan henkilökohtaisen tragedian ja pari riemastuttavaa farssia. Yleltä tuli ratkaiseva apu näiden esitysten käsikirjoituksiin. Arvosana 7+. Kulttuuriministeri on ollut hyvä, ainakin ysin luokkaa. Eduskunnassa on muutama tumpelo mukana, mutta senhän pitääkin olla keskiverto-otos suomalaisista. Meidän alaamme liippaavat edustajat ovat ymmärtääkseni yrittäneet parhaansa Alatalosta Lyly Rajalaan. He kaikki pääsevät ehdoitta luokaltaan arvosanoin 7-9+.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Olen ollut 55 vuotta kestäneestä työurastani 6 vuotta ja 3 kk vakituisissa tilipussihommissa. Oma eläkesäästäminen piti keskeyttää vajaan kahden vuoden jälkeen, koska lasku eläkeyhtiöstä tuli aina kesällä ja minun oli pakko levätä kaikki suvet perheen parissa, eikä maksuja voitu siirtää työkuukausille. Taiteilijoitten TaEL-eläkekertymä starttasi vasta 80-luvun puolivälissä. Valtion taiteilijaeläkkeen puolikkaasta huolimatta eläkekertymäni on niukka, joten tekijänoikeustulot lauluteksteistä ja teatterikäsikirjoituksista ovat ratkaiseva nippu massipussini täytteeseen.

Heidi Puurula

Laulaja/lauluntekijä/ FM

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Olen äitiyslomalla oleva kahden lapsen äiti. Kirjoitan samanaikaisesti laulutekstejä useampaan projektiin: Aikakone-yhtyeen ja Laura Voutilaisen uusille levyille sekä lauluja soololevylleni. Helmi-maaliskuussa laulamme Aikakoneen kanssa studiossa. Uutta levyä työstetään parhaillaan Suomessa ja Ruotsissa. 

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Toivoisin, että tulevissa vaaleissa saisimme johtoon ihmisiä, jotka ovat sivistyneitä, humaaneja ja ymmärtävät kulttuuria laajasti. Jos henkilö valitaan eduskuntaan, hänen tulisi tuntea kunnolla oman maansa kulttuurielämää. Maamme on EU:n jäsen, joten globaali eurooppalainen yleissivistys ja suurten linjojen näkeminenkin on tarpeen. Kaipaan poliitikkoja, jotka osaavat puhua, ovat vastuullisia ja älykkäitä. Kylmien, vain omaa etuaan ajavien päättäjien aika on ohi.

Erityisesti haluaisin, että eduskunta viimeinkin ottaisi käsittelyyn tekijänoikeudelliset asiat. Erityisesti minua ja perhettäni on koskettanut se, etteivät teostotulot vaikuta lainkaan äitiysrahan suuruuteen. Olen elänyt viimeiset viisi vuotta minimi-äitiyspäivärahalla. Se tuntuu ajoittain todella julmalta, olen kuitenkin tehnyt jo viisitoista vuotta musiikkia kokopäiväisesti.

Minusta uuden eduskunnan olisi syytä miettiä, millainen on se valtio, jossa pienten lasten äidit kärsivät taloudellisesti eniten? Millainen maa polkee äidit alas ja pakottaa heidät tekemään useampaakin työtä samaan aikaan, kun vieressä itkee pieni lapsi. Tässä maassa jo fysiologiset elinolosuhteet pakottavat ihmiset lujille: on oltava lämmintä ja monenlaiset varusteet, että kaikesta selvitään. Minä olen taiteilijana kohtuullisen menestynyt, mutta suosittukin pop-tähti työntää parkuvia lastenvaunuja vastatuuleen räntäsateessa ja koittaa hankkia lapselleen ruokaa. Musiikintekijöinä maksamme aina täyttä veroa valtiolle sekä keikoista että kappaleiden radiosoitoista. On kohtuutonta, että tässä asiassa joutuu alakynteen vain siksi, että on nainen – ja ennen pitkää myös äiti. Nuoria naistaiteilijoita tulee alalle koko ajan lisää. Toivon todella, että heidän aikanaan asia on jo korjattu.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Olen seurannut eduskunnan kyselytunteja melko tiiviisti viimeisen puolen vuoden ajan. Suurimman osan ajasta käynnissä on eräänlainen sanallinen sodankäynti, jossa kansanedustajat esittävät hyökkääviä kysymyksiä ja ministerit ovat jatkuvasti puolustuskannalla. Kummaltakaan osapuolelta ei tunnu löytyvän ratkaisuja, koska aika kuluu ulkopuolelta katsoen kummalliseen taktikointiin ja väistelyyn. Edustajat ovat vihaisia, hallitus pelkää lentäviä luoteja. Mietin usein, mihin tämä meitä johtaa.

Oman havaintoni mukaan kaikenlaisiin työtä koskeviin kysymyksiin vastaa useimmiten joko valtiovarainministeri tai työministeri. Näin siis myös kulttuurityötä koskevissa kysymyksissä – joita käsitellään erittäin harvoin. Nykyinen kulttuuriministerimme vaikenee kahdella kielellä. En ole kertaakaan nähnyt hänen käyttävän puheenvuoroa kyselytunnilla. Hän ei myöskään kirjoita blogissaan kotimaan kulttuuriasioista vaan on ilmeisen kiinnostunut mm. urheilusta. Tulevaisuudessa toivon, että saamme kulttuuriministerin, jolla on vahva tausta suomalaisessa kulttuurielämässä ja mahdollisesti alan koulutusta. Taiteilijat tarvitsevat kulttuurielämän korkeimmalle paikalle edustavan henkilön, joka tuntee taiteilijat, työskentelytavat, historian ja nykypäivän tarinat. Ennen kaikkea ministerin tulisi olla kulttuurikriiseissä mukana tilanteiden tasalla ja aktiivisesti ottaa kantaa ja esittää ideoita tilanteiden ratkaisemiseksi. Ei riitä että on paikalla – on myös toimittava. Arvosana: 6.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Me taiteilijat olemme viestinviejiä, kutsumuksen johdattamia välittäjiä. Taiteen tekeminen ei ole taloudellisesti mahdollista ilman tekijänoikeuksia, mutta koska kysymys on kutsumuksesta, tekisin varmasti samaa työtä ilman palkkaakin.

Olen kiitollinen siitä, että maassamme on lainsäädäntöä, joka pitää luovien alojen tekijöiden puolta. Taiteilijoilla ei olisi kapasiteettia itse hoitaa ammatin tätä puolta.

Kotimaastamme kumpuava musiikki on osa yhteistä, henkistä voimaamme. Laulut eivät ole materiaalisia, välittömästi tuottoa takovia hyödykkeitä. Aidoimmillaan ne kuitenkin tavoittavat jotain sellaista, mitä ei muulla keinoin voi saavuttaa: kuuntelijan luokse päästessään laulun sielu tavoittaa sielun, sydän kohtaa sydämen.

Sari Kaasinen

Laulaja/musiikintekijä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Työn alla on kirja ja konserttikokonaisuus Sylissä ja sydämessä – sanoja ja säveliä äitiydestä. Lisäksi opetan ja teen lasten kanssa paljon erilaisia projekteja. Konsertoin ja luennoin säännöllisesti ja sävellän. Teen tiivistä yhteistyötä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa, ja juuri nyt alamme sovittaa uutta kokonaisuutta juuri tälle orkesterille musiikistani. Myös Pietariin on monia mielenkiintoisia yhteistyöajatuksia syntymässä juuri nyt. Eli erittäin mielenkiintoisia ja monipuolisia töitä. Jokainen päivä on erilainen.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Taide ja kulttuuri tulee nähdä jokaisen ihmisen perusoikeutena. Se lisää hyvinvointia koko yhteiskunnassamme. Taidetta pitää kuluttaa kuten mitä tahansa muuta hyödykettä. Musiikkia voidaan kuluttaa ostamalla levyjä, käymällä keikoilla ja konsertissa, soittamalla ja laulamalla itse. Toivottavasti uusi eduskunta kuluttaa taidetta paljon – ja voi paremmin.

Toivon että uudessa eduskunnassa ymmärretään taiteen mahdollisuudet juuri hyvinvointia edistävänä asiana. Mahdollisuudet tällä sektorilla ovat valtavat. Portteja asialle vasta avataan, mutta olemassa on jo Kulttuurin hyvinvointivaikutusten edistämisen toimintaohjelma vuosille 2010 – 2014.

Kansanedustajien tulisi ymmärtää, miten suuri vahvuus on paikallisuus, ja olla ylpeitä siitä. Suomessa sentään vielä on muutakin kuin Pääkaupunkiseutu. Kulttuurin kannalta paikallisuus on äärettömän tärkeä voima. Se antaa taiteelle jotakin, mitä globaali maailma ei koskaan pysty antamaan.

Taitelijoiden asemassa ei edelleenkään ole paljoakaan muuta kuin parannettavaa. Tarja Cronbergin selvitys oli mielestäni hyvä, ja siinä on paljon hyviä eväitä tuleville päätöksille. Taiteilijoita ja heidän työtään tulisi arvostaa konkreettisesti, esimerkiksi verotuksen järkeistämisessä, eikä vain puheiden tasolla. Taiteilijan aseman nostaminen sille kuuluvalle paikalle olisi ensimmäinen uuden eduskunnan tehtävä. Lopuksi toivoisin, että tuleva kulttuuriministeri olisi tehtäväänsä pätevä.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Olen seurannut kulttuuriministerin työtä säveltaidetoimikunnan näkökulmasta. Taiteen keskustoimikunta uudistuu, ja siitä esimerkkinä mm. mielestäni erittäin tärkeät jaostot kuten lastenkulttuuri- ja sirkusjaosto lakkautettiin. Muuten saimme viime kaudella korotuksia jakamiimme määrärahoihin, joka tietenkin ilahdutti. Näin pystyimme tukemaan mm. paljon puhutun vapaan kentän toimijoita paremmin.

Välillä mietityttää, että miksi toimikunnat ovat olemassa. Päätöstemme ja ehdotustemme yli kun voidaan välillä kävellä ministeriön ja ministerin toimesta noin vain. Olemme asiantuntijaelin ja toimikuntamme tuntee suomalaisen musiikkielämän erittäin hyvin. Ymmärtääkseni tähän epäkohtaan on nyt tulossa muutos.

Olen huono antamaan arvosanoja. Nyt on menty sliipatulla linjalla, ulostuloja kulttuurin alalta ei taida olla montakaan….. yksi sulka hatussa ei riitä… tyydyttävä 7.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Ne ovat taiteen tekemisen lähtökohta. Jokaisella tekijällä on oltava kaikki oikeudet teoksiinsa ja omaan luovuuteensa. Luovuus ja taidehan ovat lähtöisin aina ihmisestä. Se on ainutlaatuista, uniikkia ja ainutkertaista. Kahta samanlaista taiteilijaa eikä teosta ei ole.

Kunnioitan tekijänoikeuksia enkä esimerkiksi voisi kuvitellakaan lataavani muiden teoksia ilmaiseksi tai ostavani piraattiäänitteitä. Jokainen tekijä on tekijänoikeutensa ja tulonsa ansainnut.

Mats Lillrank

Fröbelin Palikat -yhtyeen laulaja/lauluntekijä/erityislastentarhanopettaja

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Uusia lauluja ja laululeikkejä sorvailen pikkuhiljaa. Ei ole mitään sovittua julkaisua tiedossa, mutta uutta materiaalia Palikoille on työn alla. Lisäksi valmistaudumme bändin kanssa kevään keikkoihin.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Lastenkulttuuri tarvitsee satsauksia, jotta uudet sukupolvet saadaan pienestä pitäen luontevasti tarjonnan piiriin. Tarjonnan tulisi olla mahdollisimman monipuolista. Yleisradion lastenohjelmapolitiikkaa varsinkin radion puolella tulisi tarkastella kriittisesti. Jotain tarttis tehrä sillekin asialle.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Monia asioita on vain siirretty hamaan tulevaisuuteen. Kopiointikorvaukset sun muut näyttävät olevan aika hankalia asioita ja olisin toivonut selkeämpää päätöstä taiteilijoiden oikeuksien turvaamiseksi.

Arvosanaa on vaikea antaa, mutta petrattavaa jää perinnöksi seuraaville, jotka puikkoihin tarttuvat.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Oikeudet omiin tekemisiin ja tekeleisiin on tärkeä asia, joka myös motivoi jatkamaan. Pienen taiteilijan on yksin mahdoton valvoa omia oikeuksiaan, joten tarvitaan järjestöjä, joilla on toimintaedellytyksiä toimia edunvalvojina.

Tekijänoikeuspalkkiot ovat takautuvia korvauksia jo tehdystä työstä ja näin ollen osa toimeentuloa.

Jonsu Salomaa

Indica-yhtyeen laulaja/lauluntekijä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Viime vuosi kului ympäriinsä reissatessa, ja nyt on enää muutama keikka jäljellä Suomessa ja yksi Romaniassa. Sitten alkaa uuden albumin sävellysloma. Sävellän uutta levyä kevään, ja kesällä palataan festareille. Indicalta ilmestyy todennäköisesti uutta materiaalia tämän vuoden lopulla.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Muutamia ensiksi mieleen tulevia asioita, joihin toivoisin enemmän resursseja, ovat lasten ja nuorten hyvinvointi ja mielenterveyden hoito, hyvä ja turvallinen vanhuus, julkisen liikenteen käyttömaksujen alentaminen, musiikki- ja muun taidekasvatuksen lisääminen kouluissa, taiteen tukeminen ja toimivammat ratkaisut, jotta taiteen tekeminen olisi taloudellisesti mahdollista piratismin aikana. 

Maahanmuuttajien sopeuttamiseksi yhteiskuntaan voisi heille järjestää ”kummiperheet”. Eläinten tehotuotantoon ja julmaan kohteluun pitäisi puuttua. Luomutuotannon verotus alemmaksi. Kansainvälistä yhteistyötä pitäisi lisätä uusiutuvan energian kehittämisessä ja tukea ekologista kulutusta. Maailman luonnonvarat ovat niin valtavat, että niistä saisi varmasti paljon enemmän irti luontoa vahingoittamatta, jos valtiot ja kansakunnat puhaltaisivat yhteen hiileen. Teknologiaa tulisi tukea ja kehittää sellaiseen suuntaan, että pääsisimme mahdollisimman nopeasti eroon saastuttavista ja luontoa kuormittavista toimintatavoistamme.

Edellä mainittuja muutoksia voisi kustantaa esim. alkoholi- ja tupakkaveron nostamisella.

Miten nykyinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Arvosana 7-. Esim. vanhusten hoito, mielenterveystyö ja tekijänoikeusasiat on hoidettu huonosti.

Hyvitysmaksuasiassa kulttuuriministeri ja hallitus toimivat surkeasti. Piratismin vastaisessa taistelussa on epäonnistuttu ja Spotifyn kaltaisten epäreilujen ”laillisten” latauskanavien kautta tekijöille kohdistuvat tilitykset ovat vitsi. Tällaiset pitäisi lailla poistaa tai sulkea. Ei ole monta ammattikuntaa, joka hyväksyisi, että suurin osa heidän palkastaan menisi toisiin käsiin tai joka tekisi työtä jatkuvasti ilmaiseksi. Ongelmaa ei myöskään ratkaise se, että joku yksinhuoltajaäiti tai pikkupoika saa miljoonan euron sakot. Sellaisella pilataan vain heidän elämänsä. Asiassa pitäisi mennä suoraan ongelman ytimeen eli operaattoreihin, jotka toimivat artisteja vastaan. Toki tämä on kansainvälinen ja vaikea ongelma. Tekijänoikeustulojen verotus ei ole muuttunut yhtään järkevämmäksi, vaikka siitä on pitkään puhuttu.

Päättäjien tulisi muistaa kulttuurin merkitys terveen yksilön ja yhteiskunnan kehittymisen tukemisessa. Jos 900.000 suomalaista käyttää psyykenlääkkeitä, on järjestelmässä vielä paljon parannettavaa. Ylettömän nappien popsimisen sijasta suosisin vaihtoehtoisia hoitomuotoja esim. meditointia, liikuntaa ja taidetta ihmisten hyvinvoinnin tukijana ja ennen kaikkea ryhmähengen tukemista jatkuvan yksilöiden välisen kilpailun sijasta.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Tekijänoikeudet merkitsevät minulle mahdollisuutta tehdä työtäni säveltäjänä ja muusikkona, ja tuottaa mahdollisimman hyviä levyjä. Jos tekijänoikeusasioita ei hoideta hyvin Suomessa, koko kulttuurinala tulee kärsimään ja se tulee heijastumaan yhteiskuntaan monin tavoin.

Tommi Lindell

Musiikintekijä/-esittäjä.

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Freelance-keikkaa kosketinsoittajana ja tehostemiehenä Helsingin Kaupunginteatterin Kolmessa iloisessa rosvossa. Muuten kehittelen tulevia omia projektejani ja keskityn musiikin tekemiseen valtion 1-vuotisen taiteilija-apurahan turvin. Tilanteeni on tällä hetkellä työskentelymielessä lähes optimaalinen. En vaurastu, mutta pärjään. Odotukset itseni suhteen ovat korkealla.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Ymmärtäkää että yhteiskuntamme ei enää jakaudu ainoastaan omistavaan luokkaan ja perinteiseen palkkatyövoimaan! Täällä on muitakin. Hekin maksavat veroja, kasvattavat lapsia ja jopa yrittävät pärjätä ilman turvaverkkoihin takertumista.

Ajatelkaa luovasti! Älkää kuvitelko tai ainakaan uskotelko meille, että niin sanottu tietoyhteiskunta olisi oikotie onneen! Unohtakaa sokeat innovaatio hokemat ja maabrändi mahtailut! Uutta Nokiaa ei tule. Tulevaisuuden suunnan määrää kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus. Niihin liittyviä kysymyksiä ei ratkota yksinomaan arvopaperipörssissä, eikä niitä mitata lyhyellä aikavälillä.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Hallitus? Vaikuttaa tuuliselta työpaikalta. Eikös pääministerikin taannoin taas vaihtunut kesken kauden? Jo toista kertaa peräkkäin saman puolueen riveistä. Kulttuuriministeri? Onko meillä menneellä hallituskaudella ollut sellainen? Enpä ole havainnut. Arvosana: Kurssi on jäänyt suorittamatta.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Ne ovat periaatteellinen ja moraalinen asia sekä tärkeä motivaation lähde ja keino osoittaa oma ainutlaatuisuuteni. Kukaan muu ei voi väittää tekemiäni teoksia omikseen. Asian maallisempaa puolta edustavat tekijänoikeuksista maksettavat korvaukset. Omalla kohdallani ne ovat olleet tärkeä, joskin vaihteleva osa tulonmuodostustani siitä lähtien, kun aloin reilut parikymmentä vuotta sitten itseäni elättämään. Minulle tekijänoikeus edustaa vapautta sopia asioista, yksityisellä ja yhteiskunnallisella tasolla. Pyrkimykset rajoittaa tai kyseenalaistaa tekijänoikeuksia edustavat yksilönvapauden lannistamista ja kaikkinaista tasapäistämistä.

Katriina Honkanen

Musiikin- ja teatterintekijä

Mitä kuuluu, mitä on työn alla juuri nyt?

Ensi-iltaan on juuri tulossa Virpi Haataisen kirjoittama näytelmä Irti minusta, jossa olen mukana sekä näyttelijänä että musiikintekijänä. Juuri nyt on alkamassa myös seuraavan levyn treenit ja äänitykset. Levyn nimeksi tulee Joutomiehiä ja musiikki kuullaan myös näytelmässä Rosvot – Balladi joutomiehistä. Näytelmä kantaesitetään Nurmijärven Taaborinvuorella 2013.

Mitä terveisiä ja evästyksiä antaisit uudelle eduskunnalle?

Suomi on pieni ja erikoislaatuinen alue sekä kulttuurinsa että kielensä vuoksi. Tuon kulttuurin moni-ilmeisyyden säilymistä tulee tukea ja arvostaa. Suomessa on vasta hiljattain herätty huomaamaan, että kulttuurialat voivat olla myös taloudellisesti merkittäviä. Se on hyvä asia, mutta taloushuuman keskellä ei saisi unohtaa niitä tekijöitä, jotka tuovat alalle ja Suomi-brändille muutakin kuin taloudellista merkittävyyttä.

Miten edellinen hallitus, eduskunta ja kulttuuriministeri ovat mielestäsi pärjänneet? Arvosana?

Hyvitysmaksu on asia, joka pitäisi ehdottomasti saada ajan tasalle. Suomi on teknologian kehityksessä yksi maailman kärkimaita, mutta näin yksinkertaista asiaa ei ole saatu kuntoon. Työsuhdeolettaman torjuminen oli tämän hallituskauden paras uutinen tekijöiden kannalta. Myös muutokset apurahan sosiaaliturvan suhteen olivat tervetulleita.

Määrärahat sen sijaan olisivat voineet nousta ja kenttää pitäisi kuulla myös toiminta-avustusten ja apurahojen jaossa paremmin. Kaiken kaikkiaan vapaalla kentällä työskentelevien taiteilijoiden olot eivät ole häävit. Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat kuvataiteilijat. Tämä kaikki kertoo minusta siitä, mikä on päättäjien arvostuksen aste taidealoja kohtaan.

Arvosana (kouluasteikolla 4 – 10) on  6.

Mitä tekijänoikeudet merkitsevät sinulle?

Kaikkien palveluntarjoajien radiosta nettiin ja televisiosta musiikkipuhelimiin (tulevaisuuden sovelluksista puhumattakaan) olisi ymmärrettävä, että palvelua ei voi olla olemassa ilman sisältöä.

Tekijänoikeuskorvaukset ovat minulle merkittävä tulo. Lauluntekijä ei usein saa mitään muuta korvausta tekemästään teoksesta. Haluan myös itse päättää, mitä luovan työn tuloksilleni vastaisuudessa tapahtuu.

Koonnut: Lasse Wikman

Kuvat: Markku Mattila (tai kuvaaja kuvan yhteydessä)

Tämä artikkeli on haastattelu. Lue muita haastatteluita

Lehden kansi:

Musiikintekijä-lehti: 1/2011

Selaa lehden artikkeleita